Laminat Parke döşeme ipuçları ;

“Müşterinin satın alma kararını etkileyecek, ona bu konuda yardımcı olacak faydalı birçok özellik bulunmaktadır. Bunlardan biri de ürün ambalajı üzerinde yer alan etiketlerdir. Bu etiketler sayesinde müşteri, hangi bölgeye ne tür parkenin uygun olduğunu kolaylıkla anlayabilmektedir.”

Laminat parke almak isteyen müşterileri bekleyen geniş bir ürün çeşitliliği söz konusu. Bu ürün çeşitliliği ile beraber gelen, parkenin cinsi, fiyat aralığı, kalitesi ve satıcının sağladığı imkanlar gibi müşterinin tercihinde oldukça önemli rol oynayan bir takım seçim kriterleri de mevcut. Peki müşteri, kendisine sunulan bunca çeşit arasından ihtiyacına en uygun ürünü nasıl bulacak?

Kati kuralları olmamakla beraber müşterinin satın alma kararını etkileyecek, ona bu konuda yardımcı olacak faydalı birçok özellik bulunmaktadır. Bunların başında yönlendirici etiketler gelmektedir. Ürün ambalajı üzerinde yer alan semboller sayesinde müşteri, hangi bölgeye ne tür parkenin uygun olduğunu kolaylıkla anlayabilmektedir. Parkenin kullanım alanına göre sınıflandırılması oldukça önemli bir konudur. Örneğin oturma odası ile banyoda kullanılan laminat parkeler arasında mutlak bir fark olacaktır. Merdivenlere döşenen parkeler, oturma odasına kıyasla çok daha yoğun bir trafiğe maruz kalırlar. Bu gibi nedenlerden ötürü ürünlerin ambalajları üzerinde, laminat parkenin yeni Avrupa standartlarına göre oluşturulmuş ve kullanımı zorunlu olan semboller; bir başka deyişle “kullanım kategorileri” yer almaktadır.

Müşteriler için ayrıntılı bilgi

Sayısal düzende 21, 22, 23 ve 31, 32, 33 olmak üzere toplam 6 kullanım kategorisi bulunmaktadır. Bu kategorilerden 21-23 arası yaşam alanları için ve 31-33 arası ise ticari alanlar için oluşturulmuştur. Bu kategoriler de kendi aralarında ‘orta’, ‘genel’ ve ‘yoğun’ olmak üzere 3 yoğunluk grubuna ayrılır. Yoğunluk ve kullanım özellikleri birleştirilerek ortaya parkenin hangi alana ne kadar uygun olduğunu açıklayan bir bilgi etiketi çıkar; örneğin oturma odası ve yemek odası için ’22. sınıf, genel’ ibaresi kullanılır. Girişler, merdivenler ve mutfak için ise ’23. sınıf, yoğun’ ibaresi uygundur. Müşterilerin seçimlerini yaparken dikkat etmesi gereken en önemli nokta; laminat parkenin kesin kullanımının belirlenmesidir çünkü ancak bu sayede seçilen ürünün yıpranma ve aşınma kategorisi saptanabilir.

Peki yıpranma ve aşınma kategorisi tam olarak nedir? Bu kategorinin kriterleri nelerdir? Aşınma direnci parke konusunda oldukça önemli bir özelliktir ancak yeterli olduğu söylenemez. Darbe direnci, lekelenme direnci, sigara yanıklarına karşı direnç ve mobilyaların yarattığı basınç direnci bu kategoride yer alan kriterlerden bazılarıdır. Uzun yıllar boyunca laminat parkenin kalitesinin saptanması konusundaki yegane kriter aşınma direnciydi. Hatta firmalar “daha fazla direnç, daha iyi kalite” sloganını kullanmaktaydı. Ancak bu dönem artık bitti. Laminat parke hususunda oluşturulan yeni Avrupa standartları, aşınma direncinin performans kategorisinin yalnızca bir bölümünü oluşturduğunu kabul etmektedir.