Arama:

SU TESİSATI hakkında herşey ;

SU TESİSATI

Su Tesisatı İşlerinizde, Teknolojik Cihazlarla, Tadilatsız Profesyonel Hizmet

Her yapının sıhhi tesisatı, üç temel işlevi karşılamalıdır. Besin tüketimine (yemek pişirmek, içmek) yönelik ve günlük tüketimde kullanılan (çamaşır yıkamak ve temizlenmek) suyun sağlanması ve konut içinde kullanılmak için dağıtılması; organik atıklar, deterjanlar, bazı eriyikler vb., “pis suyun” boşaltılması. Bazı durumlarda, sıhhi tesisatın özel işlevleri olabilir. Bir kuyudan,kaynaktan, suyun alınması; pis suların toplandığı fosseptik çukurlar ve biyolojik işlemlerle pis suların toprağın derinliklerine dağılması; içme suyu tesisatı; suyun, içilir nitelik taşıması, mekanik filtre tesisatı, tesisatın hazne, boru gibi parçaların polifosfatlar aracılığıyla, kimyasal açıdan korunması. İç bölümlerde gelişen bu sistem, iki ihtiyaca cevap verir. Suyu, konut içi noktalara dağıtmak; pis suyu boşaltmak. Teknik terminolojide ”

KONUT İÇİ TESİSAT

temiz su”, konuta çeşitli amaçlarda kullanılmak için ulaştırılan, içilebilir nitelikte sudur; kullanıldıktan sonra boşaltılan, konut dışına ulaştırılan, su ise “pis su” diye tanımlanır. Çok konutlu dairelerde ise, bir kolon sistemi vardır. Temiz su, borularla dairelere ve daire içine ulaşır, buradan da pis sular dikey borularla akıtılır. Her dairede, bir giriş noktası vardır. Suyun akıtıldığı her noktada, pis suların boşaltıldığı kolona bağlanan, bir boru vardır. Çatı düzeyinde, en üst bölümden farklı bir biçimde, bir baca ya da açıklık aracılığıyla, dışarıya bağlantılıdır; bu bağlantı, sifonun düzgün çalışması ve boşaltılan atıkların, taşkınlık yapıp geri çıkmasının, önüne geçebilmek için, pis suların akıtılmasının temel öğesi olan hava ve gazın boşaltılması için kaçınılmazdır.
Genellikle,temiz su tesisatında su, doğrudan doğruya daireleri besleyen kolonlardan akmaz. Zeminde toplanır, hidrofor dediğimiz sistem ile yeterli basınçla dairelere ulaştırılır. Hidrofor, elektrik enerjisi ile çalışır. Elektrik kesintisinde su da akmaz.

MUSLUK VE BATARYALAR

Bir sıhhi tesisat (lavabo, banyo teknesi, bide, klozet) üstünde, mutlaka, su akışını denetlemek için bir musluk bulunmalı, bu musluk, biçimi nasıl olursa olsun, su akışını düzenlemelidir. Piyasada, zevkinize ve kesenize uygun, bir çok modelleri olan bataryalar mevcuttur. Zaman içersinde contalar sorun çıkartabilir, bu durumda contalar değiştirilir.

Bazı bataryalar, estetik olarak güzel olmalarına karşın, tamir anında sorun çıkartabilir (duvara gömük modeller), bunun için, mümkünse duvarın dışına monte edilen modeller seçilmelidir. Aksi takdirde duvarlarınız, fayanslarınız kırılabilir.

ŞİFONLAR

Her sıhhi tesisat gereçlerinin hemen altına, kötü kokuların ve gazların, yapı içine sızıntısını önlemek amacı ile bir sifon, yani suyu boşaltma borusuna yönelten, sulu subap yerleştirilmiştir. Sifonlar, tamiri gerektiğinde parçalar halinde ayrılabilirler. Sifonların girişinde ; saç, sabun ve atıkları engelleyecek şekilde süzgeçli bir bölüm bulunur. Banyoda sıhhi tesisat gereçlerine bağlanan boşaltma boruları, çoğunlukla duvarların döşemeye yakın yerlerinde ve döşemede sıva altında yer alırlar; kurşundan yapılmış, klozetin altına yerleştirilmiş bir “çatal” da toplanırlar. 30 yıl bakım gerektirmezler.

Çatı Onarım İzolasyon

Türkiye’nin büyük bir bölümünde çatı onarımı daha önceleri Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yapılıyordu. Ancak, küresel ısınmanın etkisi, ağustos ayında tatilin sürmesi ve Ramazan sebebi ile bu yıl çatı onarımı yoğunluklu olarak Ekim – Kasım aylarına kaydı.
Yağışların neredeyse yok denecek kadar olması çatı alarmını geciktirdi. Ancak özellikle son dönemdeki yağışlar, kış öncesi çatı sorunlarını önceden haber verdi ve çatı aktarım ve onarımları hızlandı.

Bazı binalar az bir ısı ile ısınıyor. Bazı binalar ise milli ekonomiye zarar verebilecek şekilde çok maliyetli oluyor. Bu da binalar yapılırken ısı yalıtımına uyulmadığından kaynaklanıyor. Yalıtım; ekolojik denge, hava kirliliğinin önlenmesi, enerji tasarrufu ve sağlıklı mekanların oluşturulması açısından önemlidir.

Bir evin çatısı yalıtım işlevini yerine getiremeyecek hale geldiyse; çatı örtüsünde bazı hatalar mevcutsa yapıyı oluşturan diğer yapı elemanlarında da ciddi fonksiyonel bozukluklar meydana gelebilir.

Size ” Çatınızı Yağmurlar Gelmeden Tamir ve Tadilat Ettirmenizi ” ve ” Yakıt Tasarrufundan ” Faydalanmanızı Öneriyoruz.

Çatı Nedir ?

Yapıları dış atmosferden gelen yağmur, rüzgar, kar ve dolu gibi etkenlerden koruyan elemanlara çatı denilir. Genellikle ahşap, çelik ve betonarmeden yapılan çatılar konut, işyeri, atelye, fabrika, hastane, okul ve buna benzer pek çok yapıda kullanılmaktadır.
Çatıların ana görevleri kar ve rüzgar yüklerini emniyetle taşıyabilmek, yağmur ve kar suları yoluyla yapıya gelen suyu en kısa yoldan oluk, dere ve borulardan zemine vererek uzaklaştırmaktır. Eğimlerine göre çatılar 3 guruba ayrılırlar:

1.Düz çatılar (0-50 arasında eğimi olan çatılar)
2.Orta eğimli çatılar (5-400 arasında eğimli olanlar)
3.Dik çatılar (≥ 400 eğimli olanlar)
Çatı Yalıtımı | Çatı İzolasyonu Nedir
Çatı Yalıtım Sitemi; Buhar Dengeleyici Örtüler, Buhar Bariyerleri, Baca Dibi YaIıtım Bantları, Mahya Havalandırma Bandı’nı içeriyor.

Buhar Dengeleyici Örtüler: Euro Top 230/550/1200/1400/1800 Üç katlı poliprotülenden oluşan Buhar Dengeleyici Örtüler, mekanik yüklere dayanıklılık gösteriyor, çatı içinde yoğunlaşan buharı ve dışarıdan gelen nem ve çiği geçirmiyor.

Ahşap malzemeye zarar veren ve yapıya girmesi arzu edilmeyen haşeratı engelleyen, yapıya ilave ağırlık getirmeyen bu örtüler, tüm meyilli, havalandırmalı ve havalandırmasız çatılarda, dış cephelerde kaplama altına kullanılıyor.

Buhar Bariyerleri: SD10 / SD2
Buhar ve hava geçirimsiz özellikte üretilen Buhar Bariyerleri, mekanik yüklere dayanıklı üç katlı poliprotülenden oluşuyor. Örtünün döşenmesi sırasında, tüm ek yerleri özel bantlarla yapıştırılıyor ve böylece buhar ve hava geçiriminin tam olarak önlenmesi sağlanıyor.

Baca Dibi Yalıtım Bantları: EuroTop KWA
Çatı izolasyonunda baca dibi su yalıtımı ayrı bir önem taşıyor. Bugüne kadar arzu edilen sonuçları vermeyen alışılagelmiş uygulamalar, baca dibi yalıtımının bir sorun olarak devam etmesine sebep oluyordu. İsotec, çatı yalıtımında komple bir çözüm için, Alman Blowitex tesislerinde üretilen Euro Top KWA adlı ürünü ile bu sorunu ortadan kaldırıyor.

Akrilik boyalı aluminyum plaka altında bütil yapışkan tabakanın yer aldığı Euro Top KWA, kolaylıkla istenilen şekli alabiliyor ve yüksek UV dayanımı sağlıyor.

Mahya Havalandırma Bantları: Eurotop MA
İsotec Çatı Yalıtımı Sistemi’ni Euro Top MA/G/V/S Mahya Havalandırma Bandları’yla tamamlıyor. Yüksek UV dayanımlı, havayı dışarı bırakan ancak su sızdırmayan Mahya Havalandırma Bantları, kenarlarındaki bütil yapışkan şeritlerle sabitleniyor ve kolay şekil alabiliyor.

Çatı izolasyon Nedir

Çatı izolasyon bina onarım web reklam google kayıt firması firmaları izolasyon yöntemleri dış cephe onarım bakım teknik servis eleman türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, liman, kanalizasyon, su şebekesi vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. İnşaat mühendisliği alanında çalışmak isteyen bir kimsenin sayısal akıl yürütme gücüne sahip; matematiğe, fiziğe, ekonomiye ilgili ve bu alanda iyi yetişmiş bir kimse olması gereklidir. Her bilim dalında olduğu gibi, inşaat mühendisliğinde de, kişinin bilgilerini anlamlı bir düzen içinde bir araya getirerek sentez yapabilme ve bundan yararlanarak problem çözebilme yeteneğini geliştirmiş olması gereklidir. Ayrıca iş sahipleri ve işçilerle iyi ilişkiler kurabilen, çatı bakım onarım izolasyon teknikleri yöntemleri tasarım güçlendirme çalışmaları ustaları ustası mühendis kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaşım vb. konulardır. Lisansüstü öğretim düzeyinde, öğrencinin bu alanlardan birinde bilgi ve yeteneğini geliştirmesi ve seçtiği alan içinde bulunan belli bir problem üzerinde özgün araştırma yapması beklenir.Uzmanlık ve çalışma alanı ne olursa olsun inşaat mühendisi kuracağı yapının dayanıklılığını sağlamakla yükümlüdür. Bunun yanında, inşaat için gerekli malzeme ve personeli, bunların maliyetini hesaplar, malzemeyi satın alır, iş planını hazırlar, inşaatı denetler. Bu çalışmaları, yakın mesleklerden kişilerle işbirliği ve dayanışma içinde gerçekleştirir.İnşaat mühendisliği çalışmalarının önem bina onarım teknikleri izolasyon nedir çatı tasarım onarım google kayıt boyacı ustaları nedir nasıl :
Zemin ıslahı.
* Deprem yükleri altındaki zeminlerin davranışlarının incelenmesi.
* Trafik yönetimi.
* Demiryolları ve kentsel raylı sistemlerin (metro, hafif metro,tramvay) tasarım ve fizibilite etütleri.
* Beton yol teknolojisinde gelişmeler.
* Karayollarının yüzey özelliklerinin etüdü.
* Demiryolu ve karayolu üstyapısının projelendirme esasları.

Çatı Aktarma
Çatı aktarma izolasyon teknikleri izolasyom yönetim biçimleri firması firmaları ustaları neleridir, Bayındırlık ve İskan, Orman, Tarım ve Köy işleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, DSI ve Karayolları Genel Müdürlüklerinde, kamu iktisadi teşekküllerinde görev almakta, bir kısmı ise serbest çalışmaktadır. Gelecekte inşaat mühendislerine duyulan gereksinme daha da artacaktır. İnşaat mühendisleri müteahhit olarak serbest de çalışabilirler.

Düşüncesiyle bu yönde çeşitli faaliyetler içerisindedir. Bu anlayış, bölümümüzün kuruluş yıllarından beri benimsenmektedir. Bölümümüz akademik kadro altyapısı, yurtdışındaki çeşitli üniversitelere farklı dönemlerde lisansüstü ve doktora sonrası eğitim için gönderilen pek çok öğretim üyesi tarafından güçlendirilmiştir. Ayrıca bölümümüz, gelişmekte olan üniversitelerden Atatürk,Ondokuz Mayıs, Niğde, Selçuk, Rize, Ordu, Gazi Osman Paşa, Fırat, Erciyes, Bozok,Yüzüncü Yıl, Karaelmas, Cumhuriyet ve Osmangazi Üniversitelerinin inşaat mühendisliği bölümlerinin öğretim üyesi ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli katkılar sağlamaktadır boya badana doğrama işlemleri ısı yalıtım izolasyon teknikleri yöntemleri vs.siyaset, ekonomi ve spor gibi pek çok düzeyde kariyer sahibi olmuş ve önemli görevler üstlenmişlerdir. Bugüne kadar hizmet veren değerli mezunlarımızın yerini alacak ve ülkemizin gelecekteki yapılanmasını inşa edecek mühendisler yetiştirmek için, hızla gelişen teknoloji ve imkânlar düşünüldüğünde, bölüm altyapısının ve eğitim müfredatının uluslararası standartlara getirilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla, ders programları ve ders içerikleri yenilenmiştir. Dünyadaki teknolojik gelişmeler paralelinde bilgisayarlı eğitim içeriği de güncel tutularak öğrencilerimizin teknolojiyi yakından takip etmeleri için gerekli altyapı sağlanmaktadır. Sunulan

Çatı İzolasyon Çatı Onarım Tadilat

ÇATI VE ÇATI ONARIMI

Bazı binalar az bir ısı ile ısınıyor. Bazı binalar ise milli ekonomiye zarar verebilecek şekilde çok maliyetli oluyor. Bu da binalar yapılırken ısı yalıtımına uyulmadığından kaynaklanıyor.

Yalıtım; ekolojik denge, hava kirliliğinin önlenmesi, enerji tasarrufu ve sağlıklı mekanların oluşturulması açısından önemlidir.

*BAKIR VE KAPLAMA
*BAKIRDAN ASMADERE, GİZLİ DERE, YAN DERE, ORTA DERE BACA KENARI
* ÇİNKODAN ASMADERE, GİZLİ DERE, YAN DERE, ORTA DERE BACA KENARI
*HER TÜRLÜ KİREMİT ÇATI
*İZOLASYON, ÇATI, TERAS, VS.
*SHINGLE ÇATI UYGULAMA
*OSB ÇATI UYGULAMA
*ONDİLİN ÇATI UYGULAMA
*ETHERNİT ÇATI UYGULAMA
*PVS UYGULAMA, ASMA DERE VE İNİŞ BORULARI
*ÇATI ALTI ISI YALITIMI
*HER TÜRLÜ ÇATI, BAKIM VE ONARIM İŞLERİNİZ YAPILIR…
ÇATI İŞLERİNİZDE BİZE DANIŞMADAN KARAR VERMEYİN

ISLAK HACİMLİ ZEMİNLER VE TERAS KATLAR

Yapıların, temel ıslak hacimler ve çatı gibi bölümlerinde kesin ve kalıcı su yalıtım sistemleri son derece önemlidir. Basit zift, asfalt gibi malzemelerle yapılan denemeler veya evsafı yeterli olmayan su yalıtım malzemeleriyle yapılan yalıtımlar çoğunlukla çözüm olamazlar. Bu tür uygulamalar zaman içinde yeni masraflar gerektirir.

Dolayısıyla yapının korunmasında en büyük önem, kesin netice veren ve kalıcı olan malzemenin seçimidir. İzotop® LM-100 zor şartlara dayanabilen, kesin netice veren uzun ömürlü bir su yalıtım malzemesidir.

İzotop® LM-100 tek komponentli, kullanıma hazır bir bitüm-kauçuk solüyonudur.

Sağladığı %2200 esneklik ve aşırı agresif yapışkanlığı ile tatbik edildiği yatay ve düşey yüzeylerde üzerinde kesintisiz, eki olmayan bir satıh oluşturarak su ve rutubete karşı kesin ve uzun vadeli dayanıklılık sağlar.

Fayans ve seramik işleri

Banyoları,Wcleri,bazen salonları,sık olarak mutfakları ve suyla haşir neşir olan alanlarda sıkça kullandığımız fayans. İşleriniz için bizden fiyat alabilirsiniz ama önce fayans nedir? Fayans neye yarar gibi sorularınıza cevap bulalım.
Fayans aslında seramiktir ama daha modernleştirirsek; Fayans adını İtalya’nın seramikleri ile ünlü şehri Faenza’dan almıştır.

Fayans Bileşimi

Kil, kaolin, kuvars, feldispat ve kalker benzeri seramik maddelerin çeşitli oranlarda karışımından oluşur. kil,kaolin,kuvars ve feldispat seramik değildir bu yüzden ‘benzeri seramik maddeler’ tabiri doğru değildir
Fayans Tarihi
İlk fayans doğu ülkelerinde 8’nci yüzyıldan itibaren bilinmektedir. Bu sır Araplar aracılığıyla Sicilya’ya ve İspanya’ya geçti. Daha sonra bu bölgelerden İtalya ve Fransa doğru ilerleme gösterdi.

Fayans Yapılışı
Kil, kaolin, kuvars, feldispatve kalker benzeri seramik maddeler belirli oranlarda karıştırıkarak özel kalıplarda sıkıştırılır. Sıkıştırılara biçimlendirme işlemi sonrasında 900°C’nin üzerinde bir sıcaklıkta pişirilir. Bu şekilde bir yüzü sırlı diğer yüzü gözenekli bir yapı elde edilir. Fayans önce sırsız sonera sırlı olmak üzere iki defa fırınlanır.

Karo Fayans
Banyo mutfak gibi ıslak zeminlerde duvar ve tezgahları kaplama gereci olarak kullanılır.

Fayans Standartları
Kare ve dikdörtegen çeşitleri vardır. TS 202’ye göre 150*150*5,5 mm yada150*50*5,5 mmdir

Fayans Çeşitleri
Döşeme yerlerine göre sınıflandırılırlar.

Ortaya döşenen Fayan
Kenara döşenen(terminezon) fayans
Köşeye döşenen(çift terminezon) fayans.

Biz Fayans üreticisi değil Fayans uygulayıcısıyız.İşlerinizle ilgili fiyat alabilirsiniz.

Fayans Yenileme

Eskiyen fayans kareleri,seramikleri yenilemek sizi oldukça yüksek masraftan kurtarabilir.Öncelikle fayans yaptırıken mutlaka bir kutu yedeğiniz olsun.Bir gün lazım olacaktır.Şayet yedeğiniz yoksa benzeri arayın,yine sonuç alamazssanız bizde yardımcı oluruz.Bu yazı eskiyen yada kırılan kareleri nasıl değiştireceğinizi anlatmaktadır.Buyurun.

Fayansları zaman kaybetmeden ve pratik bir şekilde yenilemenin farklı yolları var. Eğer tüm seramiklerinizin rengini değiştirmek istiyorsanız profesyonel boya malzemesi satan nalbur ya da boyacılardan satın alacağınız epoksi esaslı astar boyası, poliüretan vernik cila (özellikle seramikleri boyamak için çok uygundur ancak bulamazsanız lavabo cilası da bu iş için kullanılabilir), samur tüylü rulo fırça ve bir çift düz fırça ile işe başlayabilirsiniz.

Yapmanız gereken seramik yüzeyini iyice temizlemek. Bunun için özel kir çözücü kimyasallar da kullanabilirsiniz. Daha sonra birkaç yaratıcı dokunuşla dilediğiniz deseni uygulayarak görünüşü değiştirebilirsiniz. Ancak bu tarz uygulamalarda en garantili yöntem derzler dahil tüm yüzeyi tek renge boyamaktır. Bunu yapmak istemiyorsanız derzleri kağıt bantla kaplayarak mevcut rengini koruyabilirsiniz.

Eğer seramikler yerine sadece derz rengini değiştirmek istiyorsanız bunun için piyasada pek çok seçenek var. Örneğin Kalekim\’in Fugaflex silikon esaslı renkli derz dolguları küf ve yosun önleyici özelliğe sahip ve zor kirlenip kolayca temizlenebiliyor. Ultraflex derz dolgusunda ise antibakteriyel özelliğin yanı sıra pek çok farklı ton alternatifi de mevcut.

Uygulaması da oldukça kolay. Yapmanız gereken, tüm yüzeye yaymak ve kurumasını beklemek. Daha sonra nemli bir süngerle seramikleri temizlemeniz yeterli. Tüm yüzey ve derzler yerine daha dekoratif bir uygulama yapmayı tercih ediyorsanız stencil uygulaması tam size göre. Deseni uygulamak istediğiniz bölümü belirleyerek stencil şablonunu seramik yüzeyine sabitleyip, astar ve renkli verniklerle desenleri boyayabilirsiniz.

Tüm bu işlemlerin maliyeti boyayacağınız yüzeye göre değişir. Kendiniz uğraşmak yerine boyacıya badana yaptırmak isterseniz bunun maliyeti 10 metrekarelik bir alan için 400 YTL-450 YTL arasında değişiyor. Ayrıca bu işlem yaklaşık iki buçuk-üç gününüzü alabilir. Üstelik bu tarz bir çözüm duvarlar için uygun ancak zemin için fazla dayanıklı değil.

Alternatif öneriler
Duvar ve zemin seramiklerinin üzerini kaplamak için farklı çözümlerde mevcut. Eğer oturduğunuz ev kira değilse:

# Hem zemini, hem de duvarları laminat kaplayabilirsiniz. Üstelik uygulaması da çok kolay ve oldukça uzun süre dayanabiliyor.
# Linoleum ya da PVC kaplamalar da seçenekler arasında. Hızlı ve zahmetsizce uygulanabiliyor. Özellikle kirada oturuyorsanız çok kullanışlı bir çözüm.
# Daha dekoratif ve yaratıcı olmak istiyorsanız seramik yüzeylere uygulanabilen akrilik boyalarla desen çalışmaları da yapabilirsiniz.

Stüdyo Daireler İçin Dekorasyon Fikirleri

Geniş bir evden Stüdyo daire dekorasyonu daha az malietli gibi görünsede yapacağınız işlemlere göre değişir.Buyurun o yazı..’Stüdyo daire’ olarak tanımlanan küçük evler, doğru şekilde dekore edildiğinde son derece fonksiyonel hale gelebilir. Bunun için duvara monte masalar, katlanan sandalyeler ve bazalı yataklar seçebilirsiniz.
Eğer küçük bir eve sığmaya çalışıyorsanız, bazı akıllı adımlarla kendinize ferah ve işlevsel bir mekan yaratabilirsiniz.
işte bunun için yapmanız gerekenler:* Mobilyalar önemlidir. Az mobilya ile çok fonksiyon sağlamak gerekir. Asansörlü sehpalar, açılıp yatak olan kanepe ya da koltuklar az yer kaplar, çok fonksiyon sağlar.
* Mekandan maksimum faydalanabilmek için ısı tesisatı, mümkünse alttan ısınma şeklinde olabilir ya da radyatörler paneller ile kapatılır. Böylece üstleri raf gibi kullanılabilir.* Açık renkleri tercih etmek ortamı daha geniş gösterir.
* Karışık ve iri desenli döşemelik ya da perdelik kumaşlardan uzak durmak gerekir.* Mümkünse gereksiz duvarları ortadan kaldırabilirsiniz. Mesela mutfak küçük ise duvarları yıkılıp, salona dahil edilebilir.* Tüm nişlerden, boşluklardan faydalanarak onları dolap ya da rafa dönüştürebilirsiniz.

RAFLAR YER KAZANDIRIR
* İç içe geçen ya da katlanan sandalyeler seçerek, kullanılmadığı zamanlarda onları ortadan kaldırabilirsiniz.
* Banyoda lavabo altlarındaki boşlukları, dolap haline getirerek değerlendirebilirsiniz.
* Yatağı sandıklı baza olarak seçebilir ya da altına depolama birimleri yerleştirerek yorgan, battaniye ya da kışlık giysiler gibi bazı şeyleri ortadan yok edebilirsiniz.
* Puf ya da kanepe seçerken içlerinde depolama alanı olanlarını tercih edebilirsiniz.
* Duvarları raflarla kullanılır hale getirebilirsiniz.
* Küçük mekanda az ama büyük ebatta mobilyalar kullanmak, ortamı ferah gösterebilir.
* Zeminde tek bir malzemeyle daha geniş bir görünüm sağlanabilir. Banyo ve mutfak gibi bölümlerde kullanılan seramikleri daha küçük ebatlı parçalarla döşemek daha uygun olur.

Lokal aydınlatma farklı kılar
Stüdyo daire sahibi Y. Mimar Selma An’dan öneriler: “Küçük mekanlarda mutfak, ya dolap şeklinde ya da açık bir tezgâh olarak, fazla yer kaplamayacak şekilde tasarlanmalıdır. Yaşam alanı aynı zamanda yemek alanıdır. Bu yüzden mobilyalar çok fonksiyonlu olmalıdır. Örneğin, ortaya öyle bir sehpa koymalısınız ki, aynı zamanda üzerinde yemek de yenebilsin…

YATAK ÖNEMLİ
Yatağınız, yaşam alanını daraltmayacak şekilde olmalıdır. Eğer tavan yüksekliği uygunsa asma kat yapabilirsiniz. Ya da yatağı bir niş içine yerleştirebilirsiniz. Bunlar olamıyorsa, duvara gizlenebilen, yani katlanabilen bir mobilya ya da açılınca yatak olabilen büyükçe bir kanepe de seçebilirsiniz. Çalışma mekanı için masa yerine duvara monte edilmiş, 60 cm eninde 80 cm yüksekliğinde bir tezgâh yapılabilir. Ne kadar uzun olsa o kadar çalışma alanı sağlanmış demektir.

AÇIK RENKLER…
Stüdyo dairelerde kullanılan renkler de çok önemlidir. Açık pastel renkler mekanı geniş ve ferah gösterir. Aydınlatma da, en az renkler kadar önemlidir. Değişik ve lokal aydınlatmalar mekanda çeşitlilik hissi uyandırır. Çalışma köşesinde bir aydınlatma, oturma köşesinde ayrı bir aydınlatma, oturduğunuz kanepe yanında bir lambader; tek mekanda farklı kullanım şekilleri yaratarak ferahlık ve genişlik hissi verecektir. Ayrı ayrı aydınlattığınız her yer farklı karakter olarak karşınıza çıkacaktır.”

MutfakÇamaşır makinesi mutfağa…
Stüdyo dairelerin mimarlarından Zerrin Özcan, küçük mekanlar için tüyolar verdi: “Stüdyo dairelerde hem mobilyalarda hem de alanlarda maksimum kullanım hedeflenmelidir. Mobilyaların çok fonksiyonlu olması tercih edilir. Salondaki kanepenin yeri geldiğinde yatağa dönüşebilmesi gibi…

Mutfaklar genellikle açık mutfaktır. Dolayısıyla büyük fırınlar ve ocaklardan ziyade ankastre mini fırın, mikrodalga fırın ve set üstü ikili ocak kullanılmalıdır. Salon oturma kısmı ile mutfak, bir tezgâh masa ile birbirinden ayrılabilir. Böylece yemek masasının kaplayacağı alandan kazanılmış olur. Genellikle banyolar da minimum ölçüde olacağından çamaşır makinesi mutfak tezgâhının altına konabilir. Eşyalar fazla büyük seçilmemelidir. Gardırop alırken; hem çekmeceli, hem raflı, hem de askılı modeller tercih edilirse, ikinci bir şifonyere ihtiyaç duyulmaz.

Küçük Mekanlarda Dekorasyon

Maliyetinin tüm ev dekorasyonuna göre daha az olacağını düşündüğümüz küçük odalarınıza özel dekorasyon dikkatli uygulanırsa iyi sonuçlar ortaya çıkabilir.Buyurun konuyla ilgili yazı. Evinizin oldukça küçük ve kullanışsız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Küçük bir eve sahip olan ve küçük odaları nasıl dekore edeceğini merak edenlere oldukça kullanışlı öneriler…

Sahip olduğunuz alandan iyi faydalanın
Küçük bir evde, önemli olan sahip olduğunuz alanı en iyi ve faydalı şekilde kullanmaktır. Her girintiyi, her çıkıntıyı kendi lehinize çevirin. Mobilyalarınızı bir değil çok amaçlı olanlardan seçmeye bakın. Bir kısım alanın birden fazla işe yaramasını istiyorsanız, büyük parça mobilyaları küçük parçalarla tamamlayıp daha fonksiyonel bir alan yaratabilirsiniz. Mesela, misafirlerinizi yuvarlak bir masa etrafında ağırlayacaksanız, kullanılmadığı zamanlarda küçültülebilip bir konsol görevi de görebilecek bir yemek odası takımı alın. Aynı şekilde katlanabilen sandalyeleri tercih ederek, ekstraları dolap içlerinde veya balkonunuzda saklayabilirsiniz.

Sadece yeriniz sınırlı olduğu için, o yeri küçük mobilyalarla doldurmak zorunda hissetmeyin. Onun yerine, daha büyük ama az sayıda parça ile çok daha lüks bir alan yaratabilirsiniz. Sadce oda daha iyi görünmekle kalmayacak, aynı zamanda gözünüze daha da rahat ve büyük görünecektir. Örneğin, orta boy bir koltuk, birkaç küçük tek kişilik koltuktan daha iyi duracaktır.

Bedene göre giydirmek
Küçük odalara sahip olmanın en güzel yanı daha küçük duvar alanlarına sahip olmak, dolayısıyla daha uygun bir bütçe ile o alanı hoş gösterebilmektir. Neden kendinizi güzel bir duvar kâğıdı ile şımartmıyorsunuz? İri desenli bir duvar kâğıdı ufak bir odada son derece güzel duracaktır. Yalnız mümkün olduğu kadar bol ışık almasına dikkat edin. Daha minik ve karışık desenler odayı dağınık ve kalabalık gösterecektir.

Sanat eserleri her oda için en güzel dekorasyon malzemeleridir. Fakat küçük bir oda için bu gibi tablo ve heykelcikler daha önemlidir. Çünkü odaya girince göze çarpan en güzel eşya o olacağı için odaya bir derinlik ve başkalık verir.

Bir duvara monte edeceğiniz büyükçe bir ayna odanın geri kalanını yansıtacağı için derinlik verir. Eğer odada bir şömine varsa ayna için en uygun yer bu şöminenin üstüdür. Eğer pencere güzel bir yeşilliğe bakıyorsa tam karşıdaki duvara ayna koyarak yeşilliği odanın içine de çekebilirsiniz.

Kişisel hazinelerinize gelince, (özel günlerde çekilen fotoğraflarınız, topladığınız minik biblolar, koleksiyonlarınız) hepsini bir arada tutmanız gerekmektedir. Bu gibi minik objeleri değişik raflara yaymak odayı olduğundan kalabalık ve karmaşık gösterecektir.

Unutmayın, ne olursa olsun, odanızın en büyük süsü pencereniz ve dolayısıyla dışarıdaki manzaradır. Eğer çok gürültülü komşulara sahip değilseniz, gün için açık tutabileceğiniz hafif perdeler ya da storlar tercih edin. Ayrıca, perdelerin bağlandığı fiyonklar, püsküller ve saçaklardan uzak durun. Bu gibi aksesuarlar sadece büyük mekânlarda güzel durur, küçük odaları salaş gösterir. Buna ek olarak, iri desenleri denemekten korkmayın. Küçük desen dikkati odanın küçüklüğüne çeker, iri desen; özellikle de perdede kullanılmışsa dikkati pencereye ve kendine çekeceği için odanın boyutunu gizler.

Mutfaksız Ev Dekorasyonu

Olurmu demeyin! Elbette oluyor.Evlerin fiyatları artınca daha iyi nasıl kullanılır düşüncesi insanlara daha yeni fikirler veriyor.Modern hayatın koşturmacasına, “yanlızlık ve üşengeçlik” de eklenince yeni bir yaşam trendi doğdu!İşde o Yazı..
Yeni Aktüel dergisinin derlediği habere göre, İngiltere, ABD ve Avrupa’nın birçok yerinde yayılan “mutfaksız yaşam” trendi artık ülkemizde de görülüyor. Yemek yapmaya zaman bulamayan veya yemek yapmaktan hoşlanmayanlar, mutfaktan çıkmak yerine, mutfağı evlerinden çıkarıyor. Mutfakçık diyebileceğimiz “kitchenette” adı verilen mutfaklar da bu modanın ilk öncüleri.
Nohut oda bakla sofa” bir evim var; tam tamına 50 metrekare. Neredeyse 30 yıllık bir daire burası. Küçüklüğüne rağmen kullanışlı hâle getirmek için epey elden geçmesi gerekmişti. Tel dolap ve evyeden ibaret olan mutfağı sil baştan yenilerken, koridora açılan duvarını da yıktırmıştım. Şimdi küçücük evimin ferah bir mutfağı var. Duvarla birlikte kapı da ortadan kalktığı için pişen her yemeğin kokusu evin tamamını sarıyor. Tam da bu nedenle seviyorum mutfağımı, evimin yaşadığını hissettiriyor bana.

Evin kalbi diye tanımlanan mutfağın hayatımızdaki önemi malûm. Günümüzde televizyon ve oturma grupları mutfak ekipmanları arasında sayılıyor. Hatta iki oda bir salon yerine “iki oda bir mutfak” diyebileceğimiz açık mutfaklı geniş evler rağbet görüyor.

Mutfağın işlevini ve tarihini anlatmak için ateşin bulunduğu çağa dönmeyeceğim ama artık bambaşka bir çağda yaşıyoruz ve ihtiyaçlar değişiyor. Geniş mutfak isteyenler gibi evinde neredeyse hiç mutfak istemeyenler de var. Konut firmalarının çalışan çiftler ya da yalnız yaşayanlar için projelendirdiği stüdyo daireler bu ihtiyacı karşılıyor. ABD, İngiltere ve Avrupa’nın birçok yerinde ise tamamen mutfaksız evler bulunuyor. New York’ta genellikle yalnız yaşayanların tercih ettiği “flat” denen stüdyo dairelerle “loft” diye tabir edilen geniş yaşam alanları bunlara en iyi örnek. Eski fabrika, depo itfaiye binası gibi endüstriyel yapıların elden geçirilip yaşam alanına dönüştürülmesine “loft” adı veriliyor. “Loft”lar tamamen açık planlı ve büyük bir kısmında mutfak bulunmuyor. Bir kısmında ise dolapların içine saklanarak gözlerden uzaklaştırılmış. Flat tipi daireleri ise nispeten düşük gelirli çalışanlar veya öğrenciler tercih ediyor. Küçük bir banyo ile yaşam ve uyuma alanlarının bulunduğu bu evlerin de mutfaksız olanları bulunuyor. Londra’da loft ve flat tipi dairelerin yanı sıra “bölünmüş binalar” la da karşılaşıyoruz. 18. yüzyılın sonları ile 20. yüzyıl başlarında inşa edilen, bizim, köşk, saray ya da malikâne diye adlandırdığımız 10 küsur odalı evler zaman içinde sahip değiştirince bölünüp küçük dairelere ayrılmış. Şimdi öğrencilere, yalnız yaşayanlara ya da küçük ailelere ev sahipliği yapıyorlar. Tabii mutfaksız olarak.

“Mutfaksız hayat olmaz”

Almanya’da 20. yüzyılın başlarında Frankfurter tarzı denen sosyal konutlar yapıldığını biliyoruz. Mutfağa sadece dört metrekare alan ayrılan evler bunlar. İki kişinin aynı anda hareket etmesine olanak tanımayan bu tarzın amacı kadının evin dışına çıkıp çalışmaya yönlendirilmesi olarak açıklanıyor. Tayland’da ise evlerin hiç mutfağı yok. Çünkü ülkenin geleneğinde evler mutfaksız, hatta evde tüp bulundurmak bile yasaklanmış. Tayland’da tüm yeme içme faaliyetleri ev dışında hallediliyor. Mutfaksız ev furyasından Fransa bile nasibini almış; “mutfağı” ile ünlü ülkede emlakçılar bu tür evlere olan talebin arttığını söylüyorlar.

Türkiye’deyse özellikle İstanbul’daki residance’larda “kitchenette” adı verilen minik mutfaklarla sık karşılaşılıyor artık. Bu mutfaklar oturma odasının bir köşesinde bazen başka bir odaya açılan kapı görünümünde, bazen de kitaplığın devamı gibi duruyor. Kapakları açtığınız da ise karşınıza küçük bir evye, birkaç bardak, su ısıtıcısı ve mini bir buzdolabı çıkıyor. Dekoratörler mini mutfakları gözlerden uzaklaştırmak için birbirinden şık tasarımlar yaparken mimarların mutfaklarda yaşanan değişime bakışı ise biraz farklı. Örneğin müzisyen mimar Nejat Yavaşoğulları tamamen mutfaksız ev olamayacağı görüşünde. “Mutfak yoksa muhakkak onun yerini dolduracak bir şey vardır. Tamamen mutfaksız hayat olmaz. Buzdolabı, bardak, fincan, onları yıkamak için bir evye… Ağır yemek pişirmeyebilirsiniz, koca koca davlumbazlarınız olmaz ama küçük bir mutfak düzeni kurulabilir. Mutfak bir evin en karakteristik özelliğidir, bekâr da olsanız icap ettiği vakit bir şeyler pişirirsiniz. Mutfak günümüzde çok abartılı hâle geldi. 7–8 bin liradan başlayıp 100 bin liraya kadar ulaşan fiyatlarla mutfak yaptırıyor insanlar. Eskiden böyle değildi, şimdi mutfaklar güzelleşti, standartları yükseldi ama abartıldı. Belli bir noktadan sonrası gereksiz, içinde çalışanı da yoran mutfaklar onlar. Ev dediğiniz, yatacak yer, oturacak yer, besleneceğiniz yerlerin bütünüdür” diyor.

Mutfaksız evler
Home Art dergisinin Kasım sayısı için hazırlanan “Stüdyo Daireler” dosyasında fotoğraflanan bu evin mutfağı Kitchenette tarzına iyi bir örnek. Ev sahibesi oturma odasının köşesindeki küçücük bir alanı dekoratif kapılar ardına saklayarak hem mutfak ihtiyacını çözmüş hem de gözlerden uzaklaştırmış.

Aile birliğinin ocağın tütmesiyle ilişkilendirildiği Türkiye’de –henüzmutfaksız evler inşa edilmese de bu alanı hayatından çıkaranlara rastlamak mümkün. Hatta birkaçını yakından tanıyorum. Fotoğrafçı arkadaşım Nalan mutfaksız yaşayanlardan. Karanlık oda olarak kullandığı mutfak onun için artık sadece çalışma alanı. Ünlü söz yazarı Aysel Gürel’le veya yakınları ile yapılan söyleşilerden de, hatırımızda mutfak kullanmadığı kalmış. Aysel Gürel uzun yıllar mutfağını kullanmamış, daha doğrusu yemek pişirmek için kullanmamış. Mutfak dolaplarının kapakları şarkı sözleri için not defteri görevi üstlenmiş.

Mutfaksiz evler
Gümüşsuyu Cheya Residences

Mutfağı hayatınızdan çıkarmak isteyince o alanı başka türlü kullanabiliyorsunuz. Ama Amerikan mutfak dediğimiz açık mutfaklar için yapılabilecek fazla bir şey yok. Şık bir residance’ın stüdyo dairesinde ikamet eden Metin Bekar açık mutfağından rahatsız: “Mutfağı bulunmayan bir evde oturmayı tercih ederdim. Mutfağı hiç kullanmıyorum, evyeyi bile!” diyor. Metin Bekar ile dışarıda yemek yerken konuşuyoruz: “Üşengeç bir adamım, yemek pişirmeyi becerebilirim elbette, ama tercih etmiyorum. Çünkü mesele yemeği yapmakla bitmiyor, alışverişi var, hazırlığı var, bulaşığı var ve tüm bunlar zaman alıyor. Dışarıda yemek çok daha pratik bir şey. Benim buzdolabımın dışı içinden daha kalabalık mesela: İçinde sadece içecekler dururken dışında birçok restoranın magneti duruyor. Akşam 7’de işten çıkıp o yorgunlukla evde yemekle uğraşmak istemiyorum. Kendime kalan kısıtlı zamanı başka türlü değerlendirmeliyim. Mesele karın doyurmaksa bunun birçok yolu var, dışarı çıkabilirim, internetten dilediğimi sipariş verebilirim” diye anlatıyor. Mutfak dolaplarında sadece birkaç bardak bulunan Bekar’a göre mutfak ekipmanları da gereksiz.

“Bir tuşla istediğim siparişi veriyorum”

Yemek pişirmek kadının geleneksel bir faaliyeti olduğu için mutfağı hayatından çıkaranların büyük çoğunluğu erkekler. 28 yaşındaki broker Yavuz da mutfaksız yaşayanlardan. Açık mutfaklı stüdyo dairesini dekore ederken mutfak ekipmanlarına yer ayırmamış. Bir köşeye yerleştirdiği minik buzdolabı ve onun üzerindeki su ısıtıcısı ile tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. “Yemek çok keyifli ama neden hazırlama ya da pişirme sürecine dahil olayım ki! Bir telefonla veya birkaç tuşa basarak istediğim siparişi veriyorum” diyor.

Mini mutfaklar
Zorunlu ihtiyaçları karşılamaya yönelik tasarlanan mini mutfaklar sürgü ya da stor kapakları kapatıldığında dekoratif bir dolap izlenimi veriyor.

Ülkemizde yalnız yaşayanlar, öğrenciler ve gençlerin tercih ettiği mutfaksız yaşamı dünyada ailece sürdürenler var ve sayıları da hızla artıyor. Ünlü televizyon eleştirmeni Yüksel Aytuğ, geçen hafta bir yemek programı ile ilgili yazısında Londra’daki mutfaksız evlerden bahsediyordu. Ailesinin bir kısmı Londra’da yaşayan Yüksel Aytuğ gözlemlerini “İngiltere’de özellikle Londra’da yeme içme alışkanlıkları Avrupa’dan çok farklı. İnsanlar evlerinde mutfak olsa bile dışarıda yeme eğilimindeler. Londra’da birçok mutfaksız daire gördüm. Buralarda yaşayanlar genellikle yoğun çalışan insanlar. Günümüz koşullarında zaman çok kıymetli ve kimse taze fasulye ayıklayarak vakit kaybetmek istemiyor. Oturduğu yerden birkaç tuşa basıp internet üzerinden dilediği yemeği sipariş eden insanlar işlerine daha fazla zaman ayırabiliyor” diye aktarıyor.

Yalnız yaşadığı ve mesai saati belirsiz zaman dilimlerinde çalıştığı halde mutfağından vazgeçmeyenler de var tabii. 29 yaşındaki Ekin’e “Yalnız yaşıyorsun, yemek pişirdiğini de biliyorum ama belki çevrende mutfaksız yaşayan arkadaşların vardır” diyerek haberime destek arıyorum. Ekin “Mutfağı olmayan ev olur mu? Zaten benim yemek pişirmeyen insanlarla işim olmaz. Yemeğin hazırlığı ve pişirme süreci çok keyifli. Ardından kendi kurduğun sofrada yapılan muhabbetler var ki hiçbir şeye değişmem. Böyle bir zevk başka nerede var?” diyor.

Kısacası mutfağın varlığı yaşam tarzı ve alışkanlıklarla ilintili olduğu için hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Bu yerin ev sınırları dışına çıkması ise şimdilik pek mümkün görünmüyor…

Merve Yöneyman“Mutfaksız ev sadece bir lüks!”

Merve Yöneyman / Mimar

“Günümüzde, tüm dünyada, özellikle büyük şehirlerde yaşam şekli eskisine göre bir hayli farklı. Yaşam alanları minimum ve maksimum uçlarda seyrediyor. Büyük malikâneler daha da büyük ve gösterişli, küçük evler ve daireler ise neredeyse otel odası kadar oldu. Birkaç senedir tüm dünyada bu konuda birçok araştırma yapılıyor, insanların sorunsuz bir hayat için ihtiyaçları olan metrekareler ve yaşam bölümleri ülkeden ülkeye, kültürden kültüre fark etse de herkesin buluştuğu birtakım ortak noktalar var. Mesela, metropollerde artık mimari yatay değil, dikey olarak gelişiyor. İstanbul’da yaşayan biri olarak, ‘residence yaşamı’ konseptiyle iç içe olmamak imkânsız. Günümüzde hızlı yaşam temposu sebebiyle insanlar kendine vakit ayıramıyor. Artık evlerde küvet bile çok fazla yok, çünkü kullanılamıyor, öyle bir zamanımız yok. Kendimize ayırabildiğimiz vakitleri, şahsi uğraşılarımızla değerlendiriyoruz. Hayat akışı böyleyken, tam teşekküllü mutfaklara da ihtiyaç duyulmuyor. Özellikle bekâr kişilerin yaşamı, sabah kettle’da ısıtılan suyla kahve yapmaktan ve akşamları buzdolabından çıkardığı bir biradan çok da öteye gitmiyor. Çünkü sıcacık yemeğiniz kapınıza bir telefon ve hatta telefonda konuşmak istemezseniz web’den bir tık’la geliyor. Mutfaklar bu yüzden artık kitchenette şeklinde, otel odası mutfağı yani. Aslında mutfak tamamen kullanıcıya göre şekillenmeli. Ben, tost makinem, kettle’ım ve bulaşık makinem olduğu sürece herhangi bir sıkıntı çekmem ve bunların hiçbiri evde ayrı bir mutfak olmasını gerektirmiyor. Mutfaksız ev, yemek yapmayı sevenler için kâbus gibi görünse de dışarıdan yemek söylemeye veya dışarıda yemek yemeye alışık insanlar için sadece bir lüks. Jakuzi gibi…

Pembe Rengin Cazibesi

Şeker pembe son zamanlarda oldukça yoğun ilgi görmekte bu yüzden sitemizde bu konuyla ilgili bir yazıyı paylaşmayı uygun bulduk.Bu rengin tercih nedenlerini bu yazıla öğrenebilirsiniz.Ev dekorasyonunda özellikle istenen ayrıntılara dikkat çekmek için kullanılan fuşya rengi, artık mekân gözetmeden her yerde kullanılıyor. Hem de çok cesurca…
Evler artık eskisi gibi sadece kahve ve bej tonlarının mesken tuttuğu alanlar değil. Hazır giyim modasını hemen arkasından takip eden ev dekorasyonu, renklere kapılarını çoktan açtı. Ancak bir renk var ki özellikle kadınlar ondan gözlerini alamıyor: Fuşyadan bahsediyorum. Aydınlatmada, banyoda, yatak odasında ya da mutfakta ev hanımlarının cesurca özellikle ayrıntılarda kullanmaktan hoşlandığı fuşyayı hayatına dahil etmeyenler için birkaç küçük örnek hazırladık…

Banyoya hareket geldi
Banyolar da renkleri sevdi denebilir. Hala beyaz ve toprak tonları banyoların vazgeçilmezleri olsa da beyazla fuşyanın uyumu da hiç fena sayılmaz. ArtCeram of Italy’nin satışa sunduğu bu banyo takımı da söylediğimizin kanıtı niteliğinde.

Yatak odasına canlı dokunuş
Stanislav Katz için fuşya vazgeçilmez. Tasarımcının ortaya koyduğu MDF komidin, geometrik görünümüyle de kendine hayran bırakıyor.

Baktığın her yerde…
Led zeplinlerden yola çıkan Stanislav Katz, duvar üzerinde çalıştığı dört farklı renkteki apliklerde fuşyayı yine öne çıkarmış.

Tavandan sarkan göz alıcı ışıltı
Tavandan odanın ortasına doğru sarkan rengarenk bir avizede ilk göze çarpan renk hangisi olur dersiniz tabii ki fuşya.

Ben burdayım…
Kitap okurken eğer hayatınızda fuşya varsa fark edilmek ne kadar zor olabilir ki… Stanislav Katz’ın tasarladığı kitaplık araya koyulan kitap okuma alanıyla hem okuyana hem de bulunduğu mekâna ayrı bir hava katıyor.

Yatak Odası Dekorasyon Fikirleri

Her sabah yatak keyfi yapanlar inceden tüm tavanı,duvarı vb.. alanları süzerler.Sürekli akıllarında bazı hatalar yer etsede çözüm bulamazlar.Bu yüzden dekorasyon esnasında mutlaka bu anı düşünerek hareket etmekte fayda var.Buyurun ilgili yazı. Yatak odası, davetkâr, lüks görünümlü ve gündelik hayattan çok farklı bir konsepte sahip olmalıdır. Odanızı dekore ederken akıllı davranın. Rüya gibi bir yatak odası için tavsiyelerimiz bu yazıda…
Yatak odası dekore etmenin temel kuralları
Her şeyden önce, satın alabileceğiniz en rahat yatağı alın ve bunun için kesenin ağzını açmaktan çekinmeyin. Yatağın kendisi odanın en önemli eşyasıdır. Emin olun bunun için sonra kendinize teşekkür edeceksiniz. Yatağı almadan önce mutlaka test edin. Yatak mağazalarındaki satış asistanları size hangi yatağın daha uygun olduğuyla ilgili tavsiyeler vereceklerdir. En rahatını bulanan kadar hepsini denemeyi ihmal etmeyin.

En iyi yatak (ve tabii ki de en pahalısı) yanınızda partnerinizin hareketlerini size hissettirmeyen yataktır. Bu yüzden ikiniz beraber yatak alışverişine çıkın ve birlikte deneyin.

Yatağınız aldıktan sonra, ikinci düşünmeniz gereken kısım yastık ve yorganınızdır. Tıpkı yatak gibi, bunlarda da çok fazla çeşit vardır ; alerji yapmayanlar, sentetikler, lüks kaz tüyü olanlar… Bir sürü rahat ve üst üste konulmuş yumuşacık yastıklar kış geceleri odanızı bir saraya çevirebilir.

Eğer dikkatli arasanız bazı mağazalarda çok kaliteli ve uygun fiyata çok güzel çarşaf takımlarına denk gelebilirsiniz. Klasik seçim bembeyaz olanları almak olacaktır. Fakat bunu çeşitli renkler ve değişik dokuda kumaşlar ile değiştirebilirsiniz.

Yatak odaları duygusal mekânlardır. Bu yüzden seçilen kumaşların rengi ve yumuşaklığı önemlidir. En güzel parça yatağınızın ayakucuna atacağınız kaşmir bir battaniye olabilir. Hem çok şık duracak hem de iyi bir öğleden sonra kestirmesi yapmak isterseniz sizi sıcacık saracak olan bu ayrıntı en çok kış sabahları işinize yarar. Tabi daha ucuz bir alternatifi olan yün bir şık battaniyeyi de tercih edebilirsiniz.

Romantik düşünün
Bazıları için, lüksün ve romantizmin eş anlamı dört tarafından sütunlar çıkan tül perdelerle kaplanmış bir yataktır. Unutmayın, bu tip bir yatak odası için metrelerce kumaş almak zorunda kalabilirsiniz. Tabi sonuç her zaman mükemmel olur.

Dört sütunlu yatağın alternatifi yatak başının tepesine denk gelen iki sütunlu ve cibinlikli yataklardır. Bu minik “çatı” sadece sizin baş kısmınızın üzerini kapatır ve oldukça lüks gözükür.

Rüya gibi bir yatak odası için
# Yatak odanızın duvarları yüksek ise yerlere kadar değen, hatta fazla kısmı yerde toplanan bir perde seçerek odaya sıcacık ve lüks bir hava verebilirisiniz.
# Eğer yeriniz varsa, yatak odasının içinde mini bir oturma odası yaratarak kitap okuma ve telefonla konuşma alanı yapabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan rahat bir tekli koltuk ve minik bir sehpa. Tabi eğer odada bir de şömine varsa çok şanslısınız.
# Bir tepe ışığının yanında güzel bir hava yaratmak için yatağın kenarına koyacağınız bir gece lambası mutlaka olmalıdır.
# Yerlere ne koyacağınızı dikkatlice düşünün. Halı, yatak odaları için iyi bir seçimdir çünkü hem sıcaklık hem yorgun ayaklara rahat bir hava verir. Eğer yatak odasının yerleri sert tahtadan veya parke ise, en azından yatağın kenarına bir kilim veya halı atarak sabah kalktığınızda adımlarınızı ilk attığınız yerin rahat olmasını sağlayabilirsiniz.

Bahce ve Peysaj İşleri

BAHÇE BAKIMI nedir.

BAHÇE DÜZENLEME nedir.

BAHÇE PEYZAJ TASARIM nedir.

BİZ BÜTÜN BUNLARA CEVAP BULDUK

Hepimiz doğal, yeşil bir ortamda kendimizi daha iyi hissederiz. Güzel bir çevre insan psikolojisi, ruh sağlığı ve bunun yanında beden sağlığı üzerinde çok olumlu rol oynar. Güzel bir bahçe paha biçilmez bir nimettir. Özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için iyi tasarlanmış bir bahçe günün bütün stresini ve yorgunluğunu atmak için birebirdir.

Bahçemizi kendimizde düzenleyebiliriz fakat Bilinçsiz seçilmiş bitkiler, hoş olmayan bir dizayn bazan dinlendirmek yerine insanı yorabilirde. Iyi bir bahçe yapmak için bitkileri tanımalı, uygulama için teknik bilgiler edinmeliyiz yada bu işi bilen Birisine başvurup bahçemizin dizaynını yaptırmalıyız.

Firmamızın temel Prensibi; Yaşanabilir, estetik ve doğal yeşil alanlar tesis etmek, bu alanların devamlılığını sürdürebilmeleri amacýyla gerekli olan (teknik yada işçilik anlamında) desteği sağlamaktır.
Gerek proje, gerek uygulama ve gerekse bakım hizmetleri ile ilgili taleplerini karşılıyoruz. Bahçe tasarımı yanında hazır rulo çim, otomatik sulama, bahçe toprağı, çocuk oyun alanları tesisi, sert zemin uygulamaları gibi birçok talebinize karşılık veriyoruz.

BAHÇE BAKIMI

Bahce bakımı harcanan EMEĞİN karşılığını uzun süre almak için önemlidir. Bitkiler topraktan süreklibesin aldığından toprak zamanla besinlerce fakirleşecektir. Bunu Takviye edebilme için Gübreleme gerekecektir. Bahçenizde uygulanacak gübre çeşit ve miktarları toprağa ve bitki çeşidine göre değişecektir.

>>>>

GÜBRE ÇEŞİTLERİ:
Her türlü gübreyi FİRMAMIZDAN temin edebilirsiniz Perakende Toptan veya.
Konunun uzmanı mühendislerimiz toprak analizine göre gerekli olan gübreyi size önerecektir. Bunun için analiz raporunuzu getirmeniz, raporunuz yoksa toprak analizi için bize başvurmanız yeterlidir.

KİMYASAL Gübreler:
Üre, Amonyum Nitrat, Amonyum SÜLFAT; Potasyum Nitrat, Potasyum Sülfat, DAP, Fe-Zn-Cu-Mg

KISLIK ÇİÇEKLERİMİZ HAZIR!

Mevsimlik ÇİÇEK Siparişleriniz İÇİN ARAYIN!

DEMİRSÜLFATLA LEKELENMİŞ MERMER YADA TAŞLARINIZIN TEMİZLİĞİ
Bahçenizdeki kimyasal gübererle lekelenebilir zeminler zaman zaman uygulanan sert. Özellikle demirsülfat gübresi taş ve Mermerler üzerinde pas lekesi meydana getirebilir. Mermerden pasi çıkarmak neredeyse imkansız gibidir. İşte biz bu sorunu çözdük.

Gübreler

Organik Gübre
Bahçenizdeki çim ve çiçeklerin, meyve ağaçlarının, hobi bahçelerinizdeki sebze ve baharatlarin besin ihtiyaçlarını toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini iyileştirerek karşılamak için organik Gübreleri kullanabilirsiniz.
Leonardit kullanımı bahçenizde gözle görülür bir iyileşme sağlayacaktır
Leonardit
TOPRAK Islahı:
Toprağınız incelenerek sorunları giderici önlemler alınmakta, ihtiyaç duyulan Katkılar ilave edilmektedir. DRENAJ: Bitkilerin gelişimini engelleyen, köklerinin çürümesine neden olan taban suyunun drenaj Uygulamalarıyla tahliyesi, her boyutta drenaj projesi ve uygulaması için arayın.

Rulo çim anında bahçenizde çim görmek istiyorsanız bu hayal değil. Sizin için ekip hazırladığımız Çimi bir günde Bahçenize taşıyoruz. Hazır çim çimin çıkma, gelişebilmek riskini ortadan kaldırdığı gibi iklim şartları uygun olmadığı dönemdede bahçenizde çim uygulamasını mümkün kılar.

Rulo çim uygulamasında toprağınıza Çimi ekip günlerce beklemeniz gerekmiyor. siz karar verdiğinizde; toprağınız hazırsa, Ertesi gün bahçenizin çimle kaplanmış olduğunu görebilirsiniz. Hazır çimin toprak istekleri tohumdan EKME çimden farklı değildir. aradaki tek fark zaman kazanmak ve çimin çıkış riskini ortadan kaldırmak ve çok sıcak havalardada çim sahibi olabilmektir. rulo çim>>

OTOMATİK ÇİM SULAMA
Siz uyurken Bahçeniz sulansın, hem sudan tasarruf edin hemde zamandan.
Biz otomatik sulama sistemini kuralım siz sulama Sorununu unutun.
Zaman ayarlı düzenekle istenen günde istenen saatte sulama sistemi devreye girsin. sulama işi bittiğinde kendiliğinden kapansın.
Yağmur Sensörü ile yağmurlu havayı sistem algılayıp sulamayı kendiliğinden durdursun.

BAHÇE Toprağı
AHŞAP PERGOLE
Otomatik Sulama
Rulo Çim
ÇOCUK OYUN ALANLARI
BAHÇE DUVARI
BETON PARKE
MEYVE BAHÇESİ TESİSİ VE BAKIMI

Dünyanın neresinde olursanız olun; bahçenizi ölçülerini, konumunu, isteklerinizi bize iletin size projenizi çizip online olarak gönderelim. Bulunduğunuz bölgenin iklim koşullarına uygun Bahçeyi 3 boyutlu olarak tasarlayıp size internet ortamında gönderebiliriz. Kolay kullanılabilir bir ölçekte ve parçalara ayırıp dosyaladığımız proje için tek yapmanız gereken dosyayı bir yazıcıdan çıkarmak ve projeniz elinizde.
u tür bir projede fiyat alanın büyüklüğüne ve uygulamanın karmaşıklığına göre değişmektedir. Proje başvurusu bir ön ödemeyle gerçekleşmektedir. proje bittikten sonrada ödemenin tamamı havale yoluyla bize ulaştığında projenizi posta yoluyle alabileceksiniz. Bu hem çok pratik hemde hızlı bir yöntem olması dolayısıyla en Ücra yerde yaşayan birisi safra bahçesine Proja uygulayabilir.
Rulo çim bahçe toprağı

Bahceduzenleme.biz ‘de Projelendirme, öncelikle bahçenin durumuna ve ardından da bahçe sahibinin istek ve beğenilerine göre yapılır.
Her tasarım kendi mimari çevre yapısına göre ilişkilendirililerek yapılır.
Bununla birlikte bitkilerin, toprak, su ve hava koşullarına uyum Sağlayacak cinsten olmasına özen gösterilir ve koşullara en uygun bitkiler seçilir.
Sulama Sistemleri uygulaması da en iyi sulamayı yapacak şekilde tasarlanır ve uygulanır. Projelendirme için;

Istanbulda iseniz;
Bize ulaşın, gelip mekanı görelim, tam olarak ne istediğinizi allayalım ve önerilerimizi sunalım, tasarımlarımızı Buna göre olşturalım., Öneriler sunalım.
Istanbul dışında iseniz tüm bunları bahçenizi bize doğru Anlatın boyutları Çözüm sunalım.

Aleminyum Küpeşte Ve Korkuluklar

Hem iç hemde dış mekanlarda gerek koruma ,gerekse şık bir görüntü için yaptığımız küpeşte – korkuluk uygulamaları.Özellikle dış mekanlarda hava şartlarına dayanıklılığı ve bakım kolaylığı nedeniyle alüminyum sıklıkla tercih edilmektedir.Küpeştelerde sadece alüminyum profil kulanıldığı gibi, daha şık bir görüntü için ,arzunuz doğrultusunda camda kullanmaktayız.

Cam Balkon nedir?

Cam Balkon nedir?

Cam Balkon Sistemleri Hakkında:
Cam balkon 1981 yılında ilk defa finlandiya’da uygulamaya başlanmıştır. Daha sonra Avrupa kentlerinde yayılmaya başlamış ve 1999 yılında ülkemizde, İstanbul’da da uygulamaları başlamıştır. Finlandiya’da ve Ülkemizde ilk yapılan cam Balkonlar alttan Taşımalı sistem denilen Bilye Tekerlekli sistemdir. Her kam plakasındaki yaklaşık 25-30 kg. yük iki adet bilyenin üzerinde hareket etmektedir. Jantın üzerinde giden otomobil misali.

Bu sistem bütün yükün tabana binmesi ve alttaki rayında alüminyum gibi yumuşak bir malzeme olması nedeniyle ray üzerinde çöküntüler meydana getirmektedir, aynen asfalttaki çöküntü ve tümsekler gibi. Dolayısıyla ray bir müddet sonra iyice deforme oluyor ve sistem kilitleniyor. Ilk çıkan sistem ucuz olması dolayısıyla halen piyasada müşterilere sunulmakta ve olması ve bir çok eksik Yönleri bulunmasına rağmen bu sistem fiyatının dez avantajlarından bahsedilmediği için eskiye göre AZDA olsa talep edilmektedir. ”

Bu sistemi tercih edecek olan Müşterilerimizin bu açıklamayı göz önünde bulundurmasını rica ederiz. ”

Alttan Taşımalı sistemin yukarıda bir kısmını saydığımız eksik ve problemli yönlerinden dolayı satın alan kullanıcılar bir müddet sonra rahatsızlık duymaya ve satın aldıkları yere şikayetleri başlayınca; alttan ve Ustten Taşımalı sistemler ortaya çıkmıştır. Bugün piyasada alttan ve Ustten Taşımalı sistemlerin onlarca değişik modeli vardır. Kullanılan Profilin Ebat ve et kalınlığı, cam bitiş kapağı uygulanıp – uygulanmaması, dış yüzeyde yağmur saçağı bulunması, estetik ve fonksiyonel olması gibi bir takım farklılıklar bulunmaktadır. Çalışma Prensibi olarak alt ve üst taraftaki raylarda yatay olarak hareket eden 4 adet çifttekerden oluşmaktadır. (Birbirinden bağımsız hareket eden toplam 8 adet teker.) Tekerlerin içi kapalı sistem rulman dışları ise polyemid denilen sert plastikle kaplanmaktadır. Yine piyasada bir çok farklı marka ve modelde aksesuarlar bulunmaktadır. Peki son kullanıcı olan siz değerli Müşterilerimiz gerçek kaliteyi nasıl fark edeceksiniz?

Firmanın en az 2-3 Sizlere acizane Tavsiyemiz kullandığı malzemeleri bizzat kendiniz yakından incelemenizdir. De uzun yıllar boyunca kullanacağınız bir üründür Çünkü cam balkon hem maliyetli, hem. Yaptırdığınız cam balkonların hafif bir rüzgarda şıngır şıngır sallanmasını veya cam aralarından giren Rüzgarla ıslık çalmasını istemezsiniz herhalde ….

Sonuç olarak biz, en ucuz cam balkonu yapıyoruz iddiasında değiliz, olamayız!.

Fakat biz Yaptığımız işi; Kullandığımız malzeme ve uyguladığımız işçilikle Orantılı olarak muadillerimiz arasında en uygun fiyata yapma, paranızın ve beklentinizin tam karşılığını vermek iddiasındayız.

Katlanır Cam Balkon Sistemi
Katlanır cam sistemi altta ve üstte kayıt olup estetik ve konforu bir arada sunan modern bir sistemdir. Camların katlanarak aynı noktaya toplanabilme özelliği nedeni ile mevsimsel değişikliklere en iyi şekilde cevap verebilen bir sistemdir. Bu sayede güzel hava şartlarında açık tutularak hiç kapatılmamış gibi, mekanlardan yararlanılması sağlanır.

Katlanır cam sistemi altta ve üstte kayıt olup estetik ve konforu bir arada sunan modern bir sistemdir. Camların katlanarak aynı noktaya toplanabilme özelliği nedeni ile mevsimsel değişikliklere en iyi şekilde cevap verebilen bir sistemdir. Bu sayede güzel hava şartlarında açık tutularak hiç kapatılmamış gibi, mekanlardan yararlanılması sağlanır.

Cam yüksekliği : 2000 mm kadar 8 mm 2000 mm ve üstü 10 mm temperli cam kullanılır.

Cam eni : Kapatılacak yere göre eşit olarak ölçülendirilmektedir.

Profil: Et kalınlığı 3 mm olup elektrostatik toz fırın boyada istenilen renkte boyanmaktadır.

Çalışan aksam : Her kanatta iki rulmanlı dört tekerlek, bulunmaktadır. Teker sistemi paslanmaya karşı pirinçtendir.

Yalıtım : Cam aralarında şeffaf Fitil, profil aralarında, alt ve üst Bazalar arasında 1000’lik kıl fitiller kullanılmaktadır.Profilerin kenarlarında su girmemesi için çıkıntılar () damlacıklar vardır. Sistemin çevresi Antibakteriyel silikonla izole edilip Dışarıdan gelebilecek yoğun yağmur toz rüzgar vs gibi etkenler bu sayede engellenmiş olur.

Kilit Mekanizması : Alt ve üst olmak üzere Açılım yerlerinden uygulanır.

Garanti : Sistem ve sistem içerisinde kullanılan tüm ekipmanlar 2 (iki) yıl garantilidir.

Katlanır Boycam Kapı Sistemleri

Boycam sistemi altta kayıt olmadan çalışan modern ve kullanışlı bir sistemdir. Cafe, veranda, restoran vb. mekanlarda çok amaçlı olarak kullanılabilen İsteğe yada kullanım kolaylığına göre kanat açılımları uygulanabilmektedir.

Cam : 10 mm temperli cam kullanılır.

Cam yüksekliği : 4000 mm kadar yapılabilmektedir.

Cam eni : 800_1000 mm olarak uygulama yapılmaktadır.

Profil : Et kalınlığı 10 mm olup elektrostatik toz fırın boya ile istenilen renk elde edilebilmektedir.

Çalışan Akşam : Her kanatta 2 adet tekerlek olup 4 rulmanla yön verebilmektedir ve Gövdesi çeliktir.

Yalıtım : Cam aralarında şeffaf Fitil alt ve üst Profiller arasında 1000’lik kıl fitiller kullanılmaktadır. Sistemin çevresi Antibakteriyel silikonla izole edilip Dışarıdan gelebilecek olan yağmur, toz, rüzgar vs gibi etkenler bu sayede engellenmiş olur.

Kilit : Her kanat birbirinden bağımsız olarak kilitlenebilmektedir.

Garanti : Sistem ve sistem içerisinde kullanılan tüm ekipmanlar 2 (iki) yıl garantilidir.

Dış cephe Kompozit levha İşleri

Dış cephe Kompozit levha İşleri

Kompozit nedir

: Homojen bir yapıya sahip olmayıp, farklı cins malzemelerden meydana gelen elemanlara kompozit elemanlar denir.

Kompozit Panel Renk Kartelası

Kompozit malzeme

Polyesteri mek peroksit ile karıştırdığımızda kompozit malzemenin reçinesi hazırlanmış olur.İçine elyaf yerleştirilerek sertleştirdiğimizde kompozit malzeme meydana gelir

Diyelim ki bardak henüz icat edilmedi.Bardağı icat edip,kompozitten seri olarak üretip satmak istiyoruz.İlk önce bardağın şeklinde üç boyutlu bir cisim yapmanız gerekiyor.Mesela alçıdan oymak suretiyle bu cismi yaptınız.İşte buna bardağın modeli denir.Seri üretim yapmak için bu modeli kullanarak bir kalıp yapıp üretime başlayabiliriz artık.Nasıl mı?Mesela bardağın kendisini de ,kalıbı da kompozitten yapalım Alçıdan daha önce elle hazırlamış olduğumuz bardak modelini üst kısmı aşağıda bakacak şekilde düz bir zeminin üstüne koyalım.Üstüne reçine ve elyafı uygulamak suretiyle kompozit kalıbımızı işleyelim.Kompozit malzeme sertleştikten sonra her ikisini birbirinden ayıralım.Alçı bardak modelini kullanarak ,kompozitten bir bardak kalıbı yapmış olduk. Kompozitten oluşan bu bardak kalıbınının içine,yine aynı mantıkla reçine ve elyaf uygulaması yapalım.Sonra bunları birbirinden ayırdığımızda artık kompozitten bir bardağımız var demektir.Sonuç olarak kompozitten bir ürün yapmak istiyorsak önce kolay işlenebilen bir malzemeden onun bir modelini yapmamız gerekiyor.

Kompozit kalıbını yapmak için gerekli olan model ahşaptan,alçıdan,plastikten, strafordan,betondan,metalden,alüminyumdan,poliüretandan vb.malzemedelerden yapılabilir.

Kompozitte de yapılacak olan objeye göre model üretim yöntemi seçilir.Bazen bir ağaç torna tezgahında işlendiğinde model üretilebildiği gibi,bazen bir heykeltraş tarafından elle de yapılabilir.Bazen bir marangoza da yaptırılabilir.Veya doğal ortamdan herhangi bir obje de hiçbir işlem yapmadan model olarak kullanılabilir.CNC tezgahında da üç boyutlu olarak işlenebilir.

Model kalıp için kullanıldıktan sonra zarar görmemişse elbette başka bir kalıp almak için de kullanılabilir.Model kalıp alınırken zarara uğramışsa tamir edilebilme durumuna bakılır.Eğer tamir edilebiliyorsa kullanılabilir.

Model için böyle bir kural yoktur.İhtiyaca göre bu belirlenir.Duruma göre kalıpla oynanarakistenen görüntü ağlanır.Örneğin RTM Kalıpları çift taraflıdır

Ürünün şekline göre çok parçalı modeller de olabilir.Örneğin bir aslanın kafası ayrı bir model gövdesi ayrı bir model olabilir.Sonra çıkan ürünler birbirleri ile yapıştırılarak bağlanabilir.Model üzerinde ters açılar varsa,kalıp da çok parçalı olabilir.

Kalıp alabilecek kadar sağlam olan modeller bu işler için kullanılabilir.Kalıp alırken modelde erime,yanma,yamulma,kırılma gibi sorunlar çıkmamalıdır.Bazı modelleri, reçine solventten dolayı eritebileceğinden tedbir alınmalıdır.Fiberglasın kendisi de model olarak kullanılabilir.

İlk önce bu modele ait bir kalıp almalıyız.Kalıp yöntemi ürünün şekline,büyüklüğüne,giriftliğine göre belirlenmelidir.Çift tarafı parlak istenebilir.Alınacak ürün sayısına göre de kalıp kalitesi değişebilir.Bir tane alınacak ürün ile bin tane alınacak ürünün kalıbı arasında fark vardır.Ürünün kalınlığına göre de kalıp kalitesi değişir.Bazen kalıbı metalden yapmak gerekebilir.Alınacak ürünün parlaklık ölçüsü de kalıp kalitesini belirlemek için bir krıterdir.

Sanal ortamdaki bu çizimi üç boyutlu olarak modele dönüştürmemiz gerekir.Bilgisayar ortamındaki esasında bir model değil,modelin çizimidir.Bilgisayar ortamındaki üç boyutlu model çizimi CNC tezgahında işlenebilme avantajı getirir sadece.Kalıp için mutlaka gerçek bir modele ihtiyaç vardır.

Ürün kompozit olacaksa model muhakak gerekiyor.Çok özel durumlarda model yapar gibi kompozit işlenerek ürün yapılabilir.Düz ürünlerde bunu yapmak daha kolaydır.Girift şekilli ürünler için ise muhakkak bir model ve kalıba ihtiyaç vardır.Mesela hiçbir hayvan figürünü model ve kalıp olmadan direk olarak üretmek mümkün olmaz.Ama bir havuz düz çeperlerden meydana geldiği için yapılabilir.Fakat ürün üzerinde ufak tefek değişiklikler yapmak mümkündür.Örneğin filin karnına delik açmak gibi.Veya bir kulağı kopuk üretmek gibi.

Ürünün çok parlak olmasını istiyorsak,kalıp da çok parlak olmalı.Dolayısı ile model de.Tek tek her ürünü parlatmak gerçekten de çok zor bir iş.Modeli zımpara ve parlatıcılarla parlak hale getirebiliriz.Zımpara yapılırken kalın kumdan ince kuma doğru zımparalamak gerekir.Kalıp zamanla matlaşırsa parlatıcılarla kalıbı tadilat yapmak gerekir.Çıkan ürünü dışardan akrilik boyalarla boyayarak da parlak gösterebiliriz.Bu şekilde olursa kalıp kalitesinin üst düzey olmasına gerek kalmaz.Jelkot veya boya kalitesi de parlaklığa etki eder.

Modele zarar vermedikten sonra elbette mümkün.Fakat ucuz olması açısından modeller genellikle kalıp alma aşamasında parçalanmaktadır.

Model malzemesi ürün malzemesi ile aynı yapılırsa veya amaca hizmet ediyorsa elbette olabilir.Modelin ürün olarak kullanılacağı bilgisi modelciye bildiilmeli ki modelci ona göre model yapsın.Mümkünse tabii ki…

Model tamamen yapılan objenin özelliklerine göre kısa veya uzun sürede yapılır.Dev bir gemi modeli ile ufacık bir top modeli elbette farklı sürelerde yapılır.Fakat model süresi için genellikle bir ay gibi bir süre ayrılır.Benzer bir modeli tadilat yaparak benzetme bir model durumunda süre kısalabilir.

Model en teknolojik 3dmax programında çizilip cnc cihazlarında işlenerek yapılır.CNC işleme ücretleri ve 3dmax çizimlerin çok pahalı olması sebebi ile henüz ülkemizde yaygınlaşmış bir model yapım tekniği değildir.Küçük parçalar için bazen tercih edilse de büyük objeler için astarı yüzünü geçmektedir.

Elbette herkes model üretebilir.Model karmaşıklaştıkça işi ehline bırakmak kaydı ile.Piyasada sadece bu işi yapan modelciler vardır.MPC Mühendisliğin en büyük avantajı modeli ve kalıbı kndi bünyesind yapmasıdır.

Kapı ve Pencereler

FIRATPEN S-80 SERİSİ

Profil cidar kalınlıkları 3 mm (±0.3) ve 2.7 (±0.3) toleranslar içinde üretilir.
3 mm’den 40 mm kalınlığa kadar cam uygulanabilir.
3’lü cam uygulaması ile 47 desibele kadar ses yalıtımı sağlar.
Özel tasarım EPDM Contalar, kesin sızdırmazlık sağlar. Güneş ışınlarından dış etkenlerden etkilenmez, deforme olmaz.
Profil yüzeyindeki 15º ve 35º’lik iki eğim, suyun tahliyesini çabuklaştırır.
Yağmur sonrası herhangi bir su sızıntısı yapmaz.
Özel tasarlanmış su kanalı, dışa doğru 9º’lik eğimi ve su toplama haznesi sayesinde su ve nem rahatlıkla dışarı atılır.
Su tahliye kanallarında dış cidar ile iç cidar arasındaki yükseklik farkından dolayı, tahliye edilen yağmur suyunun, rüzgarın etkisi ile içeri girmesi engellenir. Ayrıca destek sacı bölümüne temas etmeyen bu kanallar, havalandırmayı da sağlar.
Menteşe vidası, doğrudan menteşe destek sacına atıldığından, zaman içerisinde kanadın sarkma riskini azaltır.
15º eğimli cam çıtaları; yüzeyinde toz ve küçük partiküllerin tutulmasını engeller. Cam yüzeye baskı yaparak, camı daha iyi tutmasını sağlar.
Profilin altındaki tırnaklar; rahatlıkla takılıp sökülmeyi sağlar, doğramanın montajı esnasında teraziye almayı kolaylaştırır ve ısı transferini azaltır. Ayrıca her türlü detay profillerle uyumlu olarak çalışır.
Profiller; özel tasarlanmış, çift oluklu ve galvanizli tek tip takviye saçları ile güçlendirildiğinden, dış yüklere karşı mukavemeti maksimumdur.
Tek cam, 20 mm çift cam, 24 mm çift cam ve 32 mm üçlü cam çıtaları olmak üzere 4 adet cam çıtası ile değişik cam kalınlıkları için zengin çözümler sunar. Ayrıca diğer tüm çıtaların uygulanması da mümkün olmaktadır.

Tüm ana profillerde, kilitli kapılar dahil en az 5 odacıklı olduğundan mükemmel ısı yalıtımı sağlar.

FIRATPEN S-75 SERİSİ

Profil cidar kalınlıkları 3 mm (±0.3) ve 2.7 (±0.3) toleranslar içinde üretilir.
3 mm’den 40 mm kalınlığa kadar cam uygulanabilir.
3’lü cam uygulaması ile 46 desibele kadar ses yalıtımı sağlar.
Özel tasarım EPDM Contalar, kesin sızdırmazlık sağlar. Güneş ışınlarından dış etkenlerden etkilenmez, deforme olmaz.
Profil yüzeyindeki 15º ve 35º’lik iki eğim, suyun tahliyesini çabuklaştırır.
Yağmur sonrası herhangi bir su sızıntısı yapmaz.
Özel tasarlanmış su kanalı, dışa doğru 9º’lik eğimi ve su toplama haznesi sayesinde su ve nem rahatlıkla dışarı atılır.
Su tahliye kanallarında dış cidar ile iç cidar arasındaki yükseklik farkından dolayı, tahliye edilen yağmur suyunun, rüzgarın etkisi ile içeri girmesi engellenir. Ayrıca destek sacı bölümüne temas etmeyen bu kanallar, havalandırmayı da sağlar.
Menteşe vidası, doğrudan menteşe destek sacına atıldığından, zaman içerisinde kanadın sarkma riskini azaltır.
15º eğimli cam çıtaları; yüzeyinde toz ve küçük partiküllerin tutulmasını engeller. Cam yüzeye baskı yaparak, camı daha iyi tutmasını sağlar.
Profilin altındaki tırnaklar; rahatlıkla takılıp sökülmeyi sağlar, doğramanın montajı esnasında teraziye almayı kolaylaştırır ve ısı transferini azaltır. Ayrıca her türlü detay profillerle uyumlu olarak çalışır.
Profiller; özel tasarlanmış, çift oluklu ve galvanizli tek tip takviye saçları ile güçlendirildiğinden, dış yüklere karşı mukavemeti maksimumdur.
Tek cam, 20 mm çift cam, 24 mm çift cam ve 32 mm üçlü cam çıtaları olmak üzere 4 adet cam çıtası ile değişik cam kalınlıkları için zengin çözümler sunar. Ayrıca diğer tüm çıtaların uygulanması da mümkün olmaktadır.
Tüm ana profillerde, kilitli kapılar dahil en az 5 odacıklı olduğundan mükemmel ısı yalıtımı sağlar.

FIRATPEN S-70 SERİSİ

32 mm kalınlığa kadar cam uygulanabilir.
3’lü cam uygulaması ile 45 desibele kadar ses yalıtımı sağlar.
Özel tasarım EPDM Contalar, kesin sızdırmazlık sağlar. Güneş ışınlarından dış etkenlerden etkilenmez, deforme olmaz.
Profil yüzeyindeki 15º ve 40º’lik iki eğim, suyun tahliyesini çabuklaştırır.
Özel tasarlanmış su kanalı, dışa doğru 4º’lik eğimi ve su toplama haznesi sayesinde su ve nem rahatlıkla dışarı atılır.
Su tahliye kanallarında dış cidar ile iç cidar arasındaki yükseklik farkından dolayı, tahliye edilen yağmur suyunun, rüzgarın etkisi ile içeri girmesi engellenir. Ayrıca destek sacı bölümüne temas etmeyen bu kanallar, havalandırmayı da sağlar.
isteğe uygun olarak menteşe vidası, doğrudan menteşe destek sacına atıldığından, zaman içerisinde kanadın sarkma riskini azaltır.
8º eğimli cam çıtaları; yüzeyinde toz ve küçük partiküllerin tutulmasını engeller. Cam yüzeye baskı yaparak, camı daha iyi tutmasını sağlar.
Profilin altındaki tırnaklar; rahatlıkla takılıp sökülmeyi sağlar, doğramanın montajı esnasında teraziye almayı kolaylaştırır ve ısı transferini azaltır. Ayrıca her türlü detay profillerle uyumlu olarak çalışır.
Profiller; özel tasarlanmış, çift oluklu ve galvanizli tek tip takviye saçları ile güçlendirildiğinden, dış yüklere karşı mukavemeti maksimumdur.
Tek cam, çift cam ve 32 mm cam çıtaları olmak üzere 4 adet cam çıtası ile değişik cam kalınlıkları için zengin çözümler sunar.
Tüm ana profillerde, kilitli kapılar dahil en az 4 odacıklı olduğundan mükemmel ısı yalıtımı sağlar.

FIRATPEN SÜRME SERİSİ

70 mm profil genişliği 2.7 mm et kalınlığı ile 32 db’ e varan ses yalıtımı sağlar.
2′ li ray sistemi sayesinde çok büyük açıklıklarda geniş hacim ve rahat kullanım sağlar.
Sürme kapı ve pencerelerde kullanılan özel fırça ve EPDM Conta sistemleri sayesinde, 0.38 m3/hcm hava geçirgenliği ve 2000 Pa basınca kadar rüzgar direnci sağlanır.
70 mm Profil genişliği ile tüm detay profilleri kullanmaya müsait olduğundan her türlü mimari çözüme ulaşmak mümkündür.
Kasa Profili üzerinde kendinden kanal kapaması mevcut olduğundan ekstra bir kanal kapama işlemine ihtiyaç duyulmaz, estetik görüntü oluşması sağlanır.
Sahip olduğu iki çıta profili ile tek ve çift cam uygulamasına uyumludur.
45º eğimli cam çıtaları; yüzeyinde toz ve küçük partiküllerin tutulmasını engeller.
Cam yüzeyine baskı yaparak, camı daha iyi tutmasını sağlar.
Standart sürme ispanyolet kullanımına uygun olduğundan tam güvenlik sağlar.
Kanat kapama profili yardımı ile inter blok oluşumunu sağlar, toz ve kirin içeri girmesi engellenir.
İstendiğinde sürme sineklik sistemi uygulama kolaylığına sahiptir.
Tek tip destek sacını (universal pencere destek sacı) kullanma kolaylığı sağlar.
Profiller, galvenizlenmiş takviye sacları ile güçlendirildiğinden dış yüklere karşı mukavemeti arttırır.

FIRATPEN PANJUR SERİSİ

18’lik (180 mm) kutu ölçüsü ile farklı yükseklikteki panjurlara çözüm getirmektedir.
35’lik lamel profili hem sarma boyunu arttırmakta, hem de daha dekoratif
görüntü elde edilmektedir.
Tek parça panjur sistemleri için 120 cm genişliğine ve 220 cm yüksekliğine kadar
tüm kapı ve pencerelerde uygulanma kolaylığı getirir.
Sahip olduğu orta kayıt ray profili, iki veya daha fazla bölmeli panjur oluşlturma
şansı vermektedir.
Kenar ray profili ölçüleri, tüm kapı ve pencere sistemlerimizle uyumludur.
iç kutu kapağı sökülebilir olduğundan, montaj halinde bile sisteme müdahele
etme kolaylığı vardır.
Üretiminde pvc pencere profili formülü kullanıldığından, dış koşullara doğal şartlara ve
güneş ışığına karşı dayanım performansı mükemmeldir.
Panjur’un doğramaya bağlantısı nipel vidalar (boncuklu vida) ile geçme sistem yapılabileceği gibi,
vidalama metodu ile sabit sistemde yapılabilmektedir.
Panjur’un metal bağlantı parçaları hariç geride kalan tüm PVC parçalar tek bir üretim merkezi olarak
tarafımızdan üretildiğinden, tek bir tedarik merkezinden temini mümkün olmaktadır. isteğe bağlı olarak manuel (kordonlu), elektrikli ve uzaktan kumandalı olarak üretilebilmektedir.

FIRATPEN EPDM CONTA

EPDM, Conta malzemesinin ana özelliğidir. Fiziksel etkenlere karşı koymada, ısıda yaşlanmaya vediğer laboratuvar testlerinde hiçbir malzeme EPDM Contanın yerini tutamaz.
Çatlamalar, EPDM Conta üzerinde oluşmaz. Bu özelliğinden dolayı tüm otomobil endüstrisinde EPDM Conta kullanılır.
Gerdirme, burkulma, sıkıştırma gibi nedenlerden dolayı deforme oranı diğer contalara oranla, EPDM Contada minimumdur. Bu oran Avrupa şartnamelerinde geçerlidir.
Sürtünmelerden dolayı meydana gelen aşınmalarda EPDM Conta diğerlerine oranla daha fazla dayanım göstermektedir.
Birim ağırlığının sabitliğini, kesit ölçülerinde uygulanan kontrollü ve sıkı toleransları, piyasadaki hiçbir contada bulmak mümkün değildir.
Conta üretim hattındaki her aşama bilgisayar ile kontrol edilmektedir. Kauçuk conta üretim hattında tüm ürünler silikon banyosundan geçirilerek paketlenir.
Paketlemeler otomatik olarak yapıldığından conta bobinleri dış etkenlerden korunmaktadır.

Su ve Çatı İzolasyon işleri

Su ve Çatı İzolasyon işleri

Su Yalıtımı

PVC Membran

Binalarda suya karşı en hassas yüzeyler temeller ve çatılardır. Uygulama detaylarında kullanılan yanlış malzeme zaman içinde, ilk uygulamadan çok daha zor ve pahalı olabilecek onarım ve yenileme gerektirmektedir.

Çağımızdaki teknik gelişmeler doğrultusunda mükemmel denebilecek bir seviyeye ulaşan PVC Su Yalıtım Membranları temelden ara katmanlara ve ara katmanlardan çatıya kadar tek kat olarak uygulanabilen ideal bir su izolasyon sistemidir.

PVC, Poli Vinil Klorid kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Uygun ve gerekli katkı maddelerinin yardımıyla oluşturulan, uzun ömürlü, tüm hava koşullarına karşı dayanıklı, sağlam ve geri dönüşümlü, ekolojik bir alaşım olup, bu özellikleri ile çevreye duyarlı tüketiciler tarafından da tercih edilmektedir.

PVC Su Yalıtım Membranları, tüketiciler tarafından tercih edilmesini aşağıdaki özelliklerine borçludur:

Yüksek kalite güvencesi,
Uzun hizmet ömrü,
Zor alev alma özelliği,
Yüksek mekanik dayanım,
Buhar geçirgenlik,
Sıcak hava ile kusursuz ek yeri kaynağı imkanı,
İklimsel şartlara karşı yüksek dayanım,
Bitki köklerine dayanım,
Kolay kullanım ve uygulama olanağı,
Estetik olması (çeşitli renklerde üretim imkanı).

PVC membranlar sıcak hava ile kaynaklanabilme, güneş ışınlarına ve yangına mukavemet gibi özellikleri birleştirir.

PVC (polyvinyl chloride) çatı membranları, 1960’ların başlarında Avrupa’da kullanılan ilk PVC-tabanlı sistemlerle birlikte, termoplastik membranlar tarihinde en eski yere sahiptir.
Polyester donatılı PVC çatı membranları, tarihsel çizgisini güçlendiren uzun süreli dayanıkılığı dışında birçok üstün özelliğe sahiptir ve bu sayede sektörel kullanımında büyük bir artış kaydetmiştir.

Bu özellikler kısaca şu şekilde sıralanabilir:

• Ürünlerin birçok testlerden geçmiş olması,
• Beyaz dahil birçok renklerde üretilebilmesi,
• Delinme, yırtılma ve ezilmeye karşı yüksek dayanım, alev parlaması ve sonrasında gelen yangın yayılmasına karşı mükemmel direnç,
• Çatıda oluşabilecek kirlenmeye karşı kanıtlanmış uzun ömürlülük,
• Düşük ısıda iyi esneklik ve yüksek ısı toleransı.

PVC çatı membranları son derece kullanıcı dostudur ve çeşitli montaj metodlarıyla uygulanır. PVC çatı membranları etkileyici bir estetiğe sahiptir ve montaj sırasında-sonrasında uygulayan kişinin işçiliğine görsel katkı sağlar.

Isı Yalıtımı

Selüloz esaslı bor, doğal lifli yapısı sayesinde çok iyi ses yalıtıcısıdır. Bor’un gürültü azaltma katsayısı NRC 0,70’e çıkabilmektedir.
Bor’un uygulandığı mekânlarda yankılanma, çınlama tamamen engellenmiş olur. Bor tek başına %55 ses yutma kapasitesine sahiptir. Uygulama yekpare olduğu için ses köprüleri oluşmaz. Bor, toplantı salonları, sinemalar, kayıt stüdyoları ve benzeri yüksek düzeyde ses yalıtım yapılması gerekli mekanlarda güvenle uygulanabilir.

ISI YALITIMI
Selüloz esaslı bor’un ısı iletim katsayısı 0,038 W/m.K’dir. Isı iletim katsayısı sıcaklıkla ve yoğunlukla değişmez. Diğer mineral yünlere göre yekpare uygulama sayesinde ısı ve ses köprüleri engellenmiş olur. Isı tutma kapasitesi yüksektir. Ozel bir uygulama makinesi sayesinde
her tür yüzeye ekyersiz uygulama yapılabilir. Doğal fiziksel özellikleri sayesinde binaların nefes almasını sağlayarak binanın ömrünü uzattığı gibi yaşanılan ortamlarda da kanfor sağlar. 30-70 kg/m3 arasında istenilen yoğunlukta uygulama yapma imaknına sahiptir. Uretiminde kullanılan malzemelerin hepsi yerli olduğundan ekonomiktir.

YANGIN YALITIMI
İçerisine eklenen bor bileşikleri sayesinde yangın koruması sağlar. İçerisinde yanıcı kısımlar içerir ancak içeriğine eklenen yangın geciktiriciler sayesinde yanmaz. Yangın kaynağı kalktıktan sonra yanmayı sürdürmez. Yangın yüküne katkısı olmaz yangını geciktirerek insanların binayı terk etmeleri için zaman kazandırır.A2 yanmaz malzemeler sınıfındadır.

• ÇEVRECİDiR
• Kullanılmış kâğıtların geri dönüştürülmesi sayesinde ülke ekonomisine katkı sağladığı gibi, çevreye ve insan sağlığına zarar vermez.Uygulandığı mekanlarda haşere ve böcek barındırmaz. Küflenme ve mantar oluşumunu önler. Özel uygulama makineleri sayesinde her türlü yüzeylere kolayca uygulanabilir.

Mineral yünlerin ısı geçirgenlik derecesi
R-Değerleri Karşılaştırması (50mm)

Her tür bina çatı ve bodrum yalıtımlarında
Siding kaplama altına
Betopan türü kaplama malzemeleri altına
Fabrika çatılarına
Taban tahtası altına
Ses izolasyonu gerektiren bütün mekânlarda
Alçıpan arkasına
Ara bölme duvar arasında ‘
Soğuk hava depolarında
Kısacası Bor, izolasyon gerektiren bütün alan ve yüzeylere rahatlıkla uygulanabilir.

Ses izolasyonu

SES YALITIMI

Selüloz esaslı bor, doğal lifli yapısı sayesinde çok iyi ses yalıtıcısıdır. Bor’un gürültü azaltma katsayısı NRC 0,70’e çıkabilmektedir.
Bor’un uygulandığı mekânlarda yankılanma, çınlama tamamen engellenmiş olur. Bor tek başına %55 ses yutma kapasitesine sahiptir. Uygulama yekpare olduğu için ses köprüleri oluşmaz. Bor, toplantı salonları, sinemalar, kayıt stüdyoları ve benzeri yüksek düzeyde ses yalıtım yapılması gerekli mekanlarda güvenle uygulanabilir.

ISI YALITIMI
Selüloz esaslı bor’un ısı iletim katsayısı 0,038 W/m.K’dir. Isı iletim katsayısı sıcaklıkla ve yoğunlukla değişmez. Diğer mineral yünlere göre yekpare uygulama sayesinde ısı ve ses köprüleri engellenmiş olur. Isı tutma kapasitesi yüksektir. Ozel bir uygulama makinesi sayesinde
her tür yüzeye ekyersiz uygulama yapılabilir. Doğal fiziksel özellikleri sayesinde binaların nefes almasını sağlayarak binanın ömrünü uzattığı gibi yaşanılan ortamlarda da kanfor sağlar. 30-70 kg/m3 arasında istenilen yoğunlukta uygulama yapma imaknına sahiptir. Uretiminde kullanılan malzemelerin hepsi yerli olduğundan ekonomiktir.

YANGIN YALITIMI
İçerisine eklenen bor bileşikleri sayesinde yangın koruması sağlar. İçerisinde yanıcı kısımlar içerir ancak içeriğine eklenen yangın geciktiriciler sayesinde yanmaz. Yangın kaynağı kalktıktan sonra yanmayı sürdürmez. Yangın yüküne katkısı olmaz yangını geciktirerek insanların binayı terk etmeleri için zaman kazandırır.A2 yanmaz malzemeler sınıfındadır.

• ÇEVRECİDiR
• Kullanılmış kâğıtların geri dönüştürülmesi sayesinde ülke ekonomisine katkı sağladığı gibi, çevreye ve insan sağlığına zarar vermez.Uygulandığı mekanlarda haşere ve böcek barındırmaz. Küflenme ve mantar oluşumunu önler. Özel uygulama makineleri sayesinde her türlü yüzeylere kolayca uygulanabilir.

Mineral yünlerin ısı geçirgenlik derecesi
R-Değerleri Karşılaştırması (50mm)

Her tür bina çatı ve bodrum yalıtımlarında
Siding kaplama altına
Betopan türü kaplama malzemeleri altına
Fabrika çatılarına
Taban tahtası altına
Ses izolasyonu gerektiren bütün mekânlarda
Alçıpan arkasına
Ara bölme duvar arasında ‘
Soğuk hava depolarında
Kısacası Bor, izolasyon gerektiren bütün alan ve yüzeylere rahatlıkla uygulanabilir.

Kullanım Alanları
Kabul Edilebilir Ses Basınç Düzeyi dB|A|

Dinlenme Alanları
Tiyatro Salonları
Konferans Salonları
Otel Yatak odaları
Otel Restoranları
25
30
30
35

Sağlık Yapıları
Hastaneler
35

Konutlar
Yatak Odaları (Şehir)
Oturma Odaları (Şehir Dışı)
Oturma Odaları (Şehir Kenarları)
Oturma Odaları (Şehir)
Servis Bölümleri (Mutfak, Banyo)
35
40
45
60
70

Eğitim Yapıları
Dersler, laboratuarlar
Spor Salonu, yemekhane
45
60

Ticari Yapılar
Özel Büro (Uygulamalı)
Genel Büro(Yazı, Hesap böl.)
50
60

Endüstri Yapıları Fabrikalar
Fabrikalar (küçük) (geniş kapsamlı)
70
80

Ses Basınç Düzey db|A|
Ses Kaynağı ve Konumu

140
Kalkış Halinde Jet Uçağı, 25m. mesafede

100
Çok gürültülü fabrikada çelik perçin işlemi 5cm. mesafede

90
Susturucusuz yol kazası 7m. mesafede

80
Çalar Saat zili 1m. mesafede

70
Saatte 50km. hızla giden bir otomobiln kabin içi

65
Daktiloların çalıştığı faal büro ortamı

50
Normal Konuşma 1m. mesafeden

40
Sakin Oturma Odası

35
Geceleyin Sakin Oturma Odası

25
Kırda trafikten uzak sakin bir ortam

15
Yayın stüdyosunda arka plan gürültüsü

ses izolasyonu 2

sesizolasyon

Duvar Panelleri ve Panel Siding

Poliüretan izolasyonlu Duvar Panelleri, cephe kaplamasının yanısıra, bölme duvar ve asma tavan olarak da kullanılır, Düşey veya yatay olarak döşenebilir. Birleşim detayı gizli vidalıdır, paneli taşıyıcı sisteme tespit eden vidalar görünmez.

Dış cephe Mantolama

Dünya üzerindeki birincil enerji kaynaklarının hızla tükenmesi üzerine gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm ülkeler enerji ihtiyaçlarını kontrol altına alma ve enerjiyi etkin kullanma yöntemleri geliştirmişlerdir. Ülkemizde de; başta sanayi ve konut sektörlerinde olmak üzere, enerji tüketimleri her geçen yıl artmaktadır. Konutlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketilmektedir. Söz konusu bu enerjinin; etkin kullanılması, ısı yalıtımı ile sağlanabilir.

Bina zarfı, binanın iç ortamını dış ortamdan ayıran yapı elemanlarını kapsar. Duvarlar,kapılar, pencereler, döşeme, tavan ve çatı, bina zarfını oluşturur. Sağlıklı yaşam koşullarının yaratılması, yakıt tüketimlerini azaltarak; kullanıcının düşük yakıt masrafları ile sistemini işletmesinin ve dolayısıyla hava kirliliğinin azaltılmasının sağlanması, binanın iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla; yapı bileşenleri üzerinden, farklı sıcaklıktaki iki ortam (dış hava – yaşanan mahaller) arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere ısı yalıtımı denir.İşleriiz için fiyat alın.

Mantolama nasıl yapılır

Dış Cephe Isı İzolasyonu

Mantolama Nasıl Yapılır

1- Levha kalınlığına uygun ölçüde subasman profili, ilk kat döşeme seviyesinin 20cm alt kısmına dubel ile tesbit edilir.
2- Yapıştırma harcı levha yüzeyinin tümüne kenarları boyunca sürekli, orta kısımlara noktasal olarak sürülür. Yapıştırıcının levhaların arasına en az %40 oranında temas etmiş olmalıdır.
3- Eğri olmayan çok düzgün cephelerde 10×10 mm ölçülerinde taraklı mala ile uygulama yapılabilir. Yapıştırma harcı levha yüzeyinin tümüne taraklı mala ile sürekli bir şekilde sürülür.
4- Yapıştırma harcı uygulanmış levhalar, subasman profiline oturtularak levhalar arasında boşluk kalmayacak ve binilerin sıkıca birleştirilecek şekilde hafifçe kaydırılıp duvara yapıştırılır.
5- Yapıştırma işleminden 24 saat sonra, yapının yüksekliği ve yüzey özelliklerine göre tarif edilmiş derinlikte ve sayıda dubelleme yapılır.
6- Dubelleme işleminden sonra kapı, pencere ve bina köşelerine, düzgün ve dayanıklı bir köşe oluşturmak için ebatlarına uygun ölçülerde alüminyum veya kendinden fileli köşe profilleri yerleştirilir.
7-8- Köşe profillerinden sonra, ilk kat sıva çelik mala ile uygulanır ve taraklı mala ile homojen bir kalınlık elde edilir.
9- İlk kat sıvayı takiben, alkalilere dayanıklı donatı filesi ilk kat sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yatay ve düşey yerleştirilir.
10-11- İlk kat sıvanın hafifçe suyunu atmasından sonra ikinci kat sıva yapılır
12- İkinci kat sıvanın tamamen kurumasını müteakip (en az 24 saat) astar boya uygulaması yapılır.
13- Son kat dış cephe kaplaması olarak silikonlu veya akrilik esaslı boya veya dekoratif kaplama mala veya rulo ile uygulanır.
– Isı, farklı sıcaklıklara sahip ortamlarda daima sıcaktan – soğuğa doğru geçerek bir denge oluşturma eğilimindedir. Yapı elemanlarını meydana getiren malzemeler, söz konusu ısı geçişine, ısı iltkenlik katsayılarına bağlı olarak bir direnç gösterirler. Yani; en genel anlamda ısı yalıtımı, ısı geçişini azaltan bir dirençtir.
Isı yalıtım malzemeleri ise; farklı sıcaklıklardaki ortamlar arasında ısı yalıtımı amacıyla kullanılan, ısı iletkenlik katsayıları 0,065 W/mK’den küçük olan malzemelerdir.

Yapılarda ısı yalıtım amacıyla yaygın olarak, polistren (XPS, EPS), poliüretan gibi sentetik esaslı köpükler ve camyünü, taşyünü gibi mineral lif esaslı ısı yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Isı yalıtımının bina ve ısıtma sistemi başta olmak üzere, ülke ekonomisi ve çevre gibi çeşitli konularda pek çok olumlu etkisi mevcuttur.
– Ancak; mantolama, binaların dış yalıtımı konusunda en etkin çözüm olarak öne çıkmaktadır.Mantolama uygulamasının, diğer ısı yalıtım uygulamalarına göre avantajlarıda çok fazladır.
– Bina dış cephelerinde neredeyse %50 oranında yüzey teşkil eden ısı köprülerini (kolonlar ve kirişler) ortadan kaldırır. Böylece binalarımızda enerji tasarrufu sağlandığı için daha az enerji ile istenilen konfora ulaşılmasını olanaklı kılar. Bunun doğal sonucu ise hava kirliliğindeki azalma olacaktır.
– Bu sistemin bir diğer avantajı da yapı bileşenlerinin yüzey sıcaklıklarının belirli bir düzeyin altına düşmesi halinde, ortamdaki su buharının yoğunlaşarak yüzeyde veya iç katmanlarda oluşturduğu terleme ve yoğuşmayı (rutubet) ortadan kaldırmasıdır.
– Mantolama sistemi, Binalarımızı atmosferik şartlara karşı koruduğu gibi; farklı hava şartlarında oluşabilecek genleşme ve büzülme gibi yapı bileşenlerinde meydana gelen fiziksel değişimleri önlemektedir. Duvar iç gerilmeleri ve yapı hasarlarının önlenmesiyle binaların daha güvenli ve uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Dıştan yalıtım yapıya yeterli bir ısı depolama yeteneği sağlar. Bu durum yaz kış binanın iç mekan sıcaklığının dengede tutulmasına yardımcı olur.

1-Isı yalıtımı nedir?

Binalarımız kışın soğur, yazın ise ısınır. Kışın kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi soğumaması için ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz.

Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almaktır.

2- Isı yalıtımının faydaları nelerdir?

Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama % 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya kışın daha iyi ısınmaya imkan sağlar. Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekanlar oluşturur. Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan yoğuşmayı (terlemeyi) önler. Isı yalıtımıyla ayrıca yakıt tüketimi ve dolayısıyla atık gazlar azaltılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunulur.

3- Isı yalıtımı binanın nerelerine yapılır?

Isı yalıtımı
– Binaların çatı ve duvarlarına
– Toprak temaslı mahallere
– Katları ayıran döşemelere
– Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına
– Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara yapılır.

Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılır, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanır.

4- Isı yalıtımı nasıl yapılır?

Isı yalıtımı evlerimizin çatı, döşeme ve dışa bakan tüm duvarlarına ısı geçirmeyen malzeme uygulanmasıyla yapılır. Pencerelerde de özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır. Isı yalıtımı binaların içinden veya dışından uygulanabilir. Isı yalıtımının önemli bir unsuru da tesisatların yalıtılmasıdır.

5- Isı yalıtımının maliyeti nedir?

Isı yalıtımının binanın yapım aşamasındaki maliyeti, bina maliyetinin % 2’si ile 5’i arasındadır. İnşaat aşamasında ısı yalıtımı yapılmış bir binada; düşük kapasiteli kazan, klima, küçük radyatör ve tesisat kullanılacağı için yatırım ve işletme maliyeti de azalacaktır. Isı yalıtımı için yapacağınız harcamalar, sağlanan enerji tasarrufu ile 2-5 yıl içinde kendini geri öder.

6- Isı yalıtımı ne kadar sürede yapılır?

Binalarda yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları için gereken süre; yapının ihtiyaçları, büyüklüğü ve yalıtım uygulamasında çalışacak kişi sayısıyla ilişkili olarak belirlenir. Genel olarak ısı yalıtımı uygulamaları, orta büyüklükteki bir bina için 1-4 haftalık zaman zarfında tamamlanır. Dıştan yapılan yalıtım uygulamalarının aşırı soğuk ve yağışlı günlerde yapılamadığı unutulmamalıdır.

7- Isı yalıtımının Türkiye’ye yararları nelerdir?

Hesaplamalar, tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda, ülkemizin yılda yaklaşık 3 milyar dolar tasarruf yapacağını göstermiştir. Ekonominin canlanması, istihdamın artması, üretim ve uygulama ile birlikte artacak vergi gelirleri diğer önemli faydalar arasındadır.

Bu tasarrufun eğitim, sağlık vb. zorunlu ihtiyaçlarımıza aktarılacağını göz önüne aldığımızda, yalıtımın toplumsal refahımız için de önemli katkılarının olacağı bir gerçektir.

8- Isı yalıtımının dünyaya katkıları nelerdir?

Isı yalıtımı, binaların daha az yakıtla ısıtılmasını sağlayacağından atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), kükürt dioksit (SO2) ve diğer gazlar azalır. Böylece atmosferde oluşan sera etkisi, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunulur. Dünyanın ısınması kutuplardaki buzulların erimesine ve iklim değişikliklerine yol açmakta; buna bağlı olarak doğal hayat giderek yok olmaktadır.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

YANLIŞ: Binamız dışarıdan su alıyor, yüzeye sıva veya zift sürerek kalıcı bir
çözüm elde edebiliriz.
DOĞRU: Öncelikle duvarınızda su bulunmasına neden olan etkenlerin araştırılması ve bunlara karşı önlem alınması gerekir. Isı yalıtımı olmamasından kaynaklanan bir durumda, içten veya dıştan ısı yalıtımı yapılarak sorun çözülmeli. Özellikle yağışlı günlerde dışarıdan su sızması söz konusu ise yapınızdaki çatlaklar veya boşluklar, su sızdırmaz malzemeler kullanılarak tamir edilmelidir.

YANLIŞ: Sürülerek uygulanan ısı yalıtım malzemesi vardır.
DOĞRU: Boya ve benzer malzemelerle ısı yalıtımı yapılamaz. Isı yalıtımı, ısı iletkenlik katsayısı düşük, belli bir kalınlığı olan malzemeler ile yapılır. Kalınlık arttıkça ısı yalıtım miktarı artar. Sıva ve boya tabakaları ısı yalıtımı yapmaz.

YANLIŞ: Sıcak bir bölgede yaşıyoruz. Isı yalıtımı yaptırmamıza gerek yok.
DOĞRU: Isı yalıtımı kışın ısınmak, yazın serinlemek için harcadığımız enerji ve yakıttan tasarruf sağlar. Bir binanın soğutulması, ısıtılmasından daha fazla enerji gerektirdiği için sıcak iklim bölgelerinde de mutlaka ısı yalıtımı yapılmalıdır.

YANLIŞ: Binamızın duvarları gaz beton ile örülmüştür. Ayrıca ısı yalıtımı yaptırmamıza gerek yoktur.
DOĞRU: Gaz beton bir yapı malzemesi olup ısı yalıtım malzemesi değildir. Yapı hangi malzemeden yapılmış olursa olsun kolon ve kirişler dahil olmak üzere tüm cepheler, çatı ve taban mutlaka ısı yalıtım malzemeleri ile yalıtılmalı ve pencerelerde özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır.

YANLIŞ: Binamız özellikle kuzey tarafından soğuk alıyor. Sadece kuzey cephesine yalıtım yaptırmamız yeterli olacaktır.
DOĞRU: Sadece tek cephede yapılan yalıtım, ısı köprüleri oluşturur. Yalıtımın yapılmadığı diğer cephelerde problemler devam edecektir. Bu nedenle tüm yapı bileşenlerinde (çatı, duvar, döşeme, çıkma, cam ve doğrama) yalıtım yapılmalıdır.

YANLIŞ: Isı yalıtımını kendi başıma ya da tanıdık ustalar vasıtasıyla uygulayabilirim.
DOĞRU: Binanız mutlaka uzmanlarca incelenmeli ve sorununuzun çözümüne yönelik olarak yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları, konusunda bilgi birikimi olan yalıtım
firmalarınca yapılmalıdır.

YANLIŞ: Dış cepheme cam mozaik, PVC, alüminyum vb. kaplama malzemeleri yaptırırsam ısı yalıtımı yaptırmama gerek kalmaz.
DOĞRU: Kaplama malzemeleri ısı yalıtımı yapmazlar. Bu malzemelerin işlevleri ile ısı yalıtımını karıştırmamak gerekir.

Yapıların uzun yıllar boyunca değerini koruması ancak, yapı iyi tasarlanmışsa, iç ve dış etkenlerden doğru biçimde korunmuşsa gerçekleşebilir. Yapıların iç ve dış etkenlerden doğru biçimde korunması; yalıtım ile sağlanabilir. Yalıtım sistemlerinin esas amacı; yapı bileşenleri ve taşıyıcı sistemi dış etkenlerden koruyarak; kullanım amacına uygun sağlık ve konfor şartlarının yapı içerisinde hüküm sürmesini sağlamaktır. Bina içerisinde konforlu yaşam koşullarının oluşturulması insan sağlığı için ne kadar önemli ise yapının dış etkenlere karşı korunması da; içerisinde yaşadığımız, sağlam ve uzun ömürlü olmasını beklediğimiz yapılar için aynı öneme sahiptir.

1. Binalarda Isı Yalıtımı

Dünya üzerindeki birincil enerji kaynaklarının hızla tükenmesi üzerine gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm ülkeler enerji ihtiyaçlarını kontrol altına alma ve enerjiyi etkin kullanma yöntemleri geliştirmişlerdir.Ülkemizde de; başta sanayi ve konut sektörlerinde olmak üzere, enerji tüketimleri her geçen yıl artmaktadır. Konutlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketilmektedir. Söz konusu bu enerjinin; etkin kullanılması, ısı yalıtımı ile sağlanabilir. Bina zarfı, binanın iç ortamını dış ortamdan ayıran yapı elemanlarını kapsar. Duvarlar, pencereler, kapılar, döşeme, tavan ve çatı, bina zarfını oluşturur. Sağlıklı yaşam koşullarının yaratılması, yakıt tüketimlerini azaltarak; kullanıcının düşük yakıt masrafları ile sistemini işletmesinin ve dolayısıyla hava kirliliğinin azaltılmasının sağlanması, binanın iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla; yapı bileşenleri üzerinden, farklı sıcaklıktaki iki ortam (dış hava – yaşanan mahaller) arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere ısı yalıtımı denir.

1.1. Duvarlar: Enerji verimliliği için ısı kaybeden duvarlara ısı yalıtımı yapılmalıdır. Duvarlarda yalıtım içten (duvarın iç yüzünden) veya dıştan (duvarın dış yüzünden) yapılabilir. Bunun için çeşitli ısı yalıtım malzemeleri ve detayları uygulanabilir.

1.2. Pencereler: Pencerelerde ısı kaybı açısından en önemli özellik, ısı geçirgenlik katsayılarıdır. (U değeri). Binalarda kullanılacak pencerelerin ısı geçirgenlik katsayıları TS 825’e uygun olmalıdır. Pencereler, kış mevsiminde güneşin mahal içerisine girişini arttırmalı, yaz mevsiminde azaltmalıdır. Bunun için pencere sistemlerinde çift camlar, low-e kaplı çift camlar, güneş kontrol kaplamalı camlar ile yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır.

1.3. Tavan/çatı ve döşemeler: Binalarda duvarlar ve pencerelerden sonra en fazla ısı kaybı/kazancı olan bölümler, tavan/çatı ve döşemelerdir. Bu bölümlere de ısı yalıtımı yapılmalıdır. Bunun için çeşitli ısı yalıtım malzemeleri ve detayları uygulanabilir.

Isı yalıtım malzemeleri; ısı kayıp ve kazançlarının azaltılmasında kullanılan sadece minimum kalınlıkta yalıtım sağlamak amacıyla üretilmiş yüksek ısıl dirence sahip özel ürünlerdir. Isı yalıtım malzemelerinin en temel özelliği ısı iletim katsayılarının düşük olmasıdır. Aşağıda binalarda kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve bu malzemelerin ürün standartları verilmiştir.

Binalarda ısı yalıtımı uygulanması ile;

• Çatı, duvar ve döşemelerde tekniğine uygun ısı yalıtımı malzemeleri kullanılması ile ısıtma ve soğutma amaçlı tüketilen yakıt miktarının azalması,
• Hava kirliliği azalması,
• Sağlıklı ve konforlu bir ortam oluşması sonucunda sağlık giderlerinin azalması,
• Yapı bileşenlerinin yoğuşma sonucu korozyona uğraması önlenerek binanın korunması sağlanır.

1-Isı yalıtımı nedir?

Binalarımız kışın soğur, yazın ise ısınır. Kışın kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi soğumaması için ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz.

Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almaktır.

2- Isı yalıtımının faydaları nelerdir?

Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama % 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya kışın daha iyi ısınmaya imkan sağlar. Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekanlar oluşturur. Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan yoğuşmayı (terlemeyi) önler. Isı yalıtımıyla ayrıca yakıt tüketimi ve dolayısıyla atık gazlar azaltılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunulur.

3- Isı yalıtımı binanın nerelerine yapılır?

Isı yalıtımı
– Binaların çatı ve duvarlarına
– Toprak temaslı mahallere
– Katları ayıran döşemelere
– Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına
– Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara yapılır.

Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılır, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanır.

4- Isı yalıtımı nasıl yapılır?

Isı yalıtımı evlerimizin çatı, döşeme ve dışa bakan tüm duvarlarına ısı geçirmeyen malzeme uygulanmasıyla yapılır. Pencerelerde de özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır. Isı yalıtımı binaların içinden veya dışından uygulanabilir. Isı yalıtımının önemli bir unsuru da tesisatların yalıtılmasıdır.

5- Isı yalıtımının maliyeti nedir?

Isı yalıtımının binanın yapım aşamasındaki maliyeti, bina maliyetinin % 2’si ile 5’i arasındadır. İnşaat aşamasında ısı yalıtımı yapılmış bir binada; düşük kapasiteli kazan, klima, küçük radyatör ve tesisat kullanılacağı için yatırım ve işletme maliyeti de azalacaktır. Isı yalıtımı için yapacağınız harcamalar, sağlanan enerji tasarrufu ile 2-5 yıl içinde kendini geri öder.

6- Isı yalıtımı ne kadar sürede yapılır?

Binalarda yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları için gereken süre; yapının ihtiyaçları, büyüklüğü ve yalıtım uygulamasında çalışacak kişi sayısıyla ilişkili olarak belirlenir. Genel olarak ısı yalıtımı uygulamaları, orta büyüklükteki bir bina için 1-4 haftalık zaman zarfında tamamlanır. Dıştan yapılan yalıtım uygulamalarının aşırı soğuk ve yağışlı günlerde yapılamadığı unutulmamalıdır.

7- Isı yalıtımının Türkiye’ye yararları nelerdir?

Hesaplamalar, tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda, ülkemizin yılda yaklaşık 3 milyar dolar tasarruf yapacağını göstermiştir. Ekonominin canlanması, istihdamın artması, üretim ve uygulama ile birlikte artacak vergi gelirleri diğer önemli faydalar arasındadır.

Bu tasarrufun eğitim, sağlık vb. zorunlu ihtiyaçlarımıza aktarılacağını göz önüne aldığımızda, yalıtımın toplumsal refahımız için de önemli katkılarının olacağı bir gerçektir.

8- Isı yalıtımının dünyaya katkıları nelerdir?

Isı yalıtımı, binaların daha az yakıtla ısıtılmasını sağlayacağından atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve diğer gazlar azalır. Böylece atmosferde oluşan sera etkisi, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunulur. Dünyanın ısınması kutuplardaki buzulların erimesine ve iklim değişikliklerine yol açmakta; buna bağlı olarak doğal hayat giderek yok olmaktadır.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

YANLIŞ: Binamız dışarıdan su alıyor, yüzeye sıva veya zift sürerek kalıcı bir
çözüm elde edebiliriz.
DOĞRU: Öncelikle duvarınızda su bulunmasına neden olan etkenlerin araştırılması ve bunlara karşı önlem alınması gerekir. Isı yalıtımı olmamasından kaynaklanan bir durumda, içten veya dıştan ısı yalıtımı yapılarak sorun çözülmeli. Özellikle yağışlı günlerde dışarıdan su sızması söz konusu ise yapınızdaki çatlaklar veya boşluklar, su sızdırmaz malzemeler kullanılarak tamir edilmelidir.

YANLIŞ: Sürülerek uygulanan ısı yalıtım malzemesi vardır.
DOĞRU: Boya ve benzer malzemelerle ısı yalıtımı yapılamaz. Isı yalıtımı, ısı iletkenlik katsayısı düşük, belli bir kalınlığı olan malzemeler ile yapılır. Kalınlık arttıkça ısı yalıtım miktarı artar. Sıva ve boya tabakaları ısı yalıtımı yapmaz.

YANLIŞ: Sıcak bir bölgede yaşıyoruz. Isı yalıtımı yaptırmamıza gerek yok.
DOĞRU: Isı yalıtımı kışın ısınmak, yazın serinlemek için harcadığımız enerji ve yakıttan tasarruf sağlar. Bir binanın soğutulması, ısıtılmasından daha fazla enerji gerektirdiği için sıcak iklim bölgelerinde de mutlaka ısı yalıtımı yapılmalıdır.

YANLIŞ: Binamızın duvarları gaz beton ile örülmüştür. Ayrıca ısı yalıtımı yaptırmamıza gerek yoktur.
DOĞRU: Gaz beton bir yapı malzemesi olup ısı yalıtım malzemesi değildir. Yapı hangi malzemeden yapılmış olursa olsun kolon ve kirişler dahil olmak üzere tüm cepheler, çatı ve taban mutlaka ısı yalıtım malzemeleri ile yalıtılmalı ve pencerelerde özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır.

YANLIŞ: Binamız özellikle kuzey tarafından soğuk alıyor. Sadece kuzey cephesine yalıtım yaptırmamız yeterli olacaktır.
DOĞRU: Sadece tek cephede yapılan yalıtım, ısı köprüleri oluşturur. Yalıtımın yapılmadığı diğer cephelerde problemler devam edecektir. Bu nedenle tüm yapı bileşenlerinde (çatı, duvar, döşeme, çıkma, cam ve doğrama) yalıtım yapılmalıdır.

YANLIŞ: Isı yalıtımını kendi başıma ya da tanıdık ustalar vasıtasıyla uygulayabilirim.
DOĞRU: Binanız mutlaka uzmanlarca incelenmeli ve sorununuzun çözümüne yönelik olarak yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları, konusunda bilgi birikimi olan yalıtım
firmalarınca yapılmalıdır. Bu firmalara ayyıldız yapı aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

YANLIŞ: Dış cepheme cam mozaik, PVC, alüminyum vb. kaplama malzemeleri yaptırırsam ısı yalıtımı yaptırmama gerek kalmaz.
DOĞRU: Kaplama malzemeleri ısı yalıtımı yapmazlar. Bu malzemelerin işlevleri ile ısı yalıtımını karıştırmamak gerekir.

Duvarlarda Isı Yalıtımı

Duvarlarda yapılacak ısı yalıtımı için malzeme seçimi ve seçilen malzemenin kalınlığı en önemli iki faktördür. Seçilecek olan malzemenin bünyesine kesinlikle su almaması, buhar difüzyon direncinin yüksek oluşu, üzerine doğrudan sıva uygulanabilirliği, basınç ve darbeye karşı dayanımın yüksek olması ve ısı iletim katsayısının çok düşük olması gerekmektedir. Ayrıca, ısı yalıtım kalınlığı seçilirken yoğuşma sorununun önlenmesi için gerekli hesapların mutlaka yapılması gerekir.

Duvarlarda ısı yalıtımı temel prensipleri ise şunlardır.

— Duvarlarda dışardan ısı yalıtım tercih edilmelidir. Böylece hem kagir duvar malzemesinin ısı depolama kapasitesinden yararlanılır hem de ağır kütlenin yüksek sıcaklıkta kalması nedeniyle duvar iç yüzeyi ile birlikte duvar kesiti içinde de yoğuşma riski azalır,

— Kısa sürede ısıtmanın söz konusu olduğu yerlerde içten yalıtım tercih edilmelidir,

— Isı yalıtım malzemesi sudan etkilenmeyecek şekilde kapalı gözenekli ve yeterli basınç dayanımlı olmalıdır.

— Isıtılmayan bodrumların dış duvarlarında ısı yalıtım malzemesi, zeminden itibaren yer altı don seviyesi kadar, ısıtılan bodrumlarda ise temele kadar indirilir,

— Bodrum iç duvarlarında su yalıtımı var ise, ısı yalıtımı bunun üzerine konur. Isı yalıtım malzemesinin dış basınca karşı 1/2 tuğla kalınlıkta bir duvar veya özel koruma levhalarıyla korunmalıdır,

— Isı yalıtım malzemesinin cepheye kaplanması, cepheye dikine istikamette aralıklı tutturulmuşlatalar arasına da yapılabilir. Lata aralıkları yalıtım malzemesi genişliği ile uyumlu olmalıdır. Lataların duvara tutturulmaları, duvara daha önce çimento harcı ile özel yerleştirilmiş takozlarla olabilecği gibi B.A. elemanlara dübel ile de yapılabilir,

— Dış duvarda ısı yalıtım değeri yüksek olan bloklarla duvar örülüp üzerine sıva yapıldığında, döşeme alnı ile kolon ve kiriş yüzeyleri ısı köprüsü oluşturacaktır. Bu bakımdan söz konusu yüzeylerin yalıtılması gerekir. Yapılacak yalıtımın duvarla aynı hizaya gelmesi için de duvar yalıtım kalınlığı kadar dışarıya çıkarılır. Bu çıkmadan dolayı duvarda stabilite sorunu olmaması için duvar kalınlığı çıkma miktarı kadar artırılır,

— Isı yalıtım malzemesi ve kagir malzemenin duvar cephesinde birlikte kullanılmasından dolayı sıva sorunları çıkacaktır. Bunu bertaraf etmek için yalıtım yüzeyleri rabitz tel veya sıva filesi ile kaplanıp üzerine özel çimento esaslı sıva yapılmalıdır,

— Duvar yüzeyinde ıslanma ve yoğuşmanın olduğu nemli iklim bölgelerinde ve özellikle kuzeye bakan cephelerde havalandırmalı duvar yapılmalıdır. Isı yalıtım malzemesinin kalınlığının hesaplanmasında hava tabakası da göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, iç mekandaki su buharı da hava tabakası yoluyla dışarı atılır. Hava sirkülasyonunun sağlanması için tuğla örgüde döşeme ve tavan hizasında bazı düşey derzler boş bırakılır.

Duvarlarda ısı yalıtım uygulamaları üç şekilde olmaktadır. Bunlar, dıştan, ortadan ve içten ısı yalıtımıdır. Aşağıda bu uygulamalar kısaca açıklanmaya çalışılmıştır.

1-Dıştan Isı Yalıtımı

Isı yalıtımı, binayı çevreleyen kabuk yani dış duvarın dış yüzeyine uygulanır. Bina dış kabuğunu ısıl gerilimlerden koruyarak bina ömrünü uzatır ve ısıtma sistemi kapatıldıktan sonra özellikle konutlarda konfor şartlarının devamını sağlar.

Oturulmakta olan binalarda dış duvarlara iç taraftan ısı yalıtımı yapılması daha kolay ve ekonomiktir. Radyatör arkalarına yansıtıcılı ısı yalıtım levhaları konularak yaklaşık %5 yakıt tasarrufu sağlanabilir.

Kolonlar Arası Duvar

Bina taşıyıcı iskeletini oluşturan dış kolon ve kirişlerin arasına duvarların yerleştirilmesi uygulama açısından kolaylık sağlamakla birlikte, önlem alınmaması durumunda fazla ısı köprüsü oluşması nedeniyle yetersiz bir çözümdür.

Havalandırmasız Duvar

Duvar gövdesi veya ısı yalıtımı üzerine boşluk bırakmadan doğrudan dış kaplama uygulaması havalandırmasız duvar olarak tanımlanabilir. Bu durumda geride sızıntı veya yoğuşma suyu uzaklaştırılacak veya kurumasını sağlayacak bir hava boşluğu bulunmaması nedeniyle, en dış katmanın tümüyle su geçirimsiz olması beklenir. Ayrıca, yoğuşmanın oluşmasını da engellemek gerekmektedir.

Isı Yalıtımsız Duvar

Kalınlığı ve katmanları açısından duvarın, su yalıtım özelliklerinin yeterli olmasının yanında taşıyıcı sistemin de aynı düzeyde yeterli olması gerekmektedir. Bu yönden dış kiriş ve kolonlar ısı köprüsü oluşturmakta ve yoğuşmaya neden olmaktadır.

Kiriş Isı Yalıtımlı Duvar

Duvar gövdesi kendisinin ısı yalıtımı açısından yeterli olması durumunda yalnızca taşıyıcı elemanların dış yüzeyine yalıtım uygulamasıyla yetinmek mümkündür. Duvarın kiriş kenarından ısı yalıtımı kadar dışa taşırılmasıyla yapılır. Duvar kaplaması ve taşıyıcı eleman yalıtım malzemesi arasındaki derz üzerinde sıva donatısı kullanılması çatlakların önlenmesi açısından gereklidir.

Tam Isı Yalıtımlı Duvar

Isı köprüleri bu çözüm yoluyla tümüyle giderilir. Aynı zamanda duvar kalınlığı azaltılmış ve ısı depolama kapasitesinden yararlanılmış olur. Diğer taraftan kat kullanım alanı artar.

Havalandırmalı Duvar

Dış kaplamadan sızan yağış suları ile içeriden oluşan su buharının yoğuşması sonucu oluşan suların uzaklaştırılması, duvar içinde sürekli bir boşluk oluşturularak gerçekleştirilebilir. Duvarın tepesinde ve dibinde bırakılacak aralıklar veya delikler su çıkışını ve hava girişini sağlar. Bu boşluk aynı zamanda sıcak bölgelerde gölgeleme işlevini de yüklenebilir. Isı yalıtımı açısından boşluk içinde bir ısı yalıtım katmanı da bulunmalıdır.

Yığma Dış Kaplamalı Duvar

Her kat düzeyinde yatay çelik profiller yardımıyla taşınabilen cephe tuğlası gibi kagir kaplamalar belli aralıklarla plastik veya metal kenetlerle ısı yalıtımının arasından iç duvar örgüsü ile birleştirilebilir. Yine her kattaki en alt ve üst örgü sırasında su boşaltma ve havalandırma amacıyla tuğlalar arasında boş düşey derzler bırakılır.

Izgaralı veya Profilli Levha Kaplama Duvar

Taşıyıcı sistem önüne yerleştirilen bir cephe ızgarası üzerine kaplama yapılabilir veya trapez/ondüle levhalar kaplama olarak kullanılabilir. Isı yalıtımı ızgaranın dikme veya kayıtları arasında yer alır. Böylece cephe kalınlığı ile birlikte ağırlığı da yığma kaplamaya göre azalmış olur.

Dış Kaplamalı Isı Yalıtımlı Duvar

Önceki çözümlerden farklı olarak burada ısı yalıtımı dış kaplamaya bitişik ve hava boşluğunun dış tarafında bulunur. Sıcak bölgelerde boşluktaki havanın kaplama yoluyla ısınmasını engelleyerek serinlemeyi sağlama amaçlanır.

Kolonlar Önü Duvar

Kolonların duvar arasında kalarak ısı köprüsü oluşturmasını önlemek üzere, döşeme kenarı kirişten sonra dışa doğru uzatılarak, duvarlar kolonların önüne yerleştirilebilir. Böylece, yalnızca yatay doğrultuda söz konusu döşeme uzantısının alnı ısı köprüsü durumunda kalır. Buna karşılık duvarlarla geride kalan kolonlar arasında kenetler yardımıyla yanal yükler açısından bağlantı sağlanmalıdır. Ayrıca belli aralıklarla duvarda hareket imkanı sağlayan düşey derzler bırakılmalıdır. Aşağıdaki çözümler ayrıca havalandırmalı olarak da düzenlenebilir.

Isı Yalıtımsız Duvar

Isı köprüsünün alanı cephe üzerinde en aza indirgenmiş olması nedeniyle soğuk bölgeler dışında ek yalıtıma ihtiyaç duyulmayabilir.

Kenar Isı Yalıtımlı Duvar

Döşeme uzantısının alnına ısı yalıtımı yerleştirilmesiyle tüm ısı köprüleri giderilmiş olur. Duvar, daha önce olduğu gibi ısı yalıtım katmanı kalınlığı kadar döşeme kenarından dışa çekilir.

Tam Isı Yalıtımlı Duvar

Yukarıda açıklanan her iki çözümün birleştirilmesiyle yeni bir çözüm elde edilir. Böylece tam duvar kalınlığı azaltılmış hem de ısı köprüleri ortadan kalkmıştır.

2-Dış Duvarlarda Ortadan Isı Yalıtımı

İki masif yapı kabuğu ve bunların arasında yer alan ısı yalıtım katmanının oluşturduğu çift kabuk dış duvar sistemi “ortadan ısı yalıtımlı dış duvar” olarak adlandırılabilir. Ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlar iki değişik şekilde uygulanabilir. Bunlar, birbirinden düşey hareketli bir hava katmanıyla ayrılmış iki masif duvar ve ısı yalıtım tabakasından oluşan çift kabuk dış duvar sistemi (havalandırmalı-Soğuk) ve iki masif duvar ve ısı yalıtım tabakasından oluşan, hava boşluğu içermeyen çift kabuk bir duvar sistemidir (Havalandırmasız-Soğuk).

Havalandırmasız dış duvarlarda, sistemi oluşturan tüm malzeme katmanlarına ait nemsel ve ısıl dirençler birbiri arkasından kesintisiz sıralanmaktadır. Bu tür dış duvarlarda rüzgar etkisi altındaki yağmur suyu geçirimli dış kabuk ve derzler yoluyla konstrüksiyona girebilir. Bu su, hem don hasarına ve hem de dış kabuğun iç yüzeyi ile temas halinde olan ısı yalıtım malzemesinin nemlenmesine neden olabilir. Isıl konfor şartları sağlanmış bu duvarlarda soğuk dönemde iç kabuk sıcak, don bölgesinde bulunan dış kabuk ise soğuktur. İç kabuk yavaş, dış kabuk ise hızla soğur. Çiğ noktası ısı yalıtım tabakasının içindedir. Sıcak dönemde ise dış kabuk çok hızla ısınır. Taşıyıcı nitelikteki iç kabuk dış kabuk tarafından korunduğu için yüksek sıcaklıkların etkisi altında değildir. Sıcak dönemde ısı akımına paralel olarak gelişen buhar akımı sonucu, su buharı ısı yalıtım tabakasında yoğuşur, yoğuşma genellikle düzlemseldir. Taşıyıcı duvar yıllık sıcaklık farkı nedeni ile çok az genleşir. Dış kabuk, yüksek ısı genleşmelerinin etkisi altındadır ve iç kabuğun ısı depolama yeteneği yüksektir.

Havalandırmalı sistemde dış kabuk için kullanılacak masif yapı taşlarının don etkisine dayanıklı olması ve su geçirmez (sıkı) nitelik taşıması, buna karşılık iyi bir kılcal emicilik gücüne sahip olması, yani iyi bir nem depolayıcı olması gerekir. Bu malzemeler, buhar kesicilik özelliği de taşıyabilir. Bu durumda, kapalı ortamdan difüzyon yoluyla gelen su buharı hareketli hava katmanına erişir erişmez buradaki hava akımı ile derhal uzaklaştırılacaktır. Havalandırmalı dış duvar sistemi, her yerde kolayca kullanılamayan en hassas ısı yalıtım malzemelerinin (örneğin: son derece düşük yoğunluktaki cam yünü vb) istenilen düzeyde ısı iletkenlik değerleri içinde ve sağlıklı olarak kullanılmasına imkan vermektedir. Burada kullanılacak ısı yalıtım malzemesinin tam anlamıyla buhar geçirgen olmasında hiç bir sakınca yoktur. Ancak, bu sistemde cam köpüğü vb difüzyon direnci yüksek ısı yalıtım malzemeleri kullanılacaksa, bunlar açık derzli olarak uygulanmalı ve iç kabuk iç yüzeyine yakın bir bölgede güçlü bir buhar kesici katman ile birlikte yer almalıdır. Ortadan ısı yalıtımlı ve havalandırmalı dış duvarlarda boşluk tabanında, olasılı yoğuşma ve kabuktan sızabilecek yağmur sularının her iki kabuğa zarar vermeden serbestçe dışarı atılmasını sağlayan bir sızdırmazlık katmanı uygulanmalı ve bu katman, hava giriş delikleri ile optimum düzeyde bağdaştırılmalıdır.

Ortadan ısı yalıtımlı ve havalandırmalı çift kabuk dış duvarlar, yağmur geçişinin önlenmesi ve yapı içindeki su buharının yoğuşmaya neden olmadan dışarı atılması yönünden uygun olan konstrüksiyonlardır. Bu sistem ısı geçirgenlik direnci yüksek, buhar geçirgenlik direnci düşük ısı yalıtım malzemeleri ile kullanılmalıdır. Yapım sırasında, hava giriş ve çıkış deliklerinin bırakılmış olması ve duvar diplerinin su geçirmezlik malzemeler ile donatılması gerekir.

Yağmur etkisi ve difüzyon tekniği açısından problemli olan ortadan ısı yalıtımlı ve havalandırmasız çift kabuk dış duvarlar pratikte çok ancak, bilinçsizce uygulanan bir detaydır. Bu sistemde yeterli performans ancak bir dizi önlem alınarak sağlanabilir. Yağmur ve su buharı etkilerine karşı nem emmeyen kapalı gözenekli sert köpük plak veya su itici nitelikteki yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. Nemsel etkenlere açık dış kabuğun ısı geçirme değerinin hesaplanması ve bunun ısı korunum açısından değerlendirilmesi gerekir.

Yağmur suyu etkilerine karşı duvar diplerine sağlıklı bir sudan arınım sistemi oluşturulmalı ve bu bölgeye su geçirimsiz malzeme uygulanmalıdır. Havalandırmasız duvarların farklı iç ve dış kabuk ve farklı ısı yalıtım malzemesi seçenekleri ile difüzyon kontrolü yapılmalı ve alınan sonuçlara bağlı olarak kullanım açısından bir karara varılmalıdır.

3-İçten Isı Yalıtımı

Duvarların içten yalıtılması, yoğuşma riskinin yüksek olduğu uygulamalar olup yoğuşma kontrolü yapılmalıdır. Isı yalıtımının sıcak tarafına buhar kesici uygulanmalıdır. Buhar kesici tabakanın ek yerlerinde buhar kesici bantlar ile geçirimsizlik sağlanmalı, tespit elemanları ile delinmemelidir. Isı yalıtım malzemesi sürekli olarak uygulanmalı, ısı köprüsü oluşturacak profil vb tespit elemanlarından kaçınılmalıdır. Kat döşemeleri ile birleşimlerde ısı köprüleri elimine edilecek şekilde ısı yalıtımı uygulanmalıdır. Duvar bünyesinde bulunan kolon, kiriş, hatıl vb tüm yapı elemanları dıştan ısı yalıtımı ile kaplanmalıdır. Buhar kesici tabakalar mümkünse tavan ve döşemelere döndürülmelidir. Isı yalıtım malzemesinin sıcak tarafında bulunan tabakaların, buhar difüzyon direnç katsayısı (µ) soğuk tarafta bulunanlardan 5 kat daha yüksek olması durumunda yoğuşma önlenebilir ve buhar kesiciye gerek yoktur. Yalıtım tabakası arkasında hava hareketi önlenmelidir. Kompozit yalıtımlı paneller kullanılıyorsa, tavan ve döşeme ile birleşme noktalarında panel arkalarına sürekli yapıştırıcı harç sürülmelidir. Ayrıca panel üzerinde yer alan priz vb elik çevreleri aynı şekilde kapatılmış olmalıdır. Mutfak ve banyo gibi yüksek buhar üreten hacimlerde yerlerde kaynağa yakın noktada su buharı pasif bir baca veya mekanik havalandırma ile dışarı atılması sağlanmalıdır.

İçten ısı yalıtım uygulamalarında, kat yüksekliğindeki ektrüde polistren (boşluksuz) ısı yalıtım levhaları çimento bazlı yapıştırma harcı ile duvara yapıştırıldıktan sonra ek yerlerine file bant yapıştırılıp üzerine alçı sıva uygulanarak bitirilir. Plastik çivili yalıtım dübelleri ile fiksaj yöntemi, duvar yüzeyinin uygun olmaması veya kat yüksekliğinin 3 m ‘yi aştığı durumlarda kullanılmalıdır. İçten ısı yalıtım uygulamalarında genellikle bir yoğuşma sorunu yaşanır.Bu açıdan, yoğuşma sorununun çözümlenmesi durumunda uygulanmalıdır. Diğer taraftan, dıştan ısı yalıtım uygulamalarına oranla daha ekonomik olup ısıl tutuculuk açısından da dıştan uygulananlara oranla daha düşüktür.

Bodrum ve Temel Perdelerde Isı Yalıtımı

Su yalıtımı tamamlanmış olan perde veya duvara soğuk bitüm yapıştırılarak polistren ısı yalıtım levhaları hem ısı yalıtımı yapar hem de su yalıtım katmanlarını tahriplere karşı korur.

Isıtılan Bodrum

Isıtılan bodrumlarda ise, perde, duvar ve döşemede su ve ısı yalıtımları birlikte bulunur. Özellikle soğuk bölgelerde döşemede ısı yalıtımı büyük yarar sağlar.

Isıtılmayan Bodrum

Isıtılmayan bodrumdaki ısı yalıtımı için en etkili konu, dış duvar yalıtımı ile sürekliliğin sağlanabileceği zemin kat döşemesi üst yüzüdür. Yerden ısıtma imkanı da sağlar. Bu konumdaki yüklere karşı yeterli basınç ve darbe dayanımı olmalıdır. Dış duvardaki yalıtımın en az zemin donma derinliğine kadar indirilmesi gerekir. Isı yalıtımsız bodrumların perde ve döşemelerde yalnızca su yalıtımı yapılır ve drenaj ile desteklenir.

Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri (Mantolama)

— Dışarıdan yapılacak ısı yalıtımı uygulamalarında, ısı yalıtım levhalarının yapıştırılacağı yüzeyler kir, toz, yağ, kabarmış boya, kalkmış sıva gibi tutunmada/yapışmada uygunsuzluk yaratacak zararlı etkenlerden arındırılmış ve yapıştırıcı ile yapışmayı sağlayacak pürüzlülüğe sahip olmalıdır. Eski akrilik esaslı malzeme ile kaplı yüzeylerde çimento esaslı yapıştırıcı ile iyi bir yapışma sağlamak için eski yüzey kazınmalı veya yeni akrilik yüzeylere tutunma sağlayabilecek akrilik esaslı ısı yalıtım plakası yapıştırıcısı kullanılmalıdır.

— Binalarda enerji tasarrufu elde etmek ve binanın özellikle duvar/çatı/zemin ve taşıyıcı sisteminde yoğuşmanın kontrol altına alınması için A1, A2 veya B1 yanıcılık sınıfına uygun ısı yalıtım levhalarının bir sistem bileşeni olarak, sisteme tariflenmiş uygun malzemeler ile (Isı yalıtım levhası, yapıştırıcısı, sıvası, alkali dayanımlı sıva filesi, çeşitli profiller, gerekli ise uygun mekanik sabitleştiriciler ve boya, kaplama malzemeleri ile birlikte) binaların dış cephelerinde gerçekleştirilen yalıtım uygulamalarıdır.

— Yüksek yapılarda; sistem üreticisinin tavsiyesi doğrultusunda genleşme derzleri oluşturulabilir. Polimer katkılı elastik özellikli veya fiber katkılı sıva kullanılmalıdır. Dış cephede tekstür oluşturacak ve solvent içermeyen dekoratif son kat kaplama ile uygulama bitirilir.

— Yalıtım levhaları binili yada düz kenarlı olabilir. Her iki durumda da uygulama esnasında ısı yalıtım levhalarının arasında boşluk kalmamasına, oluşacak boşlukların yalıtım levhasına uygun dolgu köpükleri veya aynı yalıtım levhasından kesilerek elde edilecek uygun kalınlıktaki kamalarla doldurulması gereklidir. Bu şekilde olası kılcal çatlakların ve ısı köprüsü oluşumunun önlenmesi mümkündür.

— İklim şartları göz önüne alınarak, gerekirse dış cephe muhafaza edilerek uygulama yapılmalıdır. Isı yalıtımı yapılması sonrasında sağlıklı sonuçlar alınması için, yapı kabuğunun tamamen kurumuş olmasına dikkat edilmesi gerekir.

— Sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde son kat kaplamanın rengi, duvar kesitindeki sıcaklık dağılımını etkiler. Son kat dekoratif kaplamanın rengi, ısı yalıtım malzemesinin bozulmasına müsaade etmeyecek şekilde, üreticilere danışılarak tespit edilmeli, açık renkler tercih edilmelidir.

— Mineral esaslı malzemeler kuru ve rutubetsiz bir ortamda 0°C’nin üzerinde, kapalı alanda depolanmalı, uygulamalar +5°C’nin altında ve 30°C’nin üzerinde yapılmamalıdır. Özellikle sıcak havalarda, doğrudan güneş ve rüzgar alan cephelerde uygulama yapılmamalıdır. Sıva dayanımını (çatlak ve darbe etkisine karşı) artırmak için, galvanizli paslanmaz çelik tel sıva filesi kullanılmalıdır. Tüm sıva sistemini taşıyacak olan bu donatı sisteminde;
Tel kalınlığı: 1,1 mm
Çelik sınıfı: DIN 17140
Tel yüzey işlemleri: Çinko miktarı 300–400g/m2
Kaplama kalınlığı: 50 µm. olmalıdır.

— Yüksek yapılarda veya geniş yüzeylerde genleşme derzleri oluşturulmalıdır.

— Çimento esaslı, püskürtülerek uygulanabilen, hava sürüklemeli sıva kullanılmalıdır.

— Son kat kaplama olarak çimento veya silikat esaslı boya veya kaplama malzemesi ile bitirilir.

— Uygulama esnasında ısı yalıtım levhalarının arasında boşluk kalmamasına, oluşacak boşlukların yalıtım levhasından kesilerek elde edilecek uygun kalınlıktaki kamalarla doldurulması gereklidir. Bu şekilde olası kılcal çatlakların ve ısı köprüsü oluşumunun önlenmesi mümkündür.

— Mineral esaslı sıva, boya ve/veya kaplama malzemeleri uygulandıktan sonra 2 gün boyunca nemli kalmaları sağlanmalıdır.

Kalıp İçi Uygulama İle Isı Köprülerinin Yalıtımı

Bu tür uygulamalarda özellikle yaz aylarında betonun hızla su kaybetmesini önleyerek sağlıklı priz almasını ve ısı yalıtım malzemesi ile beton arasında çok iyi tutunma oluşmasını sağlar. Bu uygulamalarda; iki yüzü pürüzlü ve kanallı %10 deformasyonda basma dayanımı en az 200kPa olan ısı yalıtım levhaları kullanılır. Beton dökme işleminden önce, XPS ısı yalıtım levhaları birleşimlerinde boşluk kalmayacak şekilde kalıp iç yüzeyine yerleştirilir. Yerleştirme yaparken, geçici bağlantı elemanları ile kalıba bağlanarak, beton dökümü sırasında ısı yalıtım levhalarının yerinden oynaması engellenmelidir. Plastik ayırıcılar ile yalıtım malzemesinin zarar görmeden donatının gerekli beton kalınlığı ile uygulanması için paspayı bırakılır. Hazırlanan yalıtımlı kalıp içerisine beton dökülerek geleneksel sıva katına kadar uygulama tamamlanır. Betonla yalıtım malzemesi arasında ilave bir mekanik tespit gerekmez.

Sonradan Kolon Ve Kiriş Alınlarına Tespit

Kalıp hatalarından meydana gelen süreksizlikler düzeltildikten sonra, kolon, kiriş ve çıkmalar veya lento ölçülerine uyacak şekilde madde 1.2’de verilen ısı yalıtım malzemeleri uygun ölçülere getirilen ısı yalıtım levhaları çimento esaslı yapıştırıcılar ile tüm uygulama yüzeyine taraklama metodu ile yapıştırılır. Yapıştırma işleminden en az 24 saat sonra ısı yalıtım malzemeleri plastik/çelik çivili dübeller ile duvara mekanik olarak tespit edilirek geleneksel sıva katına kadar uygulama tamamlanır. Duvar bloklarının önceden örülmeleri durumunda duvar, kolon-kiriş yüzeyinden madde 1.2’de verilen ısı yalıtım malzemeleri kalınlığı kadar (Yönetmeliklere göre hesaplanan madde 1.2’de verilen ısı yalıtım malzemeleri kalınlığına göre) dışa taşacak şekilde örülmelidir.

Yalıtılmış Yüzeylerin Sıvanması/Son Kat Bitişi

Geleneksel sıva içinde kullanılacak donatının/taşıyıcının seçimi uygulanacak sıva kalınlığına bağlıdır. Cam tülü file taşıyıcılı ince sıvalar (1.5-2.0 cm) veya nokta kaynaklı galvaniz çelik (paslanmaz) donatı telli kalın geleneksel sıvalar (1.5-2.0 cm) uygulanabilir. Sıva filesinin uygulanacak yüzey genişliğine göre doğru uygulanması çatlak oluşma riskinin en aza indirilmesi açısından çok önemlidir. Sıva tipi, kalınlığı ve donatı seçimi esnasında üreticelerin tavsiyelerine uyulmalıdır. Bina çalışması, sıcaklık değişiklikleri vs sonucu çatlakların oluşumunu önlemek için cam tülü sıva filesi (11×11 veya 12×12 mm göz aralığı, min 130 gr/m2 ağırlık) ve galvanizli rabitz teli (16×16 mm göz aralıklı, min. 1 mm çaplı, 10 mm pas payı derinlikli) bütün ısı köprüsü üzerine ve dolgu duvar yüzeylerine 15-20 cm taşacak ve birleşiminde 10 cm bindirme olacak şekilde yerleştirilir.

Cam elyaf donatı fileli sıva uygulamaları

Kolon, kiriş gibi dar betonarme yüzeylerde cam elyaf donatı fileleri uygulanmalıdır. Sıva filesinin uygulanacağı ısı yalıtım malzemesinin yüzeyine sıva aderans köprüsü oluşturmak için ince bir sıva uygulaması yapılır. I.kat ısı yalıtım sıvası yapıldıktan sonra sıva henüz kurumadan sıva filesi sıva yüzeyine iyice gömülür. Ortam sıcaklığına bağlı olarak sıvanın priz alması beklendikten sonra bütün cepheye son kat sıva uygulanır.

Metal donatı fileli sıva uygulamaları

Metal sıva filesi dıştan ısı köprülerinin (betonarme) yalıtımında ve özellikle geniş perde yüzeylerinde kullanılan ısı yalıtım levhaları üzerine uygulanarak, mekanik tespit elemanları ile arka duvar yüzeyine sabitlenip yüzeyine geleneksel sıvaların yapılması şeklinde uygulanır. Metal sıva filesi, ısı yalıtım levhası üzerinden duvar yüzeyine en az 8 adet/m2 gelecek şekilde mekanik olarak sabitlenir. Mekanik bağlantı elemanlarının betonarme duvar içine en az 40-50 mm girecek şekilde tespit edilmesi gerekir.

Balkon Ve Konsol Çıkmalarda Isı Yalıtımı

— Katlar arası döşeme betonu alınları, balkon ve konsol çıkmalar, betonarme döşemelerde kenar bitişlerindeki kirişler dış hava ile temas eden duvar birleşimleri ve özellikle balkonlar çözülmesi en zor ısı yalıtım detaylarını oluşturur. Eğer sandviç duvar yalıtımı yapılıyorsa, ısı yalıtımı, döşeme alınları ve kirişlerin dışından sürekli olarak devam etmelidir. Geniş kirişler duvar içine doğru değil, bina içine doğru çıkıntı yapmalıdır. Böylece sandviç duvar içinde bulunan ısı yalıtımı kiriş altında kesilmeden tüm cephe boyunca devam edecektir.

— İçten ısı yalıtımı yerine dıştan yalıtım tercih edilmelidir. Böylece ısı yalıtımı sürekliliği sağlanacaktır. Eğer döşeme betonu, balkon döşemesi olarak devam ediyorsa, balkon döşemesine kadar dıştan getirilen ısı yalıtımı, balkon döşemesi altına en az 60 cm. döndürülmelidir. Duvarlarda içten ısı yalıtımı yapılıyorsa, döşeme alınları, kiriş vb. yapı elemanları mutlaka dışarıdan ısı yalıtımı yapılarak ısı köprüleri engellenmelidir.

— Kapalı çıkmalarda dış duvar ve döşeme yalıtımı sürekli olmalıdır. Dıştan duvar yalıtımı yapılıyorsa, ısı yalıtımı kiriş ve döşeme altına döndürülerek kesintisiz ısı yalıtımı sağlanmalıdır. İçten duvar yalıtımı yapılıyorsa, döşemede de içten yalıtım yapılarak, ısı yalıtımının sürekliliği sağlanmalıdır.

— Ara kat döşeme betonu ve balkonlarda, tavan ve duvar birleşimlerinde, içten buhar kesici kullanılarak, nemli havanın soğuk yüzeylere ulaşması ve böylece oluşabilecek yoğuşma ve küflenme önlenir.

— Zemin etüdü ve zemindeki su durumunu zemin rutubeti, basınç yapmayan sızma su ve basınçlı su olarak incelendikten sonra kullanılacak ısı ve su yalıtım malzemelerinin seçimi ve dizilişi yapılmalı.

İçerden ve Çift Duvar Arası Isı Yalıtımı

Dış cepheye ısı yalıtımı uygulamalarının gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda ısı yalıtımı içten uygulanabilir. İçten uygulamalarda; ısı köprülerine karşı önlem alınmalı ve yoğuşma analizi yapılmalıdır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

— Duvarların içten yalıtılması, yoğuşma riskinin yüksek olduğu uygulamalardır. Kullanılan ısı yalıtım malzemesinin su buharı difüzyon direnci ve kalınlığına göre TS 825’de verilen yöntemle yoğuşma tahkiki yapılarak, buhar kesicinin sıcak tarafta kullanılıp kullanılmaması kararlaştırılır. Buhar kesicinin ek yerlerinde geçirimsizliği sağlayacak buhar kesici bantlar kullanılmalı ve tespit elemanları ile delinmemelidir.

— Isı yalıtım malzemesi sürekli olarak uygulanmalı, ısı köprüsü oluşturacak profil vb. tespit elemanlarından kaçınılmalıdır.

— Kat döşemeleri ile birleşimlerde ısı köprülerini yok edecek şekilde ısı yalıtımı uygulanmalıdır. Duvar bünyesinde bulunan kolon, kiriş hatıl vb. tüm ısı köprüleri öncelikle dış yüzeyden, zorunluluk durumunda tavan-döşeme iç yüzeyine min. 50 cm dönülerek yalıtılmalıdır. Buhar kesici tabakalar mümkünse tavan ve döşemelere döndürülmelidir.

— Mutfak ve banyo gibi yüksek buhar üretilen hacimli yerlerde kaynağa yakın noktada su buharının pasif bir baca veya mekanik havalandırma ile dışarı atılması sağlanmalıdır.

Toprakaltı Dış Duvarlarda Ve Temel Uygulamalarında Yalıtım

Su İle Doğrudan Temas Eden Isı Yalıtım Uygulamaları

Isı yalıtım levhaları; zemin altında kullanılan hacimlerin ısı yalıtımında ve/veya su yalıtım örtülerinin toprak dolgunun yapılması sırasında mekanik etkilere karşı koruma amaçlı olarak kullanılabilir. Toprak altı dış duvarlarda en az yoğunluğu 30kg/m3 olan, %10 deformasyonda basma mukavemeti 300kPa olan, iki yüzü zırhlı, kenarları binili ve difüzyonla su emmesi %3’ün altında olan Ekstrüde Polistiren Köpük (XPS) levhalar kullanılır 2. Toprak altı dış duvarların yüzeyi düzeltilip su yalıtımı yapıldıktan sonra, ısı yalıtım levhaları yapıştırılarak veya serbest olarak temel duvarı üzerine şaşırtmalı olarak ek yerlerinde derz oluşmayacak şekilde yerleştirilir. Isı yalıtım levhalarının su yalıtım örtülerinin üzerine uygulanmasında solvent içermeyen soğuk bitüm esaslı yapıştırıcı veya çift tarafı yapışkanlı bitümlü örtüler kullanılır. Yapıştırma işlemi geçici olarak yalıtım levhalarının tespit edilmesi işlevini görmektedir.

Solvent içermeyen bitüm esaslı yapıştırıcı noktasal olarak (en az 2kg/m2 sarfiyat ile 3) yalıtım levhası üzerine sürülür veya levha başına en az 5 adet 100x150mm ebatlarında hazırlanmış çift tarafı yapışkan bitümlü örtünün yapıştırılması ve dışa bakan taraftaki polietilen film katmanın kaldırılarak, su yalıtımı yapılmış duvar üzerine, ısı yalıtım levhaları şaşırtmalı olarak yerleştirilir. Isı yalıtımının yapıştırılmasından kısa bir süre sonra kademeli olarak toprak dolgu yapılır ve yalıtım levhalarının toprak basıncı ile duvara montajı sağlanır. Eğer kademeli toprak dolgu işlemi yapılmayacak ise ısı yalıtım levhalarının dış tarafına baskı duvarı örülür. Bu detayda, su yalıtım örtüsünün korunması ve delinmemesi gerekir. Bu nedenle ısı yalıtım levhalarının montajında dübel kullanılmaz.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

— Toprak altı dış duvarlara yapılan uygulamalarda amaç su yalıtım katmanını koruyarak ısı yalıtımı sağlamak olduğundan, uygulama aşamasında su yalıtım membranın zarar görmesi engellenmelidir.

— Isı Yalıtım katmanının kalınlığı; toprak altı dış duvara sahip hacmin kullanma amacına bağlı olarak TS 825 standartında verilen esaslara göre belirlenmelidir.

— Kullanılacak ısı yalıtım levhaları bini profilli olmalıdır.

— Isı yalıtım levhaları toprak altı dış duvarı üzerine şaşırtmalı olarak ek yerlerinde derz oluşmayacak şekilde yerleştirilmelidir.

— Isı yalıtım malzemeleri duvar üzerine solvent içermeyen soğuk bitümlü yapıştırıcılarla noktasal yapıştırılmalı ve yapıştırma işleminden kısa süre sonra toprak dolgu yapılmalıdır. Toprak dolgu kademeli olarak sıkıştırılmalıdır.

— Yalıtım levhaları iki yüzü kendinden yapışkanlı bitümlü örtülerle de toprak altı dış duvara uygulanabilir.

— Su basman seviyesinde ısı yalıtımının bittiği seviyede, su yalıtım sisteminin arkasına su almayı ve levhaların ayrılmasını engelleyici bitiş detayı uygulanmalıdır.

— Drenaj sisteminin pozitif su basıncını engelleyecek şekilde tesis edilmesi gerekir.

— Dolgu zeminin sıkıştırılması esnasında yalıtım levhalarının kaymasını önlemelidir. Bu amaçla yalıtım levhaları sağlam ve sabit bir düzlem üzerine oturtulmalıdır.

— Su yalıtım membranları üzerine yapılan ısı yalıtım uygulamalarında su yalıtım örtüsünün delinmemesi önemlidir. Dolayısıyla ısı yalıtımı katmanları su yalıtım membranları üzerine dübel kullanılarak uygulanmamalıdır.

Pencerelerde Isı Yalıtımı

Pencereler ve kapılar iyi yalıtılmamışlarsa, evimizdeki ısının dörtte birinin kaybına neden olabilirler.

Isı kayıplarının belli başlı nedenleri:

— Pencere ile duvar arasındaki boşluklar

— İyi kapanmayan kanatlarla pencere arasındaki boşluklar

— Tek camlı pencereler

Pencereler ile dışa açılan kapılarda hava kaçaklarını saptamak için, yanan bir mumu pencere ve kapıların yakınında dolaştırınız. Mum alevi titreşiyorsa, orada hava kaçağı var demektir.

Evinizdeki pencerelerdeki ısı kayıplarını azaltmak için:

— Pencerelerin duvar ile birleştiği yerlerdeki boşluklar silikon ve benzeri sızdırmaz malzeme ile kapatılmalıdır. Bu sızdırmazlığın, binanın yapımı aşamasında özel fitillerle sağlanması gerekmekle birlikte, yine de bazı durumlarda sızmalar olabilir.

— İyi kapanmayan kanatların çevresine bir yanı yapışkan sünger şeritler yada özel plastik fitiller çekilerek hava kaçakları önlenmelidir. Tam kapanmanın sürekli olarak sağlanması için, yapım aşamasında kalite belgesi olan ürünlerin seçilmesinde yarar vardır. Pencerelerde tek cam yerine çift cam kullanılmalıdır. Isı kayıpları, çift camlı pencerelerde tek cama göre yarı yarıya azdır.

Bir pencereden istenilen nitelikleri şöyle sıralayabiliriz.

— Ucuz olmalı

— Dayanıklı ve uzun ömürlü olmalı

— Renk değiştirmemeli bakım istememeli

— Isıyı iletmemeli enerji tasarrufu sağlamalı

— Sesi taşımamalı absorbe etmeli konfor sağlamalı

— Kullanım kolaylığı sağlamalı

— Sağlıklı ortam oluşturmalı

— Estetik olmalı güzel görünmeli

— Mimari şekli temizlik için uygun olmalı.

Pencerelerin imalatında ilk olarak kullanılan malzeme doğal olarak ahşaptır, daha sonra sanayinin gelişmesi sırasıyla demir alüminyum sert PVC ve kompozit malzemeleri pencere imalatında kullanmaya yönelmiştir. Bunlardan ahşap alüminyum ve PVC dünyada pencere imalatında kullanılan malzemelerin %95’inden yüksek bir kısmını oluşturmaktadır.

Avrupa ülkelerinde sert PVC büyük bir oranla başı çekmektedir. Tüm gelişmiş ülkelerde göze çarpan husus şudur. Fiyat fiyat olarak en pahalı durumdaki alüminyum iş yeri ofis ve kamu binalarında özellikle giydirme cephe çatı şıklığı ve özel-dizayn pencerelerin, mimariye uygun olarak yapılmasında kullanılır. Alüminyum’ın konutlarda kullanımı yok. Denecek kadar azdır. Eskiyen pencerelerin yenilenmesi işinde önceleri kullanılan alüminyum bu pazarı daha çok PVC ve ahşap kompozit malzemelere bırakmıştır.

Alüminyum – Ahşap – PVC Pencere Sistemleri “K” KatsayısıI Değerleri

(Çift Camlı) Basit Alüminyum Pencere Sistemi K = 5.6 W/m2 K
(Çift Camlı) Contalı Ahşap Pencere Sistemi K = 3.0 W/m2 K
(Çit Camlı) PVC Pencere Sistemi K = 2.6 W/m2 K

Doğrama Malzemelerinin Isı Yalıtım Değerleri (DIN 4108)

Ahşap 0.12 k.cal/m2 h0C
Plastik 0.13 k.cal/m2 h0C
Demir 50 k.cal/m2 h0C
Alüminyum 175 k.cal/m2 h0C

Ev alırken çatıya dikkat!

Almak ya da kiralamak istediğiniz ev çatı katı olmasa dahi sızıntı, küf ve koku ara katları da etkileyeceğinden çatıyı mutlaka gözden geçirin. Eski ya da yeni olması, kullanılan malzemeler ve tahliye borularının durumu size genel bir bilgi verecektir.

Baktığınız kadar koklayın!

Sahip olmayı ya da oturmayı düşündüğünüz evi gezerken öncelikle koklayın. Küf ve rutubet kokusu evin su yalıtımı ile ilgili ciddi bir ipucudur.

Dokunarak bakın!

Ev seçerken tavanları, pencere kenarlarını hem gözle hem elle kontrol edin. Rutubetten kaynaklanan kabarmalar gözle olmasa da elle belli olacaktır. Bu arada boyadaki sararma sızıntıya işarettir.

Bodrumu ihmal etmeyin.

Evinizin bodrumunu belli periyodlarda ziyaret edin. Perde duvar, kiriş ya da kolonlarda nemden kaynaklanan siyah lekeler ya da pamukçuklar su yalıtım problemini gösterir.

Faturalarınızı kontrol edin.

Oturduğunuz evin ya da oturmayı düşündüğünüz evin faturalarını gözden geçirip başka faturalarla kıyaslayın. Sapmalar evinizde çeşitli kullanım hatalarına ve yalıtım gerekliliklerine işaret eder.

Marka görmek iyidir.

Evlerin pencere ve kapılarında kullanılan ürünler üzerinde marka arayın. Marka çoğu zaman kalite ve satış sonrası hizmet anlamı taşır.

Tesisatınıza bir göz atın.

Tesisat yalıtımı enerji kayıp veya kazançları dışında, hattı oluşturan boruların terleme sebebiyle korozyona uğramasını ve ileride daha büyük bir soruna yol açmasını önler.

Yangına karşı

Evinizde yangın merdiveni ve merdivene bakan pencereler olmalı. Ama birde genel kullanılan malzemeleri kontrol edin. Yanıcı ve zehirleyici özelliği olan ürünlere dikkat!

Gürültüye dikkat!

Evinizde pencereler kapalıyken çevre gürültüsü içeri giriyor mu? Alt, üst ve yan dairelerden konuşma ve ayak sesleri duyuluyor mu? Makine dairesinden gürültü geliyor mu? Birine bile cevabınız evet ise yalıtımsız bir binadasınız.

Joomla SEF URLs by ArtioHİZMETLERİMİZ
GENEL TADİLAT
Ofis Tamir ve Tadilat
Ev tamir ve Tadilat
İç cephe ve Dış cephe tadilat
Dış cephe Mantolama
Isı ve su izolasyonu
Aleminyum Doğrama
Kapı ve Pencere
Dış cephe Kompozit
Balkon Kapama ve katlanır Cam
Küpeşte ve Korkuluklar
Bahce ve Peyzaj
Fayans ve Seramik
Çatı Onarım İzolasyon
Su ve Tesisat
Eletirik ve Tesisat
Ferforje Demir
Boya Badana
Havuz Bakım Onarım
Granit ve mermer
Alcı Sıva
Zemin Kaplama
Mutfak ve Banyo Aksesuarları
Kartonpiyer
Kale Çelik Kapılar
Çatı sistemleri
Söve
Banyo Dolapları
Duşakabin
Mutfak Dolapları
Alcıpan Bölme Duvar
Alçıpan Asma Tavan
Aleminyum Asma Tavan
Banyo Asma Tavan
Demontable Bölme Duvar
Akustik Asma Tavan
Lamel Asma tavan
Laminat Parke
Metal Asma Tavan
Taşyünü Asma Tavan
Çalışma SistemimizÜCRETSİZ KEŞİF İÇİN ARAYIN

TAMİR TADİLAT
Ofis Tamir ve Tadilat ustası
Ev tamir ve Tadilat ustası
Alcı Sıva ustası
Aleminyum Doğrama ustası
Bahce ve Peyzaj ustası
Cam Balkon Katlanır Cam Ustası
Banyo Dolap ustası
Boya Badana ustası
Çatı ustası
Demontable Bölme Duvar ustası
Dış cephe Mantolama ustası
Dış cephe Kompozit levha ustası
Duşa kabin ustası
Eletirikçi ustası
Alçıpan Asma Tavan ustası
Fayans ve Seramik ustası
Ferforje Demir ustası
Küpeşte ve Korkuluk ustası
Aleminyum Asma Tavan ustası
Banyo Asma Tavan ustası
Granit ve mermer ustası
Akustik Asma Tavan ustası
Havuz Bakım Onarım ustası
İç cephe ustası
Alcıpan Bölme Duvar ustası
Isı ve su izolasyonu ustası
Çelik Kapı ustası
Kapı ve Pencere ustası
Dış cephe ustası
Kartonpiyer ustası
Lamel Asma tavan ustası
Laminat Parke ustası
Metal Asma Tavan ustası
Mutfak Dolap ustası
Mutfak ve Banyo Aksesuar ustası
Söve ustası
Tesisat ustası
Taşyünü Asma Tavan ustası
Zemin Kaplama ustası

İç cephe ve Dış cephe Boya işleri

İç cephe ve Dış cephe Boya işleri
İç cephe ve Dış cephe Boya işleri

Tavsiye edilen renkler: Açık Leylak – Lila
Kimimiz gücü ve güzelliği bir arada isteriz, geniş mekanlara özenle yerleştirilmiş büyük mobilyalar, kişiliğimizin parçası şık aksesuarlar. Daha ilk bakışta sizi anlatan bu mekanlarda, akseuarların kalitesini ve şıklığını, mobilyalarınızın baskın görüntüsünü ortaya çıkaracak doğru bir tamamlayıcıya ihtiyacınız vardır. Bunu gerçekleştirmek için duvarlarınızdan daha iyi bir seçenek düşünülebilir mi? Tüm ayrıntısına özen gösterdiğiniz ev veya ofisinizin duvarlarınzda tercih edeceğiniz açık leylak ve lila tonları mutlak bir bütünlük sağlayacak, dekorasyonu görsel bir şölene çevirecektir.

Tavsiye edilen renkler: Bej-i Pembe – Gülpembe
Hepimiz hissetmişizdir..Nerede olursak olalım, bir an önce evimize gitmeyi, ayaklarımızı uzatıp bir oh demeyi ve huzur bulmayı sık sık düşlemişizdir.Evet evlerimiz bizim doğal meditasyon alanlarımızdır.Şehrin yoğun temposundan uzaklaştığımız, dinginliği ve sukuneti yaşadığımız özel alanlarımızdır.

Evinizin her odasında ama özellikle mümkün olduğunca sessiz odalarının duvarlarında tercih edeceğiniz beji pembe ve gülpembe size gerçek bir yenilenme sağlayacak huzurlu tonlarıyla sizi sarmalayacaklardır.

Boya Nedir

Eşyaya renk vermek, süslemek, dış etkilerden korumak için, eşyanın içine katılan ya da üstüne sürülen renkli maddelere verilen ad.

İnsanlar, çok eski zamanlardan beri, yaptıkları türlü şeyleri, giydiklerini, oturdukları evleri, vücutlarını daha güzel gösterebilmek için, türlü renklerle bezenmişlerdir. Son yıllarda rastlanan ve ilkel insanların yaptıkları anlaşılan çeşitli duvar resimlerinde, çanak ve çömleklerde boyalara rastlanmıştır.
Tarih açısından baktığımızda, Mısır medeniyetinde çeşitli boyaların bilindiğini görürüz. Mısırlıların çeşitli mumyalarını boyalı kumaş şeritlerine sardıkları görülmüştür. Fenikeliler de, çeşitli boyaları bulmuşlardır. Bu arada, Fenikeliler tarafından en çok kullanılan boya olarak, bir kabuklu böcek çeşidinin salgısından elde edilen mor renk, dikkati çeker.

Uzak Doğudaki bazı bitkilerden elde edilen çivit boyası da, insan topluluklarının kullandığı en eski boyalardan biridir.

Plastik boyada günümüzün favorilerindedir.Zamanla yerini subazlı boyayada bırakabilir…

Ama en ucuz olanlardandır.

Çocuk odaları için su bazlı boya tercih edilmeli.

Çocuk odalarında genelde kız ise pembe, erkekse mavi kullanılır ancak çocukların çoğu mavi bir odada huzursuz olur. Ayrıca dış dünyayı fark etmeye başlayan bebekler için gözü yorucu, çok canlı ve koyu renklerden uzak durulmalıdır. Çocuk odaları içinse Kalecolor, insan ve çevre sağlığına zararı olmayan su bazlı, kokusuz boyaları tavsiye ediyor. Renk olarak ise dış dünyayı fark etmeye başlayan bebekler için gözü yorucu, çok canlı ve koyu renklerden uzak durulmasını öneriyor. Mantar üremesi özellikle uzun vakit geçirilen, uyunan odalarda insan sağlığı için ciddi bir tehdit. Solunduğunda ciğerlerde bir mantar hastalığı olan Aspergillosis’e yol açıyor. iç cephe boyası seçerken içerdiği küf ve yosun önleyici maddeler sayesinde özellikle küf-mantar oluşumunu önleyerekastımlılar için rahatlama sağlıyor. Fotokatalik yapısıyla Kalia, ışık ile aktive olarak, hava ile duvar yüzeyine taşınan sigara dumanı, kalorifer izi gibi zararlı madde ve kokuları parçalayarak yok ediyor. Böylelikle oda havasını temizliyor ve duvarların uzun süre temiz kalmasını sağlıyor, silinebiliyor ve leke tutmuyor.

Boyanın parlaklık derecesi önemli.

Renk seçiminde uygulama yapılacak boyanın parlaklığının, dokusunun, zeminin emiciliğinin ve ışığın renk üzerindeki etkisinin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Dekorasyona ve ortamdaki ışık düzeyine göre seçilen parlaklık derecesi, daha şık ve keyifli mekanlar yaratılmasını sağlıyor. Bu amaçla seçilecek farklı parlaklık derecelerindeki iç cephe ürünleri için ortak bir renk skalası bulunuyor. secileçek iç cephe kartelasındaki renkleri duvarlara taşıyan yöntemi hayata geçirerek bir ilke imza attı. Kartelada çıkartma şeklinde uygulanmış renkler uygulama yapılmak istenen duvarlara yapıştırılıyor ve ışığın renk üzerindeki etkisini görebiliyor. Böylelikle hayal edilen evi yaratmak artık iyi bir usta ile çok daha kolaydır.

Kauçuk katkılı S2 sınıfı esnekliğe sahip NanoLight

Dış cephe mantolama işlerinde kesinlikle çığır açıp,daha sağlıklı işler çıkartması açısından iyi bir ürün.Türkiye yapı sektörünün lider markalarından Kalekim, Türkiye’de bir ilk olan kauçuk katkılı S2 sınıfı esnekliğe sahip NanoLight’ı üretti.
NanoLight, standart yapıştırıcılardan yaklaşık %40 daha az kullanılır. Böylelikle 15 kg’lık ambalajı ile 25 kg’lık ambalajın yaptığı işi yapar. İçeriğindeki nano teknolojik hammaddeler sayesinde yüksek yapıştırma performansına sahip NanoLight, geri dönüştürülmüş kauçuk dolgular ile yapıştırma harcından beklenenin ötesinde bir esneklik ve hafiflik sunar.

NanoLight hafif olması ve kulplu ambalajı sayesinde ustaya taşıma kolaylığı, tüketim açısından da avantaj sağlar. Ayrıca içeriğindeki geri dönüştürülmüş kauçuk dolgular ile Kalekim’ in geliştirdiği çevre dostu ürünler arasında yer alır.

Dış cephe mantolama işlerinde kesinlikle çığır açıp,daha sağlıklı işler çıkartması açısından iyi bir ürün.

Filli Boya’nın 2009 ve sonraki yakın dönem için belirlemiş olduğu renklerden oluşan 2009 renk koleksiyonu farklı temalar ve trendlerin değerlendirilmesiyle ortaya çıkmış bir koleksiyondur. 15 yeni renk tonu olmak üzere; toplam 54 renk ile en sevdiğiniz mekanlarınızı hayallerinizin de ötesinde farklılaştırmanız mümkün..

Filli Boya 2009 yılında evlerinizin duvarlarını benzeri daha önce sunulmamış çeşitlilikte renklerle baştan yaratıyor. Arayıp da bulamadığınız huzur veren toprak tonları ile arada kalmış açık tonlar ya da mekanınıza modern bir hava kazandıracak capcanlı tonlar duvarlarınızda hayat bulacak. Gelin şimdi Filli Boya’nın 5 farklı konseptte sizlere sunduğu yeni renklerini tanıyalım…

Tavsiye edilen renkler: Buğday – Ihlamur – Bal Buğu – Vanilya
Evimize davet ettiğimiz misafirlerimize ‘’Lütfen kendini evinde hisset’’ deriz ve bunu canı gönülden arzu ederiz. Siz de evinizde dostlarınız ile vakit geçirmekten hoşlanan ve özellikle salon, oturma odası gibi evin toplanma mekanlarında sıkça konuk ağırlayanlardansanız duvarlarınızda tercih edeceğiniz renkler sıcak ve doğal olmalıdır. Rahat ve samimi bir ambiyans yaratmak için balbuğunun sıcaklığını, vanilyanın yumuşaklığını tercih edebilirsiniz.

Tavsiye edilen renkler: Lületaşı – Kumru – Bademi – Kırık Beyaz
Benim için en güzeli sade ve doğal olandır diyorsanız, yaşadığınız mekanlarda kusursuz bir uyum ve gözü yormayan geçişler istiyorsanız toprak ve tonları sizin için biçilmiş kaftankoyu ve doygun renklerdeki halı, perde veya koltuk kaplamalarıyla birlikte duvarlarınızda toprak tonlarını kullandığınızda, hem gözünüze hem ruhunuza hitap eden kusursuz ve şık bir uyuma imza atacaksınız.

Tavsiye edilen renkler: Çağla – Limoni Yeşil – Yeşil Bej
Hep yapacak bir şeyleriniz vardır, hep katılacağınız bir davet, hep aklınızda yeni fikirler yeni projeler…Kabına sığmayanlardansınız, sizi anlatmak için bir renk tercih edin dense aklınıza ilk gelecek renktir yeşil….Doğanın muhteşem enerjisidir yeşil, sürekli değişimin devinimin rengidir…Bırakın yaratıcılığınız ve enerjiniz yeşilin tüm tonlarında hayat bulsun.Gözalıcı renklerle boyanmış bir oda fazla söze gerek kalmaksınızın sizi anlatacak, görenlerin hafızasında herzaman canlı kalacaktır.Cesaretin, gençliğin ve yaşam enerjisinin sizinle olması istiyorsanız çağla, limoni yeşil, yeşil bej kısacası içinde yeşil olan tüm tonlar sizin için hazırlanmıştır.

Renklerin Psikolojik Etkileri

Mavi, yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, bilgeliği, güveni ve sadakati simgeler. iş görüşmelerine mavi giyerek gitmek kararlılığı ve bağlılığı ifade eder.

Mavi, en popüler renklerden biridir. Fakat yiyeceklerle ilisşkili olarak mavi kullanılacağında dikkatli olmak gerekir çünkü mavi doğal bir istah kapatıcıdır ve bazr durumlarda itici etki yaratabilir.

Mavi, bütün renkler arasında en iştah kapatici renktir. Doğada mavi renkli yiyecek çok ender bulunur. Mavi yiyecekler insana itici gelir çünkü ilk çağlarda atalarımızz yiyecek ararken zehirli yada bozulmuş yiyeceklerden uzak durmayı öğrendiler. Genelde bu yiyecekler mavi, mor yada siyah olarak görünüyordu. Deneyler sırasında katılımcılara mavi boya katılmış yiyecekler ikram edildiğinde hemen hemen hepsi iştahini kaybetti.

Mavi, sinir sistemini rahatlatır. Kırmızının aksine zihni rahatlatan bir etkisi vardır ve insanların biraz daha düşünceler içine dalmasına yol açabilir. Huzurlu ve sakin bir mavi yatak odası için ideal bir renk olabilir, çünkü vücudun sakinleştirici kimyasallar salgılamasına yol açar. Fakat mavinin daha koyu tonları soğuk ve iç karartıcı gelebilir.

Mavi, ile boyanmış ortamlar, cok koyu renkli olmadığı sürece üretimi arttırır. Araştırmalar göteriyor ki, öğrenciler mavi odalarda daha yüksek notlar almakta ve halterciler daha ağır yükleri kaldirabilmektedir. Ayrıca insanlar mavi renkle yazılmış yazıları daha fazla akılda tutabilmektedirler.

Kırmızı, sıcak, ateş, kan, şehvet, aşk, samimiyet, güç, heyecan ve agresiflik gibi kavramları simgeler. Kan basıncını ve solunumu hızlandırabilir. insanları çabuk karar almaya ve beklentileri arttırmaya teşvik edici bir etkisi vardir.

Kırmızı, dikkat çekici bir renktir. Kırmızı renkteki kelimeler ve objeler insanların dikkatini hemen çeker. Dekorasyon ve dizayn yaparken kırmızı cisimlerin mükemmel olması önemlidir çünkü insanlar bu objeleri hemen farkedecektir. Arabalar konusunda kırmızı renk ile hırsızlık oranı arasında pozitif bir korelasyon vardır.

Kırmızı, duygusal olarak oldukca yoğun ve aşırı bir renktir. Kırmızı kıyafetler ruhu canlandırıcı olabilir. Bazı durumda kırmızı kıyafet enerji ve güç mesajı gonderir ama aynı zamanda catışmalara davet çıkarabilir.

Kırmızı, hakimiyet kuran bir renktir. Zemin olarak değil, vurgu yapmak için kullanılmalıdır.

Kırmızı, odalar insanı huzursuz eder fakat kırmızı renklerin dağınık olarak kullanıldığı odalar insanların zamanı unutmasına yol açar. işte bu yüzden barlarda ve gazinolarda kırmızı renge ağırlık verilir. Ayrıca iştahı açma etkisi nedeniyle restorantlar sık sık kırmızı rengi dekorasyon için kullanırlar.

Sarı, parlak limon sarısı gözu en çok yoran renktir. Bu parlak renkten yansıyan ışık gözleri aşırı derecede uyarır ve rahatsızlığa yol açar. Aynı zamanda sarı renk metabolizmayı hızlandırır. Odayı parlak sarıya boyarsanız bebeklerin ağlamasına ve büyüklerin sinirlenmelerine yol açarsınız. Ayrıca sarı sayfalı not defteri ve bilgisayar ekranında sarı renkli arka fon pek iyi bir fikir değildir; beyninizi uyararak konsantrasyonu arttırabilir fakat gözleriniz için zarar vericidir.

Sarı, az miktarlarda kullanıldığında parlaklık ve sıcaklık hissi verir. Şakacılığı, aydınlığı, yaratıcılığı, samimiyeti ve hayata karşı rahat bir tutumu simgeler. Tıpkı güneşli bir gün gibi davet çekicidir. Sarı güneş ışığı gibidir: kendinizi iyi hissetmek için orda olmasını istersiniz ama gözünüzün içine girmesini istemezsiniz.

Sarı, rengin pek çok farklı tonu vardır. Saf sarı bütün diğer tonlar arasındaki en neşeli ve güneşli olanidir. Fakat bir parça koyulaşmış haline bakmak daha keyiflidir. Soluk sarı dikkati, çürümeyi, hastalığı, kıskançlığı ve hilekarlığı simgeler. Sarı söz konusu olduğunda seçilen ton oldukça önemlidir.

Sarı, bu neşeli güneş rengi dikkat toplayan bir renktir. Bütün renkler arasında en gözle görülen ve dikkat çeken renktir.

Sarı, pek çok dinde ilahi varlığı simgeleyen bir renktir.

Yeşil, pek çok kavramla ilişkili olarak gelir, bunların içinde en güçlüsü ve evrensel olano doğadır. Buna bağlı olarak ayrıca yaşamı, gençliği, yenilenmeyi, umitleri ve dinçliği simgeler. Bazı kültürlerde orta yaşlardaki gelinler, doğurganlığı simgelemesi için yeşil giyer.

Yeşil, gözler için en rahat renktir ve görme gücünü arttırır. Sakinleştiricidir ve sinir sistemi üzerinde doğal bir etki yapar. Televizyona çıkmadan önce insanlar oturup sakinleşmek için yeşil renkli odalara alınırlar. Yeşil aynı zamanda hastanelerde de popüler bir renktir çünkü hastaların rahatlamasını sağlar.

Yeşil, rengin farklı tonları farklı mesajlar iletir:

Koyu Yeşil — soğukluk, erkeksilik, tutuculuk ve zenginlik kavramlarını ifade eder.
Zümrüt Yeşili — Olumsuzluk.
Zeytin Yeşili — Barış.
Sarımsı Yeşil — Tüketicilerin en son tercih ettiği renk.

Yeşil, aynı zamanda Amerikan kültüründe parayı simgeler.

Portakal, sıcaklık , memnuniyet, verimlilik ve sıhhat ile ilişkilendirilir. Güçlü ve cömert bir görünümü vardır.

Portakal, en cok istah ile ilgili olan renktir.

Portakal, renginin gizliliği olmayan, geniş kapsamlı bir cazibesi vardır. Örneğin bir ürünün herkese uygun olduğunu ifade etmek için kullanılabilir yada pahalı bir uygun fiyatlı gibi algılanması sağlanabilir.

Siyah, tartışmalı bir renktir. Bir taraftan karanlık güçler, suç ve kötülük ile düşünülürken diğer taraftan sadakat, sebat, dayanıklılık , ihtiyat, bilgelik ve güvenilirlik ile ilişkilendirilir. Bir tarafta yönetim ve güç anlamına gelirken diğer tarafta acı, keder ve yas anlamına gelir.

Siyah, pek çok insan için kıyafet rengidir. Bazıları siyahi güçlü ve ciddi görünmek için kullanır. Bazıları ise daha zayıf gösterdiği için tercih eder. Ayrıca siyah sık ve zarif olarak kabul edilir.

Beyaz, saflığı, temizliği ve masumiyeti simgeler. Pek çok kültürde gelinler beyaz giyer. Ayrıca temizliği simgeler. Doktorlar, hemşireler ve labaratuvar teknisyenleri steril olmak için beyaz giyerler.

Beyaz, ışığı yansıtırve ortamı serin tutar. Dolayısıyla yaz ayının kıyafet rengidir. Genel olarak serin ve canlandıran bir his verir.

Mor asalerin rengidir. Lüks hayar zenginlik ve zarefeti simgeler. Aynı zamanda romantizimin duygusallığın ve tutkunun rengidir.

Mor, doğada ender bulunan bir renktir. ilkel zamanlarda insanlar bazı deniz kabuklularını kullanarak mor rengi elde etmişlerdir. Oldukça zor bir çalışmadır. Bazı insanlar mor rengi, gösterişli havasından dolayı dekorasyonda kullanmayı sever. Bazıları ise suni bir renk olarak algılar.

Kahverengi, toprağın ve ahsabin rengidir. Sağlam ve güvenilir bir his verir. Kahverengi doğal, rahat ve açıkk bir atmosfer yaratmayı sağlar. Durağanlık, güçlülük, olgunluk ve güvenilirlik mesajları iletir.

Kahverengi, genelde erkeklerin favori rengidir.

Kahverengi, bazı tonları yıpranmış ve eskimiş havası verir.

Pembe, en romantik ve narin renktir. Aynı zamanda sakinleştirici bir etkisi vardır. Araştırmalar gösteriyor ki, pembe insanları yatıştırıyor ve kalplerini yumuşatıyor.

Dr. Alexander Schauss, hapishane demirleri pembeye boyadığında mahkumların arasında agresif davranışın azaldığını ifade etmiştir. Dr. Schauss’a göre “insan sinirlenmek istese bile pembe rengin yakınında başarılı olamaz. Kalp kasları yeterince hızlı hareket etmez. Pembe enerjiyi çeken bir sakinleştirici gibidir. Hatta renk körleri bile pembe ile sakinleşmişlerdir” . Fakat sonradan yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu tur bir etki maalesef kısa sürelidir. Görünüşe göre vücut normal seviyesine geri döndüğünde bu sefer daha agresif bir ruh haline girebiliyorlar.

Ev tamir ve Tadilat İşleri

Ev tamir ve Tadilat İşleri

Anahtar Teslim Tadilat işleri

Bir inşaatta temelden çatıya aşağı yukarı 45 ayrı ekip çalışması yapılır.

Bu ekiplerin her birinin yaptığı iş bir diğerine bağlıdır.

İster küçük bir apartman dairesi, isterseniz bir malikane yapın, iş programı yapmadan sağlıklı ve gerçekçi maliyet analizi çıkarmadan atılan adımlar, size bu hatanızın bedelini para ve zaman kaybı olarak ödetir.
ev tamiri,ni diğerlerinden ayıran özellikler.

Ev tamir Ekibi size ne kazandırır

Yapacağı işi projelendirir.

Kesin maliyeti çıkarır.

Başlangıç ve bitiş tarihlerini belirtir

Sözleşmesini hazırlar.

İş programını hazırlar.

Özenli, temiz çalışan güvenilir ekiplerle çalışır.

işinizi zamanında ve doğru bir şekilde teslim eder.

İşine GARANTİ VERİR.

Ofis Tamir ve Tadilat İşleri

OFİS TADİLAT

Tasarım özgünlüğüyle farklı mekanlar oluşturmak, yapı bütünlüğünü sağlayacak bu mekanların oluşumunda, malzeme seçiminden yaşam kolaylığı sağlayacak en ince yapısal detaylara; konfor koşullarının sağlanmasında etken tesisat, elektrik ve mimari projelerin hazırlanmasından uygulamasına, ev tamiri müşterisine daima farklılığı hissettiren çözümler sunar.

Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Ev dekorasyonu yapmak için istediğimiz tarzı belirledik. şimdi sıra ev dekorasyonu yapmaya geldi.

Ev Dekorasyonunda 1. Adım: Duvarlar ve Tavanlar

Duvar ve tavan rengi, ev dekorasyonunda birinci adımdır. Duvar ve tavanların renk kombinasyonlarını belirledikten sonra, boya işine girişebilirsiniz. Sonra ise dilerseniz kartonpiyer, alçı, duvar kağıdı gibi seçeneklerle dekorasyonuzu tamalayabilirsiniz. tercih edebilirsiniz. Tavanlarınızın yüksekliği, dikkat edilmesi gereken hususların başında geliyor. Yüksek tavanlarınız koyu renge boyayarak daha alçak gösterebildiğiniz gibi, açık renge boyayarak yüksek gösterebilirsiniz.

Ev Dekorasyonunda 2. Adım: Yer döşemeleri-fayans-seramik

Ev dekorasyonunu resim yapmaya benzetirsek, denizi ve dağları çizdik diyebiliriz. Şimdi yerleri de tamaladığımız zaman, boş bir evin dekorasyonunu tamamlamış olacağız. Duvarlarımıza istediğimiz fon rengini verdik, kartonpiyerlerimizi yaptırdık. Şimdi sırada yerler kaldı. Fayans, taş, seramik, laminant parke, halıfleks gibi seçeneklerimiz mevcut. Duvar ve tavanlara uygun desen ve renk tonlarıyla ev dekorasyonunun sabit kısımları tamamlanmış olacak.

Ev Dekorasyonunda 3. Adım: Mobilya ve perdeler

Şimdi sıra hareketli kısımlara geldi. Koltuk takımı, kanepe ve sandalyelerinizin kumaşlarındaki desenler ve renkleri seçmemiz gerekiyor. Bunlara uygun olarak perdelerimizi seçmemiz gerekiyor. Bunlarla birlikte ev dekorasyonumuzun ana çizgileri bitmiş olacak.

Ev Dekorasyonunda 4. Adım: Aksesuarlar
Ev dekorasyonunda aksesuarlar kendi tarzımızı oluşturmaya yararlar. Hem aksesuarlar, diğer dekorasyon unsurlarına göre değişiklik yapması en kolay ve pratik olan unsurlardır. Bir portre, duvar saati, eski bir gramofon, halı ya da kilim, abajur veya çiçekli bir vazo bir mekanın genel havasını bazen bir çırpıda değiştirebilir.

Bu 4 unsurla beraber dekorasyon tamamlanmış oluyor.

Dekorasyon Stilleri Country (Kır evi) Stili

Ambiyans

“Country” stili son derece dost canlısı, eskinin dertsiz tasasız hayat tarzını çağrıştırır. Kır evi stili olarak da bilinen bu stilde adından da belli olacağı gibi “şehirsel” objeler kullanılmaz. Bu stil ideal bir kır hayatını yansıtır. Çiçekli yorganlar ve pişmiş mısır ekmeği kokusunu çağrıştıran bir mutfak ve ev yapımı bir elmalı kek verilecek en güzel örneklerdir.

Dekorasyon Tekniği

Mobilyalar rüstik ve kırsaldır. Renkleri de daha çok toprak tonları ve süt beyazı arasıdır. Renkler ve yüzeyler çoğunlukla kullanılmış ve eskitilmiş görünümlüdür. Kumaşlar vintage çizgili ve çiçek desenlidir. Aksesuarlar ev yapımı görünümlüdür. Potpuri, örülmüş basketler, çanak çömlek, eski kalay tencereler, pastel renkli havlular ve kokulu sabunlar bu stilin vazgeçilmez parçalarındandır.

Patine ve eskitme mobilyalar, sandıktan çıkan danteller, yeni görevler üstlenen eskiler… Güney Fransa’dan doğan Provence dekorasyon stilini evinize taşımak istiyorsanız, başroldeki renk ve doku detaylarını öğrenmelisiniz. Pek çok kişinin tercih ettiği ve sevdiği Provence dekorasyon tarzının ilham kaynağı doğa. Rahatlığı ilke edinen ve bunun üzerine sıcaklık ve davetkarlık ekleyen stilde, dikkat edilecek en önemli nokta, olabildiğince doğal ve açık tonlarda ahşap mobilyaların kullanılması. Dolayısıyla patine ve eskitme boyalı mobilyalar Provence’ın en sevdiği özellikler. Bunun yanı sıra masif ahşap, country etkisi taşıyan, zarif tasarımlı mobilyalar da, bu stilde bir dekorasyon oluşturmanız için size yardımcı olabilir. İster patine edilmiş, ister eskitme yapılmış, ister masif ahşap seçin mobilyalarda parlak cila olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu tarz göz alıcı parlaklıktan değil, yalınlıktan hoşlanıyor.

Paletin en pastel renkleri buraya

Renk paletinin en huzur dolu pastel tonlarına aşık olan Provence stilinde, gökyüzünün en uçuk tondaki mavisi, nil yeşili, toz pembe, soluk sarı, lila, toprak rengi, bej tonlarını seçmelisiniz.

İster yatak odanızda isterseniz salonunuzda uygulayın, tekstillerinizin dokusu hafif olmalı. Pamuklular, ketenler, uçuk renkli basmalar tercih edeceğiniz kumaşlar olmalı.

İşlemeli yatak örtüleri ve nevresim takımları yatak odanız için idealdir. Bunun için annenizin ya da anneannenizin çeyiz sandığınıza göz atabilirsiniz.

Hatta yatak örtüsü ve nevresim ararken birkaç el işi dantel örtü de bulursanız onları da salonunuzda kullanmayı ihmal etmeyin. Metal bir yatak başı mümkünse beyaz ve tonları kır havasını yatak odanızda estirmeniz için önemli ayrıntılardan bir diğeri.

Salondaki koltuklarda kullanacağınız kırlentleri de pastel tonda ve düz renkte kumaşlardan ya da çizgililerden seçebilirsiniz. Pencereleriniz de bu stilin en önemli başrol oyuncularından.

Çünkü pencereler bu stile düz ya da dantel tül perdelerle destek verebilir. Asla kalın dokulu perdelikler seçmemeli, uçuşan tüllerden hoşunuza giden birini kullanmalısınız.

Avize ve aplik gibi aydınlatmalarda da mümkün olduğunca yalın tasarımlar kullanmalısınız. Çünkü burada asıl aydınlatma kaynağınız güneş.

Hafif ve ince tüller işte bu nedenle gerekli. Taş duvarlar, doğal taş ya da ham görünüşlü parkelerle desteklenmeli, halı yerine kilimler tercih edilmelidir.

Bu stilin olmazsa olmazı renkli çanak aksesuarlar, aynalar ise salonda, yatak odasında, mutfakta kendine mutlaka yer bulmalıdır. Asla aklınızdan çıkarmayacağınız püf noktası ise, pastoral yaşamı evlere taşıyan bu stili, evinizin hemen her köşesine koyacağınız taze kır çiçekleriyle her daim taze tutmak olmalıdır.Evim Dergisi

Dekorasyon Stilleri Asya Stili

Ambiyans

Asya stilleri akla kültürü ve Asya ülkelerinin yaşam biçimlerini getirir. Bunlar genelde Çin ve Japon dekorasyon stilleridir. Makul miktarda uygulandığında, Asya stili “başka bir kültürün içinde olma” hissini verir. Vok tavalar, pilav tencereleri, egzotik çiçek desenleri akla ilk gelenlerdir.

Dekorasyon Tekniği

Sade bir arka plan için nötr ve doğal renkler kullanılır. İç mimarlar genelde kalabalık bir görüntüden kaçmak adına geometrik bir düzen önerirler. Asya stili kumaşlar ve dokular genelde sedir, pirinç kâğıdı, bambu, akça ağacı, taş ve örgü hasırlardır. Asya sanatı mutlaka insanları ve Asya milletlerinin stillerini ön plana çıkartır. Bunu güçlü bir şekilde kullanmak için işlenmiş ipek, tatami yer döşemeleri ve kimonolara da ihtiyacınız vardır. Asya sanatı basit, güçlü ve grafiktir. Tekstil malzemeleri doğal e boyasız malzemelerden desensiz olarak üretilir. Siyah en önemli renktir ve diğer renklerle serbestçe kullanılabilir. Asya stili narinliği, minyatüre görüntüsü, kağıt ve ipek ağırlıklı malzemeleri ile ilgi çeker. Kâğıttan yapılmış separatörler odaları birbirinden ayırmak için kullanılabilir.
Dekorasyon Stilleri Geleneksel Stil

Ambiyans

Kibar ve davetkâr olan geleneksel stil,18. ve 19. yüzyılların zarafetini ve zenginliğini simgeler. Her ne kadar geride kalmış çağları çağrıştırsa da, geleneksel stil aslında son derece yeni ve sakinleştirici bir stildir. Geleneksel dokular ve şekiller basiti ve daha rahat dönemleri yansıtır. Böyle döşenmiş bir odaya girdiğinizde “işte burası benim evim” demelisiniz.

Dekorasyon Tekniği

Geleneksel bir stil kiraz ağacından yapılmış yeni ve eski mobilyaların bir arada kullanılması ile yakalanabilir. Tasarımlar derin ve koyu renklerle dolu ve zengin görünümlüdür. Daha yumuşak renkler kullanılırsa bu stile çağdaş ve dinlendirici bir görünüm de katılabilir. Kumaşlar ve dokular birbirine uyumlu olmalıdır ama tamamen aynı tonlarda olmaları gerekmez. Aksesuarlar minimum sayıda kullanılmalıdır. Daha eski geleneksel stillerde mücevher taşları renkleri kullanılabilir. (yeşim, safir, altın, gümüş vb.)
Antikalar ve antika taklitleri kullanabilir ve daha da geleneksel bir görünüm elde edebilirsiniz. Geleneksel kelimesinin manası illa da “eskimiş” demek değildir

Ev Dekorasyonunda ve ofisinizde Renk Seçimi

Evinizi dekore ederken seçtiğiniz renkler duygu durumunuzu etkileyebilir.Yazımızda bunun sebeplerini öğrenebilirsiniz.

Çağrıştırdıkları : Sakinlik, rahatlık, sadakat, otorite
En iyi kullanım alanları : Yatak odaları, banyo ve çalışma odaları
Dezavantajları : Kullanıldığı mekanlara soğuk bir hava verebilir.Bu duyguyu azaltmak için mat mavi tonları kullanabilirsiniz.

Çağrıştırdıkları : Günışığı, enerji,
En iyi kullanım alanları : Mutfak, yemek odaları ve kuzeye bakan odalar
Dezavantajları : Yatak odasında kullanmak için huzurlu bir renk değildir.

Çağrıştırdıkları : Yaratıcılık, verimlilik, haz
En iyi kullanım alanları : Yatak odaları
Dezavantajları : Bunaltıcı olabilir.

Çağrıştırdıkları : Ruhani duygular, dişilik
En iyi kullanım alanları : Yatak odaları ve stresten uzak bir duygu yaratmak için banyolar
Dezavantajları : Kullandığınız mekanlar sönük kalabilir.Canlandırmak için siyah ve/veya gümüş renklerle kontrast yaratabilirsiniz.

Çağrıştırdıkları : Doğa, enerji, sakinlik, huzur, denge, güvenlik
En iyi kullanım alanları : Yatak odaları, oturma odaları
Dezavantajları : Dekorasyonda çok fazla yeşil kullanımı kendinizden gereğinden fazla hoşnut olmanızı ve tembellik yapmanıza sebep olabilir.Bu duyguyu dengelemek için turuncu ve kırmızı renklerle kontrast yaratabilirisiniz.

Çağrıştırdıkları : İstikrar, rahatlık, sıcaklık
En iyi kullanım alanları : Oturma ve yemek odaları
Dezavantajları : turuncu kullanıldığı mekanları olduğundan küçük gösterebilir bu yüzden odanın yeterince ışık aldığından emin olun.

Çağrıştırdıkları : Aşk
En iyi kullanım alanları : Yatak odalarında huzurlu ve dinlendirici bir hava yaratmak için kullanabilirsiniz.Mora yakın, parlak tonları tutkuya yönlendirebilir.
Dezavantajları : Yatak odanız aşırı tatlı ve fazla “teenage” odası gibi görünebilir.Bunu azaltmak için koyu renklerle kontrast yapabilirsiniz.

Çağrıştırdıkları : Ölüm, tuhaflık.Siyah bir renk değildir, tüm renkleri emer ve hiçbirini geri yansıtmaz.
En iyi kullanım alanları : Modern dekorasyon alanları
Dezavantajları : Depresif bir duygu yaratacağından ana renk olarak kullanmayın.Parlak pembe ve diğer canlı renklerle kontrastı hoş olabilir.

Çağrıştırdıları : Tehlike, tutku, enerji, sıcaklık, macera, iyimserlik
En iyi kullanım alanları : İştahınız harekete geçirmek, sıcak ve canlı bir ortam yaratmak için yemek odaları
Dezavantajları : Dekorasyonda çok fazla kırmızı kullanımı baş ağrısına sebep olabilir.Mesela bir duvarınız kırmızıya boyayabilir ve aksesuarlarla dekore edebilirsiniz.Bebek odalarında kırmızı kullanmayın.

Çağrıştırdıkları : Güvenlik, istikrar
En iyi kullanım alanları : Oturma odaları
Dezavantajları : Mental olarak teşvik edici olmasını sağlamak için yeşil veya maviyle beraber kullanabilirsiniz.

Kaynak:Evdekorasyonrehberi.com

EV DEKORASYONU İLE İLGİLİ NELER YAPABİLİRİZ!

Evinizle ilgili aklınıza takılan herşey…

1. Eskitilmiş kumaş görünümünü nasıl sağlayabilirim?
Eskitilmiş kumaşların farklı yapıdaki görünümleri onları çekici kılar. Pamuklular gibi bazı kumaşlar yıkandıklarında kendiliğinden yumuşar ve renk atar. Deri gibi kumaşlarda ise eskitme işlemi için bir uzman eli gerekir. Eskitilmiş kumaş fikrinizi hayata geçirmek için öncelikle çevrenizde kumaş konusunda profesyonel kişiler olup olmadığını araştırın. Fikrinizi onlara aktarın ve bittiğinde nasıl bir kumaşa sahip olmak istediğinizi bir dizi eski kumaş örneğiyle gösterin. Kullanacağınız kumaşı dikkatlice seçin çünkü eskitme sürecini geri döndüremezsiniz.

2. Beyaz çarşaflardan vazgeçemiyorsam, yatak odamı nasıl yeniden düzenleyebilirim?
Beyazın farklı tonlarını karıştırmak, tamamen beyaz bir yatakta ilgi ve heyecan uyandırmanın en basit ve aynı zamanda en estetik yoludur. Aileden miras kalan keten çarşaflarınız varsa onları yeni beyaz çarşaflarla tamamlayabilirsiniz, böylece beyazın farklı ton ve dokuları yatağınıza derinlik ve zenginlik getirecektir. İsteğinize göre belirleyeceğiniz şekil ve boyuttaki yeni beyaz yastıklarla da yatağınızın görünümünü kuvvetlendirebilirsiniz. Derinlik kattığınız tamamen beyaz yatağınıza, üst üste çok fazla kat yapmadan, zevkinize göre eklemelerde bulunabilir ya da değişiklikler uygulayabilirsiniz.

3. Evime yeni bir renk nasıl katabilirim?
Eğer evinize yeni bir renk eklemeyi düşünüyorsanız, öncelikle tek bir odanızda denemelerde bulunmanızı tavsiye ediyoruz. Burada biraz eğlenin. Duvarları kırmızıya boyayın veya cilalı döşemeleri deneyin. Böylece nasıl bir görünümü seveceğinizi anlarsınız. Daha kolay bir yaklaşımla deneme yapmak için evinizdeki sanat eserlerini ya da aksesuarlarınızı bir araya getirin. Örneğin tün odanın görünümünü değiştirebilecek mavi porselen bir lamba, odanızı boyarken sizin için doğru bir ipucu olabilir. Tüm evinizi renklendirmek konusunda kararlıysanız, unutmayın renkleri evinize aşamalı olarak akıtmalısınız. Ayrıca renk seçimlerinizi bir seferde yapmak zorunda değilsiniz.

4. Nasıl düzgün yatak yaparım?
Yatak düzenleme sanatının, birçok katmanı bir arada kullanarak yatağı mümkün olduğunca zengin ve davetkar hale getirmek olduğuna inanıyoruz. Yatağa geçirilen düz çarşaflarla işe başlayabilir, hatta bazen ikinci düz çarşafı da ekleyerek yatağınıza boyut ve renk açısından farklılık katabilirsiniz. Yastıklara gelince; Avrupa tarzı kare yastıkları ve ardından standart başucu yastıklarını, standart yastık kılıflarını, ve de süs yastıklarını öneriyoruz. Rahatına düşkün olanlar, yatağı çok daha yumuşak ve davetkar kılacak pike ve gece battaniyelerini tercih edebilir. Yatağınızın üzerindeki farklı dokulardaki katmanlar, güzel, rahat ve davetkar bir yatak yapmanızı sağlayacaktır.

5. Evimi ışıklandırırken ilk olarak neyi düşünmem gerekiyor?
Güzel bir ev için hayati önem taşıyan tamamlayıcı unsur ışıklandırmadır. Bu nedenle ışıkları her odada bir sahne havası yaratmak için kullanın. Fazla ışıklandırma ya da yüksek vatlı ampullerin kullanımı odanın güzelliğini yok edecektir; ancak diğer taraftan yetersiz ışıklandırma da kişilerin oda içinde durma isteğini azaltacaktır. Bu nedenle ışık kullanımında bir denge noktası bulmanız ve de belirli alanlardaki eşyalarla ve ışıklandırma arasında ortaklık kurmanız gerekir. Halojen ya da düşük vatlı ampullerin kullanımıyla odanız yumuşak tonlarda aydınlanacaktır. Ayrıca yüksek vatlı ampul yerleştireceğiniz reostalar ile ışığı her ortama göre ayarlamayı deneyebilirsiniz. Işığınızın odanızdaki renk, desen ve dokuları ortaya çıkarmasına izin verin.

6.Bir odanın görünümünü değiştirmenin en kolay yolu nedir?
Renk, bir odanın görünümünü değiştirmenin en kolay yoludur. Soğuk kış aylarında koyu renkleri kullanmak çok güzel sonuçlar verir. Farklı bir şeyler denemek isterseniz, beyazı; hardal sarısı, gösterişli devetüyü dokular ya da kahverengi tonlarıyla davetkar bir kış sığınağına dönüştürebilirsiniz. Evinize tam anlamıyla uyacak sevdiğiniz renkleri seçme sürecinin tadını çıkarın ve en önemlisi yeni bir şeyler denemekten korkmayın.

7. Kitapları derginizde gördüğüm gibi nasıl bir dekorasyon unsuru olarak kullanabilirim?
Kitaplar oda süslemenin mükemmel bir yoludur. Yaptığımız düzenlemelerde eski İngiliz kütüphanelerinin koyu ahşap tonlarını ve deri ciltli kitaplarını hatırlatan, tarih, öykü ve romanların esintisini getiren kitapları, kumaş katmanları gibi kullanarak güzel ve rahat bir ortam yaratabileceğimizi keşfettik. Kitapları raflardan tamamıyla koparmaya, onları masa, divan hatta sandalye ve yatak yanlarına yığmaya bayılıyoruz. Sonuçta eski deri ciltli kitapların renk, stil ve romantizmi tasarımlarınıza ilham vermeye devam ediyor.

8. Eskitme tekniklerini kullanırken öncelikle ne düşünmeliyim?
Odanızda eski bir görünüm elde etmeye çalıştığınızda öncelikle bu işlemde aşırıya kaçmamanız gerektiğini unutmayın. Burada amaç; eski malzemeleri yenilerle bir arada denge içerisinde kullanarak odanıza değer katmaktır. Aslında atacağınız adımlar tamamen ne kadar uzağa gitmek istediğinize bağlıdır. Duvar, yer ve mobilya yüzeylerinin hazırlanmasında bazı hileler vardır. Bazen fitilli kadife döşemeyi zımparalayarak ya da mobilyayı lastik veya deri ile silerek malzeme üzerindeki fabrika parlaklığını azaltırız. Eğer, zaten kendiliğinden eskimiş ya da kozmatik malzemelerle eskitilmiş bir oda ya da mobilya ile işe başlıyorsanız, eski ve yeni arasında mükemmel bir uyumu yakalamak için parlak döşeme malzemelerini, yeni mobilyalar ve aksesuarlarla odanızın görünümünü tamamlamalısınız. Farklı bir görünüme ulaşmaya çalışıyorsanız, öncelikli olarak bir profesyonelle konuşmak en iyisidir. Kullanacağınız her bir kumaş ve mobilya parçası, farklı eskitme metotlarında değişik şekilde tepki verecektir.

9. Çiçekli desenler yan yana gelebilir mi?
Çiçekli desenleri yan yana kullanmak ve uyumlu hale getirmek, ev konusunda kendi kişisel stilinizi koymanın eğlenceli yoludur. Ev koleksiyonları çoğunlukla kadın ve erkek moda koleksiyonlarından esinlenir. Sizlere tavsiyemiz; çiçekli desenlerde yaratıcılığınızı konuşturmanız ve neşeli olmanız… Renkleri eşleştirme ve tamamlama konusunda da fazla endişe etmeyin, sadece birbirine zıt renkleri kullanmamaya dikkat edin. Örnek olarak yumuşak pembe tonlarında küçük çiçek deseni baskılı kumaşlarla işe başlayabilir ve bu deseni mavi ya da krem tonlarında daha büyük çiçek baskılı kumaşlarla tamamlayabilirsiniz. İş; kumaşları, desenleri ve renkleri karıştırmaya ve bir arada kullanmaya geldiğinde çekingen davranmayın.

10. Farklı kumaşları nasıl uyumlu bir şekilde bir arada kullanabilirim?
Kumaşları karıştırmak ve uyumlu hale getirmek kendi kişisel stilinizi ortaya çıkaracaktır. Bizler kendimizi nasıl giydiriyorsak aynı şekilde odalarımızı tasarlıyoruz. Size ilk adım olarak kareli kumaşlarla başlamanızı ve bu kumaşı çizgili kumaşla tamamlamanızı öneriyoruz. Eğer canlı bir renk eklemek istiyorsanız; kırmızı, deve kuşu tüyü bir yastık tecrübesini yaşayarak odanıza kişisel stilinizi hoş bir şekilde yansıtan renk ve doku katabilirsiniz. Kumaşları, desenleri ve renkleri bir arada kullanmaktan kaçınmayın. Farklı unsurların zenginliğini karıştırma ve dengelemede harmoni ve güzellik yattığını düşünüyoruz.