Arama:

Aracınızın yağını değiştirmek

Aracınızın yağını kendiniz değiştirirerek, harcamalarınızı azaltabilirsiniz; bu, göründüğünden çok daha kolaydır.

Aracınızın yağını değiştirmek

Aracınızın yağını kendiniz değiştirirerek, harcamalarınızı azaltabilirsiniz ve bu, göründüğünden çok daha kolaydır. Ancak araç bakımı söz konusu olduğunda, güvenlik herşeyden önce gelir. Yani bu konuda ister acemi, ister deneyimli olun, Uzmanların, bu işi yapmanın en güvenli ve etkin yolu hakkındaki tavsiyelerine uyun. Aşağıda bu tavsiyeler adım adım yer almakta.

İhtiyaçlarınız
•Yaklaşık 5 litre motor yağı (motorunuza uygun viskozite, API performansı ve miktar için kılavuza bakınız.). Gerekli motor yağını shop’larda veya piyasadaki diğer satış noktalarında bulabilirsiniz.
•Yeni bir yağ filtresi birçok arabada, çeşitli boylarda “”çevirmeli”” yağ filtresi olarak kullanılır. (Motor yağı satış noktalarında aracınıza uygun tip ve boydaki filtreyi bulabilirsiniz.)
•Boşaltım tıpası anahtarı ya da (doğru büyüklükte) çatal anahtar ve bir yağ filtresi anahtarı. Bazı motorlarda, satıcınızdan alabileceğiniz özel bir alete ihtiyaç olabilir.
•En az 6-8 litre kapasiteli büyük bir boşaltım kabı ve bir huni.
•Temiz bez parçaları, el temizleme sıvısı ve/veya tek kullanımlık lateks eldiven.

1. Adım – Yaşınızı seçin

Kullanıcı kılavuzunuz, normal sürüş koşullarında tercih edeceğiniz belli bir yağ derecesi ve yağ değiştirmeden aracınızı kaç mil / km kullanabileceğiniz konusunda bilgi veriyor olmalıdır.

Ancak birbiri ardına yapılan kısa seyahatler, dur-kalk tipi trafik veya karavan ya da römork, hayatınızın olağan bir parçasi ise, motorunuzdaki ekstra lekelenme daha kısa aralıklarla yağ değiştirmeyi gerektirecektir.
Özel durumlar için kullanıcı kılavuzuna bakmayı ve tavsiyelere uymayı ihmal etmeyin.

2. Adım – Aracınızı hazırlayın

Aracınızın altına girmeden önce özel güvenlik tedbirleri için kullanıcı kılavuzunuza mutlaka bakın.

Asla aracınızı yükseltmek için kriko kullanmayın – bu kesinlikle fazla dengesiz olacaktır. Taşınabilir tekerlek rampaları bu iş için ideal ve çok daha güvenlidir. Tekerlek rampaları, aracı, tam da sizin altına girebileceğiniz kadar bir eğimle kaldırır. Rampanın kullanım şeklini dikkatle uygulayın, özellikle de güvenlik ile ilgili kısımlarını.

Zeminin düz olduğundan eminseniz, aracı, ön tekerlekler yükselecek şekilde rampanın üzerine sürün. El frenini çekin ve her iki arka lastiği tahta parçaları yardımıyla da kilitleyerek, aracın kaymasını / hareket etmesini engelleyin.
Aracınız manuel vitesliyse, birinci vitese; otomatik vitesliyse “Park” durumuna getirin.

Soğuk yağ, gerektiği gibi süzülmeyecektir; dolayısıyla, işe başlamadan önce yağın sıcaklığını arttırarak normal işlem sıcaklığına getirmek için, aracınızı sürün. Sonra motoru durdurun ve vakum oluşmasını engellemek amacıyla yağ dolum kapağını gevşetmek için, motor kapağını kaldırın. Bu, yağın alttan daha kolay boşalmasını sağlayacaktır.

3. Adım – Eski yağı boşaltın

Aracınızın altındaki yağ boşaltım tıpasını bulun. Motor / yağ karteri ya da alt panın arka alt kenarında olmalı.Boşaltım pan / tepsisini boşaltım tıpasının altına ve hafifçe, arkaya doğru yerleştirin. Anahtarı kullanarak, tıpayı saat yönünün tersine, serbestçe dönene dek çevirin. Elle çevirmeye devam ederek tıpayı çıkartın. Bu noktada, yağa dikkat edin çünkü aniden boşalabilir ve hayli sıcak olması kuvvetle muhtemeldir. Tıpayı tepsinin içine düşürmemeye çalışın ama düşerse de sorun değil.

Not: Boşaltım tıpalarının çoğunda, conta yıkama parçası bulunur; bunu kaybetmemeye dikkat edin!

4. Adım – Yağ filtresini çıkartın

Yağ filtresini, filtre anahtarı ile saat yönünün tersine çevirerek gevşetin. Elle çevirmeye devam edin ve sıcak egzoza dokunmamaya dikkat ederek filteyi tamamen çıkartın.
Yağ filtresi yağla dolmuş ve biraz ağırca olabilir. Dikkatle aşağı indirip motordan çıkartın ve içini boşaltım tepsisine boşaltın.

Not: Bazı yağ filtreleri yatay yerleştirilmiş olup, gevşettiğinizde, 200 ml’ye kadar kirli, sıcak motor yağı sızdırabilir. Endişelenmeyin, bu normal, ama hazırlıklı olup, yanınızda pek çok emici bez parçası buldurun.

5. Adım – Yağ filtresini değiştirin

Bez parçasıyla motorun üzerindeki filtre yuvasının içi ve çevresini iyice silin.Sonra yeni bir filtre alıp, parmağınızla, mühür vazifesi gören sızdırmaz contaya (filtrenin yuvarlak kenarı) ince bir tabaka halinde (yeni ya da kullanılmış) yağ uygulayın.

Yeni filtreyi dikkatle, ince yağ hattına oturtup, saat yönünde çevirerek yerleştirin.
Yerine oturdu mu, filtre, kolayca takılacaktır. Filtreyi elle sıkıştırın ama aşırı sıkı olmamasına da dikkat edin.
Yağ tıpasını ve bakır contayı temizleyip, hizalayarak, yerine takın.
Tıpayı elle çevirerek yerleştirin ve anahtar / kıskaç ile sağlamlaştırın. Yine aynı şekilde, fazla sıkı olmamasına dikkat edin.

6. Adım – Temiz yağ ekleyin

El frenini dikkatlice açın ve bırakın aracınız, rampadan aşağı arkaya doğru yavaşça kayarak yer hizasına gelsin. (Bu noktada motoru çalıştırmayın yoksa çeşitli hasarlar meydana gelebilir.)

Motorun üzerinde, genelde yağ tenekesi sembolüyle işaretlenmiş Yağ Dolum kapağını göreceksiniz. Kapağı açın ve motoru, doğru seviyeye kadar doldurduğunuzdan emin olmak için çubukla ölçerek, gereken yağ miktarıyla doldurun.

Kapağı yerine takıp, kenarlara akmış yağ varsa, temizleyin. Motor çalışır çalışmaz, yağ ışığı sönmelidir.

Motoru birkaç dakika çalıştırıp, kapattıktan sonra, yağ seviyesinin doğruluğundan emin olmak için çubukla bir kez daha ölçün. Bu aşamada, biraz daha yağ eklemeniz gerekebilir, bu normaldir.

Son olarak, öncekiler kadar önemli bir adım da, aracın altını sızıntı var mı, diye kontrol etmektir – özellikle, yağ filtresi ve boşaltım tıpasının altına bakın.

7. Adım – Kullanılmış yağdan kurtulun

Bitti mi sandınız? Henüz değil! En son ve bazı açılardan en önemli adım, aracınızdan boşalttığınız kullanılmış yağdan gerektiği gibi kurtulmaktır. Kullanılmış motor yağı, zehirli atık niteliğinde olduğundan çevreye zararlıdır ve güvenli biçimde atılması hayati önem taşır.

Kullanılmış yağı güvenli şekilde nasıl atabileceğinize dair, servisinize danışın. Servisteki teknisyenler bunu sizden alıp, dönüştürülmesi veya güvenli biçimde atılmasi için gerekeni yapar; ya da sizi başka alternatiflere yönlendirebilecek çözümler önerirler.

Her yağ değişiminin, tarih ve km. bazında yazılı kaydını tutun. Böylelikle bir daha ne zaman yağ değiştirmeniz gerektiğini daha kolay bilirsiniz.

Otomobillerinizde kış bakımı hakkında bilmek istedikleriniz ,

Araba motorları yazın daha fazla ısınır bu yüzden yağın kontrol edilmesi gerekir. Yağ değişim zamanı geldiğinde iş işten geçmiş olabilir o yüzden sık sık yağın seviyesi ve durumu (yağın içinde bulunan partiküller ) kontrol edilmelidir.

Yağ değişimi veya tamamlanması, Yağ filtresi değişimi yapılmalıdır.
Yazın tozlu ortam daha fazla olacağından hava filtresi ve polen filtresi kış aralığından daha sık değişmeli, mutlaka sık aralıklarla kontrol edilmelidir. Çünkü hava filtrelerindeki tıkanıklık daha fazla yakıt tüketilmesine sebep olmaktadır.

Hava filtresi değişimi ve Polen filtresi değişimi yapılmalıdır.
Lastik basınçları yazın sıcaklıkla birlikte kendiliğinden artabilir. Mutlaka kontrol edilmeli ve kışlık lastikler yazın kullanılmamalıdır.

Lastiklerin basınç kontrolü ve değişimi yapılmalıdır.
Bilinenin aksine silecek lastikleri yazın daha çabuk bozulur. Cam silecek suyuna yazlık, yani içinde yağ çözücü maddeler bulunan cam suyu konmalıdır.Fiskiyeler control edilmelidir.

Silecek lastikleri kontrol edilmeli.Yazlık cam suyu kullanılmalıdır.
Yazın uzun yolculuklar daha fazla yapıldığından her an yola çıkılacakmış gibi çok nokta kontrolü yapılan bir bakımdan geçirilmelidir.

Yaza özgü çok nokta kontrollü bakım yapılmalıdır.
Yazın hız limitleri kışa oranla daha fazla zorlandığından ön düzen direksiyon ve servo kontrolü yapılmalı, lastik balansları kontrol edilmelidir.

Rot ayarı yapılmalı, Balans ayarı yapılmalıdır.
Klima gazı, klima kompresör yağı ve fanlar kontrol edilmelidir.Klima gazı kontrol edilmeli ve tamamlanmalıdır.Akü asit yoğunluğu yazın daha fazla değişebilir veya akü gözlerinde su kaybı olabilir, mutlaka kontrol edilmelidir.

Akü asit yoğunluğu ve gücü kontrol edilmelidir.
Motor soğutma suyu seviyesi ve kaçakları kontrol edilmeli, antifriz seviyesi yaz kış aynı olmalıdır.

Antifriz ve su eksiği tamamlanmalıdır.
Araçtaki tüm sıvıların kontrolü yapılmalı ve eksikler tamamlanmalıdır. Özelliğini kaybedenler ve değişim zamanı gelenler mutlaka değiştirilmelidir.

Fren ve direksiyon hidrolikleri kontrol edilip eksikler tamamlanmalıdır.
Bujiler ve tüm aydınlatma sistemi kontrol edilmeldir. Yazın daha çok yolculuk edilebileceğinden ön ve arka fren balataları kontrol edilmeli gerekirse değişmelidir. Ayrıca stepne ve kriko muhakkak kontrol edilmelidir.